DİKSİYON VE HİTABET DERSİNE, FORMASYONLU İLETİŞİMCİLER YERİNE BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ GİRİYOR

Talim ve Terbiye Kurulu tarafından alınan kararların MEB tarafından görmezden gelindiği gerçeğinin ortaya konulduğu raporun işaret ettiği bir diğer terslik ise Liselerde seçmeli olarak okutulan Diksiyon ve Hitabet dersi ile ilgili.

DİKSİYON VE HİTABET DERSİNE, FORMASYONLU İLETİŞİMCİLER YERİNE BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ GİRİYOR

İletişim Fakültesi Dekanları tarafından, Talim Terbiye Kurul’u kararlarına rağmen Medya Okuryazarlığı dersine formasyonlu iletişimcileri atamayan MEB’in etik davranmadığı belirtildi.
14 Şubat 2017’de YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ziyaret eden İletişim Fakültesi Dekanları (İLDEK) tarafından YÖK’e sunulan dosyada; MEB’in müfredat güncelleme çalışmasıyla yeniden gündeme gelen Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu olması ile ilgili de geniş bir rapor bulunuyor.

MEB, TALİM TERBİYE KARARLARINI GÖRMEZDEN GELİYOR
Raporda; Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereği Milli Eğitim’e bağlı ilk ve orta dereceli okullarda öncelikli olarak, formasyon eğitimi almış iletişim fakültesi mezunları tarafından okutulması gerektiği belirtilen Medya Okuryazarlığı dersinin; MEB tarafından iletişim eğitimi olmayan Matematik ve Beden eğitimi gibi alakasız bölüm öğretmenlerince okutulduğu vurgulandı.

Teknik gelişmelerle birlikte medya ve sosyal medyanın hayatın her alanını kuşattığı belirtilen İLDEK raporunda; böyle bir dönemde, çocuk ve gençlerin bu konularda uzman kişiler tarafından bilinçlendirilmesinin artık bir zorunluluk haline geldiği belirtildi.
Medya Okuryazarlığı dersinin ancak ve ancak iletişim alanında uzmanlık isteyen bilgi ve donanıma sahip İletişim mezunlarınca verilebileceğinin kaydedildiği raporda; ilgili dersin pedagojik formasyon belgesi bulunan iletişim fakülteleri mezunları tarafından verilmesinin hem dersin işlevselliğine hem de iletişim mezunlarının istihdamına büyük katkılar sağlayacağı vurgulandı.

10 YIL GEÇTİ PEK ÇOK BAKAN DEĞİŞTİ, AMA VAATLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Talim Terbiye Kurulu’nun orta öğretimde okutulmasını öngördüğü ve gerek ailelerden gerek akademik çevreden gerekse kamuoyundan gelen yoğun taleplerle zorunlu olması talep edilen Medya Okuryazarlığı dersinin genel içeriği ise şöyle: İletişim, Kitle İletişimi, Medya, Televizyon, Radyo, Aile, Çocuk ve Televizyon, Gazete ve Dergi ve İnternet gibi her insanın bilmesi gereken temel konulardan oluşuyor.

2015 yılında MEB’in açıkladığı rakamlarla en çok tercih edilen 3. Seçmeli ders olan Medya Okuryazarlığı dersi, aradan geçen 10 yıllık sürede henüz gerçek öğretmenlerine kavuşabilmiş değil.
Zira; Talim ve Terbiye Kurulu tarafından iletişim fakültesi mezunlarınca okutulması gereken Medya Okuryazarlığı dersini, şimdiye kadar iletişimciler hariç pek çok bölüm mezunu öğretmen tarafından okutuldu. Örneğin: en son 2015 yılında yapılan bir değişiklikle; Bilişim Teknolojileri öğretmenlerine dahi bu dersi verme yetkisi getirildi.

İLETİŞİM VE SUNUM BECERİLERİ DERSİ DE İLETİŞİMCİLERDEN KAÇIRILIYOR

İLDEK’in dikkat çektiği bir diğer önemli konu ise Talim ve Terbiye Kurulu tarafından iletişim fakültesi mezunlarınca okutulması istenen İletişim ve Sunum Becerileri dersi ile ilgili.
Raporda; 2016 – 2017 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren seçmeli olarak okutulmaya başlanan iletişim ve Sunum Becerileri dersi için de MEB’in Talim ve Terbiye Kurulu’nun önerdiği iletişim mezunlarını görmezden geldiği ifade edildi.
Buna göre; Tamamen iletişim ile ilgili olan iletişim ve Sunum Becerileri dersi, iletişim mezunları tarafından değil, Türk Dili Edebiyatı ve Türkçe öğretmenleri tarafından okutuluyor.

DİKSİYON VE HİTABET DERSİNE, FORMASYONLU İLETİŞİMCİLER YERİNE BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ GİRİYOR

Talim ve Terbiye Kurulu tarafından alınan kararların MEB tarafından görmezden gelindiği gerçeğinin ortaya konulduğu raporun işaret ettiği bir diğer terslik ise Liselerde seçmeli olarak okutulan Diksiyon ve Hitabet dersi ile ilgili.

Rapora göre; İletişim alanının önemli bir dersi de yine konunun uzmanları tarafından değil, Türk Dili Edebiyatı, Türkçe, fen bilgisi ve beden eğitimi öğretmenleri tarafından okutuluyor.
Raporda; “MEB Talim Terbiye Kurulu’nun, Diksiyon ve Hitabet dersi ile ilgili aşağıdaki kararına rağmen; bu dersler, çoğunlukla, okul müdürleri dersi kendisine yazmakta ya da alan dışı fen bilgisi, beden eğitimi vb. farklı alan öğretmenleri tarafından verilmektedir” denildi.

İşte Kurul kararınca önceliği belirtilen fakülteler ve MEB’in görmezden geldiği o uyarı:
“Öncelikle üniversitelerin Basın Yayın Yüksekokulları/İletişim Fakültelerinden mezun olup hâlen Sınıf Öğretmeni olarak görev yapanlar ile Gazetecilik Alanı, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri Alanı, Radyo-Televizyon Alanı Öğretmenleri olmak üzere, Sosyal Bilgiler ve Türkçe Öğretmenleri tarafından aylık karşılığı okutulur…”

İLDEK: KURUL KARARLARINA RAĞMEN MEB’İN TUTUMU ETİK DEĞİL

Raporda; Kurul kararlarına rağmen MEB’in hatalı ısrarlarını ortaya koyan 2012 RTÜK araştırmasına da atıfta bulunuldu.
RTÜK’ün 2012’de gerçekleştirdiği “Medya Okuryazarlığı Dersi Araştırması” sonuçlarına göre; Medya Okuryazarlığı dersini veren 77 öğretmen sırasıyla Sosyal bilgiler, Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, İngilizce, Tarih, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Beden Eğitimi gibi farklı alan öğretmenlerinden oluşuyor.

TALİM VE TERBİYE KURULU KARARI UYGULANMIYORSA BU KARARLAR NEDEN ALINIYOR?

Talim Terbiye Kurulu’nun açık kararlarına rağmen yukarıda belirtilen derslerle ilgili uygulamanın etik olmadığı vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi: “İletişim bilimine ve medyaya eleştirel bakışa ilişkin bir dersin bu kadar farklı ve konuyla alakasız disiplinlerden gelen öğretmenler tarafından veriliyor olmasının öğrenciler açısından yararlı ve işlevsel olmayacağı açıktır.”

İLDEK, BU DERSLERE İLETİŞİMCİLERİN ATANMASI İÇİN SEFERBER OLACAK

Medya Okuryazarlığı ve yukarıda belirtilen diğer derslerin zorunlu olması ve formasyonlu iletişim fakültesi mezunlarınca verilmesi ile ilgili olarak İLDEK’in MEB ve diğer resmi kurumlara yönelik sonuç açıklaması ise şöyle:
“Sonuç olarak, İletişim fakülteleri mezunlarından Medya Okuryazarlığı ve iletişimle ilgili diğer derslerin, konunun uzmanı olan iletişim mezunları tarafından, pedagojik formasyon belgesini aldıktan sonra verilmesi, bu derslerin konulmasındaki amacı daha çok gerçekleştirecektir. İLDEK olarak sizlerden isteğimiz, bu derslerin hem öğrencilerin seçmelerini kolaylaştırmak ve özendirmek, hem de uzman olan iletişim mezunları tarafından verilmesinin sağlanması için MEB Talim Terbiye Kurulu başkanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasıdır.”

İLDEK Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz başkanlığında İletişim fakülteleri ve mezunlarının sorunlarının konu edindiği görüşmede; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Abdülrezak Altun, önceki Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk, Gazi Üniversitesi Dekan V. Prof. Dr. Ersin Özarslan, Başkent Üniversitesi Halkla İlişikler veTanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recep Tayfun, Sakarya Üniversitesi İleitşim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aytekin İşman, İstanbul Aydın Üniversitesi Dekan V. Prof. Dr. Hülya Yengin ve Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. Asaf Varol da katıldı.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2017, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER