1. SINIFA KAÇ ÖĞRENCİ KAYIT OLDU

Zorunlu eğitim yaşının 5.5 olmasından sonra okula yeni başlayan öğrenci sayısı iki yılda 1 milyon arttı. Derslik sıkıntısı gündemde. Farklı yaş grupları bu yıl da bir arada olacak.

1. SINIFA KAÇ ÖĞRENCİ KAYIT OLDU

Radikalg azetesinin haberine göre Eğitimci Alaaddin Dinçer’in 4+4+4 ’ten sonra değişen öğrenci sayılarıyla ilgili çalışmasından derslik ihtiyacı çıktı. Çalışmaya göre zorunlu okula başlama yaşının 5.5 olmasının ardından iki yılda birinci sınıfa başlayan öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon arttı. Dört yılın sonunda birinci sınıfa başlayacak öğrenci sayısının ise 2 milyon artması öngörülüyor. 2015-2016 eğitim yılında ise ilkokulun dört sınıfında okuyan toplam öğrenci sayısı 7 milyonu bulacak.
Eski Eğitim-Sen Başkanı, eğitimci Alaaddin Dinçer’in MEB verilerinden derlediði bilgilere göre 2011’de birinci sýnýfa kayýt yaptýran öðrenci sayýsý 1 milyon 285 bindi. 2012’de okula baþlama yaþý zorunlu olarak 5.5, isteðe baðlý olarak da 5 yaþa düþünce birinci sýnýfa baþlayan öðrenci sayýsý 1 milyon 756 bin oldu. Bu yıl da 1 milyon 863 bin öðrenci birinci sınıfa başlayacak. Ýki sene içinde birinci sýnýfa baþlayan öðrenci sayýsý yaklaþýk 1 milyon artmış oldu.
Dinçer, bu artış göz önüne alındığında ilkokullarda var olan 235 bin dersliğe 65 bin derslik daha eklenmesi gerektiğini belirtiyor. Dinçer, bu rakamı ilkokul sınıflarının 24 öğrencili ve tekli eğitim yapabilme koşullarına göre hesapladığını, bu yüzden 15 büyük ilde derslik açıklarının oluşmasının kuvvetle muhtemel olduğunu da sözlerine ekliyor. Dinçer’in çalışmasındaki diğer tespitler ise şöyle:
Bu yıl da çok farklı yaş gruplarından öğrenciler hem 1. sınıfa hem de 2. sınıfa devam edecek. 66-72-78-84 aylık çocuklar bu kez de ikinci sınıfta bir arada olacak.
4+4+4 tartışılırken sekiz yıllık zorunlu ilköğretime getirilen eleştirilerin en önemlisi, farklı yaş grubundaki çocukların aynı oyun ve tuvalet ortamlarını paylaşmalarına yönelikti. Bazı okullarda sıkıntı devam ediyor. En geç iki yıl içinde okulöncesi eğitim alan çocuklar ya bağımsız anaokullarına ya da ilkokulların bünyesine taşınmalı.
36 aylık çocukların 13-15 yaşında çocuklarla aynı okul binaları ve bahçelerini kullanmalarının önüne geçilmeli. Aynı durum özel eğitim sınıflarında eğitim gören çocuklar için de geçerli. Bu çocuklar da yaş grupları ve seviyelerine göre kademelendirilmeli.

Adres mağdurları
Eğitim-Sen Genel Merkezi ise 4+4+4’ten sonra başlayan okul dönüşümlerinin yarattığı başka bir soruna dikkat çekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul kayıtları, öğrencilerin ikametgâhlarına en uygun okula otomatik olarak yapıldı. Ancak Eğitim-Sen’e göre bu durum özellikle okul dönüşümleri sonrasında ortaokula dönüştürülen okullara devam etmesi gereken öğrenciler açısından yeni mağduriyetler ortaya çıkardı. Geçen yıl 4. sınıfı okuyan öğrencilerin okullarının ortaokula dönüşmesi nedeniyle aynı okulda 5. sınıfa devam edebilmesi mümkün iken, ortaokullara da adrese dayalı kayıt sistemiyle öğrenci yerleştirildiği için bu mümkün olamayabiliyor. Çünkü 4. sınıftan mezun öğrencinin okulu ortaokul olmuş olsa bile, çocuğun adresi tutmuyorsa bu öğrenci 5. sınıfı burada değil adresine uygun ortaokulda okuyor. Eğitim-Sen uygulamaya karşı:
“Okul dönüşümleri nedeniyle 4. sınıftan 5. sınıfa geçen çok sayıda öğrencinin aynı okulda eğitimine devam etme hakkı elinden alınırken, özel okul ya da imam hatip ortaokullarıında adrese bakılmaksızın istediği okula kaydının yaptırılabilmesi ayrımcılıktır.”

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER