Cezaevlerinde Belgeli Meslekî Eğitim

Millî Eğitim Bakanı Selçuk, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile hükümlülerin, tutukluların, denetimli serbestlik kapsamındakilerin mesleki eğitimlerine dair "Mesleki Eğitimde İş Birliği Protokolü" imza törenine katıldı.

Cezaevlerinde Belgeli Meslekî Eğitim

Ankara Hakimevi´nde yapılan törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Selçuk ise hiçbir ayrıma tabi tutulmadan herkesin temel hak olan eğitim hakkının korunmasının son derece önemli olduğunu söyledi. 

Bir kişinin tutuklu veya hükümlü olmasının onun eğitim alma hakkının yok sayılmasına yol açmaması gerektiğini söyleyen Selçuk, "Bu doğrultuda, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlüler ile denetimli serbestlik altında bulunan hükümlülerin ve koruma kurullarınca yönlendirilen eski hükümlülerin iyileştirilme çalışmaları kapsamındaki her türlü eğitimlerinin sağlanması, örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri ile bazı kurs ve etkinliklerde bulunabilmelerinin sağlanması son derece önemli.

Adalet Bakanlığı ile imzaladıkları iş birliği protokolünün de bu eğitim faaliyetlerinin yapılabilmesi için çok güzel fırsatlar doğuracağını kaydeden Selçuk, Bütün bunları yaparken iş piyasasının ihtiyaçlarını da dikkate alıyoruz. 

Hükümlülerin verimli, üretken bireyler olarak toplum yaşamına uyumlarını kolaylaştırmak, onların salıverilmelerinden sonra da mutlu ve gelir getirecek bir hayatla karşılaşmalarına imkân sağlamak son derece önemli. Bu onların rehabilitasyonu ve suçtan uzak durmaları için de çok  fonksiyonel bir konu.
 
Selçuk, protokole dair şu bilgileri verdi: "Protokol ile tüm hükümlülere cezaevlerinde mesleki eğitim alma imkanı, denetimli serbestlikten faydalananlara da Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitime erişimleri sağlanarak meslek kazanma imkanı verilebilecek. 

Mesleki eğitim yoluyla çıraklık, ustalık ve kalfalık belgelerine sahip olabilecekler, cezaevlerinden çıktıktan sonra sosyal hayata bir an önce adaptasyon sağlamaları ve bu suretle ekonomiye de katılmaları için ihtiyaç duyulan sektörlerde iş bulma olanakları doğabilecek. 

Protokolde emeği geçenlere teşekkür eden Selçuk, "Bundan sonra da mesleki eğitimde çok daha büyük atılımların ve hamlelerin olabileceği bir döneme doğru gittiğimizi özellikle söylemek isterim. 

Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Gül ile Milli Eğitim Bakanı Selçuk protokole imza attı. 

Geçmiş öğrenmelerinin denkliği sağlanarak belgelendirilecek

Protokol kapsamında, tutuklu, hükümlü ve denetimli serbestlik altında bulunan yükümlüler ile koruma kurullarınca yönlendirilen eski hükümlülere iyileştirme faaliyetleri kapsamında eğitim, öğretim, çıraklık, kalfalık, ustalık veya usta öğreticilik gibi kurslar düzenlenerek belgelendirilecek. 

Ayrıca eğitim, öğretim, kurs ve diğer faaliyetlere katılan kursiyerlerin belirli bir mesleki alana dair geçmiş öğrenmeleri değerlendirilecek ve denklikleri sağlanacak. 

Adalet Bakanlığı tarafından faaliyetlerde görev alacak personele yönelik hizmet içi eğitim, kurs, seminer ve sosyal etkinlikler düzenlenecek ve belgelendirilecek. 

Ceza İnfaz Kurumları ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü personelinin hizmet içi eğitim çalışmalarına, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilgili genel müdürlükler tarafından eğitici destek sağlanacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER