Kurultayda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın üyelerimizin yanı sıra Türk Büro-Sen Genel Sekreteri Bayram Öztürk, Genel Mali Sekreteri Rahmi Erdem, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Hüseyin Aslan, Genel Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri Adnan Özer, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Osman Eksert, Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Cafer Seçer de katıldı. Kurultaya, 370 kadın komisyonu başkanı ve kadın komisyonu üyesi katıldı. İlk defa gerçekleştirilen kurultaya yoğun katılımın olması ve konuşmacıların coşkusu tüm katılımcıları olumlu etkiledi. Sevgi seline dönüşen kadın kurultayında, hep bir ağızdan sloganlara katılan ve tek yumruk olan Türk Büro-Sen kadın üyeleri, el ele tutuşarak birlik ve beraberlik mesajı verdiler.
Türk Büro-Sen 1. Kadın Kurultayı, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Genel Başkan Fahrettin Yokuş’un Türkiye’de ve çalışma hayatında kadını değerlendirdiği açılış konuşmasıyla başladı. Genel Başkan Fahrettin Yokuş’un akabinde, Türk Büro-Sen Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Azize Meryem Kartal söz alarak üyeleri selamladı ve kadın komisyonunun faaliyetleri hakkında kısaca bilgi verdi.
Açılış konuşmalarının ardından “Sendika Nedir?” konulu sunumu yapmak üzere, Genel Mali Sekreter Rahmi Erdem kürsüye geldi. Rahmi Erdem, konuşmasında, hak kavramının tanımı, sendikacılığın tarihsel süreç içindeki gelişimi ve sendikal haklar konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.
“Sendika Nedir?” adlı bölümün tamamlanmasının ardından 1. Kadın Kurultayı, Kadın Hareketi Derneği üyesi İlknur Tenekeci’nin “İş Hayatında Kadın” konulu konuşmasıyla devam etti. Dünyadan ve ülkemizden kadın istihdamı ve kadının çalışma hayatında ki yerine dair istatistiki bilgileri içeren konuşmasında Tenekeci, kadınların sendikalara üye olmasının gerekliliği üzerinde durdu.
Daha sonra kürsüye gelen Av. Günay Kodaz ise İş Hukuku ve yasal çerçevede kadınların hakları, iş yerlerinde karşılaşacakları problemlerin çözümleri için kanuni olarak neler yapabilecekleri konusunda konukları aydınlattı.
Türk Büro-Sen Kadın Kurultayı’nın öğleden sonraki bölümünde “Türk Kadını” adlı konu üzerine söz alan Kamer Altan, konuşması sırasında tüm salona duygusal anlar yaşattı. Kadına farklı bir bakış açısıyla yaklaşan konuşmasında Kamer Altan, yeni nesilleri yetiştirecek olan, yarının inşacısı kadınların lügatlerinden “bana ne” kelimesini çıkartarak, tüm toplumun ıslahı için mücadele etmelerini istedi.
Kamer Altan’ın ayakta alkışlanan konuşmasından sonra sunumunu gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Fahrettin Yokuş, Türkiye Kamu-Sen’in ilkeleri ve neden Türkiye Kamu-Sen başlıklı konuşmasında, sendikal duruşumuzu anlatarak, diğer sendikalardan farkımızı ortaya koydu. Genel Başkan Yokuş, yapmış olduğu sunum sırasında salonda dinmeyen coşku son bölümde hep bir ağızdan söylenen Türkiye Kamu-Sen marşı ve mücadeleye devam, üye sayısında artış için tüm davetlilerin verdikleri sözle noktandı.
Türk Büro-Sen 1. Kadın Kurultayı’nın ikinci günü program, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız’ın konuşmasıyla başladı. Tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutlayan Bircan Akyıldız, kadın-erkek eşitliğinin olmasının mümkün olmadığını, kadınların her zaman daha üstün olduklarını; çünkü hiçbir erkeğin asla anne olamayacağını ifade etti. Kurultaya katılan kadın üyelerden büyük alkış alan sözlerini, “bunları kadın kitlesinin önünde olduğum için söylemiyorum. Böyle bir organizasyonu düzenlediği için Türk Büro-Sen’i de kutluyorum. Sizlerden ricam illerinize döndüğünüzde daha gayretli bir biçimde sendikal mücadelenize davam etmenizdir” şeklinde sürdü.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız’ın ardından, kurultayın son konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Kadın Hareketi Deneği Başkanı Doç. Dr. Elif Loğoğlu Türk Toplumun üzerinde kadının rolü ve kültür aktarımında kadın başlıkları hakkında bilgi verdi.
Katılımcılara birer sertifikanın da dağıtıldığı 1. Kadın Kurultay’ı, anket çalışması, sonuç bildirgesi ve katılan kadın üyelerimizin görüş ve önerilerinin alınmasıyla sona erdi.