BİLİM SANAT MERKEZLERİ SORUN YUMAĞI. BU SORUNU KİM ÇÖZECEK ?

MEB’in Unuttuğu Kurum; BİLSEM yani Bilim ve Sanat Merkezleri

BİLİM SANAT MERKEZLERİ SORUN YUMAĞI. BU SORUNU KİM ÇÖZECEK ?

 

Üstün ve Özel yetenekli çocukların seçilerek devam ettiği BİLSEM’in ilki Bayburt’ta açılmış ve bugün sayıları 63 olan bu kurumlar, şuan adeta sorun yumağı.

Saat 08.30 da başlayan dersler 20.00 ye kadar devam etmektedir. Özveri ile çalışan öğretmenler sadece ek ders ücretlerini %25 farklı almaktadır. Yüksek Lisans ve doktora yapmış çok sayıda seçkin eğitimci bu kurumlarda öğretmen olarak çalışmaktadır.

Okul idarecileri ise 08.30- 17.00 mesaisi yapmaktadır. Sadece nöbetçi müdür yardımcısı etkinlikler bitene kadar kalmaktadır. Oysa diğer eğitim kurumlarında “okulun açık tutulması esastır” ilkesine bakıldığında mesai erken bitirilmektedir.

Merkeze akşam gelen veliler sorularına ve sorunlarına çözüm için muhatap bulmakta zorlanmaktadır.

1-Bilim ve Sanat Merkezi Yönetmeliği yok, Millî Eğitim Bakanlığı Bilim Ve Sanat Merkezleri Yönergesi ile yürütülüyor.

Bu kurumlar Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlıdır.

Yönerge güncellikten uzak ve sorunlara çözüm içermiyor. Bilim ve Sanat Merkezlerinin genel bir yönetimi bulunuyor. Bunun yanı sıra Merkez Yürütme Kurulu var. (Yönerge 34. Madde) MYK merkez idarecileri, birim başkanları, öğrenci temsilcisi, veli temsilcisi ve diğer unsurlardan oluşuyor.

Ne yazık ki uygulamada sayıları daha fazla olan yöneticiler ile öğretmenlerden seçilen daha az sayıda Birim Başkanından oluşuyor. Özünde demokratik eğitim anlayışı yatan kurumun MYK’sı maalesef veli ve öğrenci görüşüne kapalı! İdarenin oyları ile alınan kararlarda öğretmenlerde yok gibi.

2-Öğretmenleri özel kurs ve sınavlardan geçirilerek seçiliyor. Bu merkezde derse girebilmek için bu süreçten geçmek gerekiyor. Ancak yönetici atamasında bu usule uyulmuyor. Kurumu tanımayan ve işleyişi bilmeyen yöneticiler sorunlara sebep oluyor.

Hatta BİLSEM öğretmen seçimi sürecinden geçmeyen bu yöneticilerin derse girmesi bakanlığın kendi uygulamasına ters düşüyor.

3-Öğrenciler normal eğitim-öğretimleri dışında bu merkeze devam etmektedirler. Etkinlikler gruplar halinde yapılıyor. Gruplar 1 ile 10 öğrenci arasında değişiyor. Öğrencilere yönerge gereği %30 devamsızlık hakkı verilmiş. ( Yönerge madde 14-5) Bazı merkezlerde Öğretmen merkezde hazır olduğu halde öğrenci etkinliğe gelmediğinde öğretmenlerin ek ders ücretleri kesiliyor. Bu konuda kesilmeyeceğine dair mahkeme kararları bulunmasına rağmen bazı merkezlerde mahkeme kararları hiçe sayılıyor. İdarecilerin bu uygulamaları kurumda psikolojik taciz ve huzursuzluğu da beraberinde getiriyor.

4-Etkinlik temelli eğitim veren bu kurumların bazılarında sınıf öğretmeni müdür yardımcıları İlköğretim kurumlarının uygulamalarını esas alarak derslere girmemektedirler. Oysa İlköğretim yönetmeliğine sığınmayı gerektirecek bir durum söz konusu değildir ( Yönerge madde 31). Bazı merkezlerde Derse giren branş öğretmeni idareciler de devamsız öğrencilerden gruplar oluşturarak fiilen derse girmemekte ve 6 saat maaş karşılığı görevini yerine getirmemektedir. Gruplarına yeni öğrenciler almayarak görevi kötüye kullanmaktadırlar.

5-Çoğu kurumda 3-4 öğretmen ve 20-30 öğrenciye bir idareci düşmektedir. Bu merkezlerde diğer eğitim kurumlarında yapılan iş ve işlemler( e-okul uygulamaları, sosyal, sportif, kültürel etkinlikler, karne, not, diploma, kulüp, kol çalışmaları gibi) yapılmamaktadır. Dolayısı ile iş yükü çok az olan bu merkezlerde fazla idareci istihdam edilmektedir. Bu durumun da çıkarılacak yönetmelikle düzeltilmesi insan kaynaklarının yerinde ve verimli kullanılması açısından önem arz etmektedir.

6-İlkokul 2. sınıftan alınan öğrenciler Liseyi bitirene kadar merkeze devam etme hakları vardır. Bu süreçten sonra öğrenciler takip edilmemektedirler. Öğrenciler kendi imkânları ile kuruma gelmekte Bakanlık herhangi bir destek vermemektedir. Büyük şehirlerde veliler büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Ayrıca kurumlarda çok sayıda sınıf öğretmenin idareci olması da uygulamalarda sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır.

7- Öğrenci seçimi ise tam bir skandal. 2000 kişilik sınavlara soru kitapçığı hazırlanırken bu denli ciddi kurum için böyle yapılmamıştır. Bu yıl Bakanlıkça hazırlanan 1.aşama soru kitapçığı BİLSEM müdürlüklerine 1 adet olarak gönderilmiş! Bu da pek çok soru işaretini beraberinde getirmiştir;

-Sorular ihale yoluyla fotokopi firmalarında çoğaltılmış. Sınav sorularının ele geçmesi ihtimali sınavın güvenilirliğini zedelemiştir.

-Bütün BİLSEM’lerde sınav aynı gün uygulanmamıştır. Geçerlilik ve güvenilirlik sorunu burada da ortaya çıkmaktadır. Pek çok veli bu durumdan dolayı endişe duymaktadır.

8-Öğretmen seçimi her yıl yapılmamaktadır. ( Yönerge madde 43). Son yapılan seçme sınavının süresi geçmiştir. Kurumdan ayrılan, emekli olan ve tayini başka kurumlara çıkan öğretmenlerin yerine derse girecek öğretmen yoktur. Ücretli olarak görevlendirilen öğretmenlerin bulunması da Bakanlığın bu merkezlere olan bakış açısı ile çelişmektedir.

Şimdi soruyoruz;

-Bilim ve Sanat Merkezleri yönetmeliği hazırlanacak mıdır?

- Bilim ve Sanat Merkezlerinin yönetici sayıları bir kritere bağlanacak mıdır?

-Eğitim-öğretim başlamadan Bilim ve Sanat Merkezlerindeki açık branşlara öğretmen ataması için öğretmen seçimi kursu açılacak mıdır?

- Bilim ve Sanat Merkezlerinin Bilimsel çalışmalarına kaynak oluşturma çalışmaları yapılacak mıdır?

-Üstün yetenekli öğrencilerimiz için servis ve yemek hizmeti desteği yapılacak mıdır?

-SAYIN Milli Eğitim Bakanının bu kurumlarla ilgili bir düşüncesi var mıdır?

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
mustafa çıplak
mustafa çıplak - 12 yıl Önce

arkadaşlar ben bursa bilim sanat merkezinde çalışan türkçe öğretmeniyim burdaki sıkıntılarla bizzat karşılaşıyorum şimdi size yeni bir bomba haberi duyurayım dönem başı myk toplantısında sayın idareci arkadaşlar oturup bir karara varmışlar bundan sonra destek etkinliklerine giren branş öğretmenlerine byf ve öyg den öğrenci verilmeyeceğini dolayısıyla sadece 8 saat derse gireceğimizi yani maaşı bile dolduramayacağımızı ifade ettiler ve bunu da myk da oylamaya sundular tabiki 6 idareciye 5 öğretmen oylamada ne yapabilir! kuruma alınırken yüksek lisans sınav mülakat bilimsel yetkinlik gibi kriterlerle seçildiğimiz kurumların başına çooook krık-terli arkadaşların gelmesinin bir tezahürüdür. bence bilim sanat değil tam bir filim sanat... bakanlığın bu kurumları kapatmasını ya da bu beyinli arkadaşları kuruma kapatmasını rica ediyorum...

SIRADAKİ HABER