SAKİN ŞEHİR'E HES TEHDİDİ

Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu'nca Türkiye'nin 11'inci 'Sakin Şehri' seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesi, düzenlenen törenle sertifikasını aldı. Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Yapılması planlanan HES'in, ilçedeki ekosistemde yaratacağı tahribat, 'Sakin Kent' ünvanının geri alınmasına neden olur" dedi.

SAKİN ŞEHİR'E HES TEHDİDİ
Erzurum Atatürk Üniversitesinde Mavi Salon'da düzenlenen sertifika töreninde konuşan Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, "Bundan sonraki hedefimiz Avrupa'nın kaliteli destinasyonlar programına girmek. Biz istiyoruz ki; yerel ruhu, yerel manayı, yerel ürünleri dünya ulusları da tanısın. Ama ilçemizde HES yapımının planlanması bizi üzüyor. Uzundereliler olarak ÇED değerlendirme sürecinde bunun yanlışlığını yetkililere anlatacağız" dedi.

MİLLETVEKİLİNDEN DESTEK SÖZÜ
Ak Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz detörende yaptığı konuşmada, Uzundere ilçe yöneticileri ve halkının kutlayarak, "Uzundere 3 bin yıllık tarihe sahip, 30 yıllık bir ilçe. Kavganın ve hırsızlığın hiç olmadığı, kendi ürettiğini tüketen, başkasına ihtiyacı olmayan bir halkı var. Bilmiyordum, burada öğrendim ki; HES ilçe halkının canını yakmış. Mecliste sizlere tam destek vereceğim" diye konuştu.

HES GELİRSE ÜNVAN GİDER
Deligöz’ün ardından kürsüye çıkan Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir'in Seferihisar ilçe Belediye Başkanı Tunç Soyer, 19 Mart'ta sertifikayı büyük bir gururla teslim aldığını belirterek, “HES'le, Uzundere'nin içinden yaklaşık 12 kilometrelik bir mesafeden geçerek, 1100 dönüm civarında tarım arazisini sulanabilir olmaktan çıkarmak istiyorlar. Bu tahribat olağanüstü büyük zararlar doğurur. Eğer biz torunlarımıza bu çayı, dereyi bırakmazsak bizi asla affetmeyecekler. Çünkü bu sadece suyun akışı ile ilgili bir mesele değil. Buradaki su içindeki yosun, balıklar, yarattığı iklim ve çevresinde yaşayan insanlarla bir ekosistem yaratıyor. Dolayısıyla bu ekosisteme verilecek tahribat, “Sakin Kent” ünvanını da geri alınması sonucunu doğurur. Gelecek nesillere asla açıklaması yapılamayacak büyük bir günah işlenmiş olur” dedi.
Konuşmaların ardından Soyer, Uzundere İlçesi Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ile Belediye Başkanı Halis Özsoy'a “Sakin Kent” sertifikasını teslim etti.

SAKİN ŞEHİR SERTİFİKASI NASIL VERİLİYOR?
“Sakin Şehir” sertifikası verilen bölgeler, 7 başlık altında, 70 kriter açısından değerlendiriliyor.  Sertifikayı alabilmek için bu kriterlerin en az yüzde 50'sini sağlamak gerekiyor. Şehrin hava kalitesinden altyapısına, misafir perverliğine kadar herşey inceleniyor.
Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER