ADAY ÖĞRETMENLERDE SON DURUM!

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ali Yılmaz da öğretmen adaylığıyla ilgili yönetmeliğin, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı'na derecelendirildiğini söyledi.

ADAY ÖĞRETMENLERDE SON DURUM!

Aday öğretmenlikte performans süreci başlıyor

 

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ali Yılmaz da öğretmen adaylığıyla ilgili yönetmeliğin, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı'na derecelendirildiğini söyledi.

 

Yürürlükteki yönetmeliğe göre, aday öğretmenlere stajyerliklerinde temel ve hazırlayıcı eğitimin verildiğini ve yazılı sınavda başarılı olanların uygulamalı eğitime alındığını anımsatan Yılmaz, stajyerlikte başarılı olmayan öğretmenlerin memurlukla ilişiğinin kesildiğini hatırlattı.

 

Devlet Memurları Kanunu'na göre, stajyerlik düzenlenmesinin kasım ayında kaldırıldığını anlatan Yılmaz, yeni düzenlemede, atanan aday öğretmenlerin, performans değerlendirmesine tabi tutulacağını ve bu değerlendirme sonucu stajyerliğinin kaldırılacağını belirtti.

 

Yılmaz, adayın birinci döneminde, okul müdürü ve danışma öğretmeni tarafından rehberlik açısından değerlendirileceğini dile getirerek, bu değerlendirmenin yüzde 10 oranında etkili olacağını anlattı.

 

Aday öğretmenin ikinci döneminde ise iki kez değerlendirileceğini anlatan Yılmaz, bu dönemde gerçekleştirilecek değerlendirmenin yine okul müdürü ve danışman öğretmen tarafından yapılacağını, üçüncü kez yapılacak değerlendirmeye ise bu kişilerle birlikte maarif müfettişinin de dahil olacağını söyledi.

 

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Yılmaz, ikinci değerlendirmenin yüzde 30, üçüncü değerlendirmenin ise yüzde 60 ağırlığı olacağını belirterek, "Bu değerlendirme sonucu aldığı puan 50 ise bu aday performans değerlendirmesini geçmiş olacak ve yazılı ve/veya sözlü sınava girecek. Yazılı sınav zorunlu olacak. Sözlü sınavın yapılıp yapılmayacağına MEB’de oluşturulacak merkezi sınav komisyonu karar verecek, takvimi belirleyecek. Yazılı sınavı Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü işbirliğinde yapılacak" diye konuştu.

 

Sözlü sınav yapılacaksa, bunun için illerde komisyonların kurulacağını belirten Yılmaz, sadece yazılı sınav olursa burada 60 puan ve üstü alan, yazılı ve sözlü sınav yapılırsa ikisinin ortalaması 60 puan ve üstü alanların başarılı olacağını, başarılı olamayan öğretmenlerin ilişiğinin kesileceğini söyledi. Bu öğretmenlerin 657'ye göre, 3 sene sonra yeniden başvuru yapabileceğini anlatan Yılmaz, performans değerlendirmesi ve sözlü sınava ilişkin illerde itiraz komisyonun kurulacağını, yazılı sınavlara itirazların ise merkeze yapılacağını söyledi.

 

Ali Yılmaz, geçen yıl Eylül ayında yapılan 40 bin atamayla göreve başlayan öğretmenlerin değerlendirmelerinin haziran sonuna kadar 2 defa yapılacağını, bunun birincisinin yüzde 30, ikincisinin ise yüzde 70 oranında etkili olacağını dile getirdi.

 

Aday öğretmenlerin performanslarının eklerde yer alan formlarla değerlendirileceğini anlatan Yılmaz, bu değerlendirme formlarının her değerlendirme sürecinde danışman öğretmen ve okul müdürü tarafından doldurulacağını son dönemde ise maarif müfettişinin de bunu değerlendireceğini belirtti.

 

Bu kişilerin değerlendirmesi sonucunda aday performansına karar verileceğini anlatan Yılmaz, formda öğretmenin sahip olması gereken genel niteliklerine ilişkin 50 sorunun yer alacağını bildirdi.

 

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER