16 Metrekarelik İş Yerinden 90 Ülkeye İhracat

16 metrekarelik bodrumda 4 üniversite arkadaşın kurmuş olduğu reseliva.com, 11 senede dünyanın 90 ülkesine rezervasyon motoru ve kanal yönetimi hizmeti ihraç eder hale geldi. Bugüne kadar yatırımcı almayan firma, yüzde 100 yerli yazılım ihraç ediyor.

16 Metrekarelik İş Yerinden 90 Ülkeye İhracat

2007 senesinde Boğaziçi Üniversitesi mezunu 4 arkadaşın kişisel bilgisayarlarıyla bir bodrum katında tuttukları 16 metrekarelik yerde yazılım üretmeye başlayan reseliva.com, şu anda Erciyes Teknopark’ta 90 ülke ve binin üzerinde otele rezervasyon motoru ve kanal yönetimi hizmeti veren bir firma haline geldi. 

Reseliva.com’un başarılı geçmişi, her ne kadar Amerika’nın teknoloji devlerinin garaj hikayelerini anımsatsa da firma Amerika’dakilerden farklı olarak hiç yatırım almadan ve yüzde 100 yerli bir yazılımı ihraç ederek büyüme sağladı.
 
Reseliva kurucu ortağı Kürşat Abalı, başarılarının altında yatan nedenleri şöyle sıraladı:
 
Yazılımın hatasız çalışması, otellerin ihtiyaçlarını karşılaması başarımızdaki en önemli etkenlerden biri. Yazılımı geliştirirken tamamen masa başında çalışmadık, otelcileri bu zamanlara dahil yaptık.

Her aşamasında onların görüşlerini aldık, ihtiyaçlarına göre tasarımlar yaptık. Bu yüzden Reseliva otelciler tarafından çok tercih yapılan bir yazılım oldu. 
Pazarlamamız da kulaktan kulağa pazarlama yöntemiyle gelişti. 

Ayrıca yurt dışında çok tercih edilmemizin sebebi de programımızın 23 farklı dilde hizmet veriyor olması. Başvuru süreçlerinin tamamen online olması ve arada insan faktörünün olmaması da hızlı bir şekilde büyümemize katkı sağladı.

2017 senesinde 1,5 milyon TL’nin üzerinde ihracat rakamına ulaştıklarını belirten Abalı, bu seneki hedeflerinin geçen seneye oranla yüzde 80’e yakın bir artış olduğunu söyledi. 

Halihazırda Yunanistan’da, Brezilya’da, Kenya başta olmak üzere bazı ülkelerde yerel ortaklarla çalıştıklarını belirten Abalı, bundan sonra daha hızlı büyüme kaydetmek için yurt dışında belli noktalarda ofis açmayı, Türkiye’de de bölge temsilciliği ağı kurmayı hedeflediklerini söyledi. 

Reseliva’nın yüzde 100 yerli bir yazılım olduğunun altını çizen Abalı, “Reseliva Türkiye’de kanal yönetiminde ve rezervasyon motorunda şu anda pazar lideridir. 

Yurt dışında daha çok ülkeye satış yapan yüzde 100 yerli bir yazılımdır. Bizim otelcilerimiz ve bizler yurt dışındaki yazılımları kullanıyoruz. Reseliva buna son vermek istiyor. Hem Türkiye’deki otellerimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz hem de akışı tersine çevirip teknoloji yurt dışına ihraç ediyoruz. 

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2018, 12:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER