CUMHURİYET MALTEPE'DE 'GÜMBÜR GÜMBÜR' KUTLANDI

Maltepe’de Cumhuriyet’in 93’üncü yılı,geleneksel olarak yıllardır yapılan ancak unutulmaya yüz tutan mübadil davulları çalınarak kutlandı. İlçe meydanında sabahın erken saatlerinde başlayan ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın da davul çaldığı etkinlikte, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 93 davulcu, muhteşem bir gösteriye imza attı.

CUMHURİYET MALTEPE'DE 'GÜMBÜR GÜMBÜR' KUTLANDI
Maltepe Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda muhteşem bir gösteriye imza attı. Sabahın erken saatlerinde ilçe meydanında başlayan etkinliklerde Cumhuriyet,geleneksel olarak yıllardır yapılan mübadil davulları çalınarak kutlandı.İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 93 davulcu, 93 kere davullarına vurarak, Cumhuriyet’in 93’üncü yıldönümünü coşkuyla kutladılar.
Törende konuşan Başkan Ali Kılıç, “Maltepeliler, dolu dolu bir Cumhuriyet kutlaması yaşıyor. Her toplumun, her kültürün çeşitli gelenek ve görenekleri vardır. 93 davulcumuza teşekkür ediyorum. Sağ olsun bizi kırmadılar, Edirne’den, Adana’dan, ülkemizin çeşitli yerlerinden buraya geldiler. Nasıl ki Maltepeliler, mübadelen sonra buraya geldiklerinde, Mustafa Kemal ve devrimlerine sahip çıkmak için davul çalmışsa, biz de tam da bu dönemde, bazı değerlerimizin unutturulmak istendiği bir ortamda, bazı değerlerimizden vazgeçsek de olur denildiği bir ortamda, ‘Hayır dur orada, biz Cumhuriyetçiyiz, Cumhuriyet’e sahip çıkıyoruz, çıkacağız’deriz” diye konuştu.

15 TEMMUZ VURGUSU
Konuşmasında Türk halkının Cumhuriyet’e her zaman sahip çıktığını ve bunun son örneğini de “15 Temmuz Darbe Girişimi”nde gördüklerini ifade eden Kılıç, şunları söyledi: “Bir tek nesil bile kalsa, Anadolu’nun en ücra köşesindeki Anadolu insanı ölümüne Mustafa Kemal’in devrimlerine sahip çıkacaktır. Tıpkı 15 Temmuz’da yapıldığı gibi. Ne yaptı Türk halkı? Sokağa çıktı, ‘Ben Cumhuriyet’e sahip çıkıyorum’ dedi. Şimdi hep birlikte Cumhuriyet’e sahip çıkacağız, Cumhuriyet özgürlük, hürriyet, adalet demektir. Hele hele Cumhuriyet’in kuruluş yıldönümünde, Anadolu’nun emperyalistler tarafından parça parça edildiği bir ortamda, o 10-13 milyonluk Türk halkı, doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine bir araya gelerek, emperyalistlere bu topraklar üzerinde diz çöktürmüştür. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e saygıyla buradan bismillah diyor ve her 29 Ekim’de buradan davula, tokmağımızı vuracağımızı söylüyoruz. Dost, düşman duysun, yaşasın Cumhuriyet.” Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç de bir konuşma yaparak, geleneksel mübadil davulu etkinliğini anlattı. Daha sonra davullar çalınarak  Beşçeşmeler meydanına, oradan da Maltepe Stadı’na geçilerek, resmi törene katılım sağlandı. 
 
MÜBADİL DAVULU
Selanik'ten göç edip Maltepe’ye yerleşen mübadiller,1924 yılından bu yana Cumhuriyet'in ilanını, davul zurnayla ve oyunlarla kutluyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim'in Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmasını 1925 yılının Nisan ayında kabul etmiş. Yani Mübadil Davulu adı verilen Cumhuriyeti kutlama etkinliği, Cumhuriyet Bayramı’nın kendisinden bile önce başlamış. Kısaca mübadiller 29 Ekim’i, kanun gereği bir bayram olduğu için değil, o günün değerini, mutluluğunu, neşesini içlerinde hissettikleri için kutluyorlar.
 
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER