İLKOKULLARDA 'ÇOCUK KLUBÜ ' DÖNEMİ BAŞLIYOR

MEB, yeni eğitim öğretim yılından itibaren daha çok özel okullarda uygulaması yapılan çocuk kulüplerinin devlet okullarında da açılmasına olanak veren yeni bir düzenleme yaptı.

İLKOKULLARDA 'ÇOCUK KLUBÜ ' DÖNEMİ BAŞLIYOR
Milli eğitim Bakanlığı (MEB), 15 Eylül'de  başlayacak yeni eğitim-öğretim yılından itibaren daha çok özel okullarda  uygulaması yapılan "çocuk kulüplerinin" devlet okullarında da açılmasına olanak  veren yeni bir düzenleme yaptı. 
 
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, yayımlanan  "MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesi"yle okullarda çocuk kulüplerinin açılmasına imkan tanındı. 
 
Yönergeyle eğitim ve öğretim saatleri dışında çocukların, güvenli  ortamlarda ve normal eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devamı niteliğinde  olmayacak şekilde yaş ve gelişimsel durumlarına göre, bilim olimpiyatları ve  proje çalışmaları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk  oyunları, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil gibi konularda yeteneklerini  desteklenmesi ve geliştirilmesi amaçlandı. 
 
Yeni düzenlemeyle, daha önce okul öncesi eğitim kurumlarında  açılabilen çocuk kulüpleri ilkokullarda da açılabilecek. 
 
10 velinin imzası gerekecek 
Okul öncesi eğitim kurumları ile ilkokullarda çocuk kulüplerinin  açılması için personel ve fiziki imkanların yeterli olması, uygun eğitim ortamı  bulunması ve kulüp için en az 10 velinin başvuruda bulunması gerekecek. Okul  müdürlüğünün teklifi ve il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünün onayı ile çocuk  kulübü kurulacak ve çocuk kulübü, kurulduğu okulun adını alacak. 
 
Çocuklar, velilerin talepleri de dikkate alınarak çocuk kulübüne  kaydedilecek. Bir kulüpteki öğrenci sayısının okul öncesi eğitim kurumlarında  20'yi, ilkokullarda 30'u geçmeyecek. 
 
Öncelik çalışan anne baba çocuklarına 
Çocuk kulübüne kayıtta öncelik sıralaması, çalışan anne babaların  okula kayıtlı çocukları, okula kayıtlı diğer çocuklar, çocuk kulübü kurulamayan  okullardaki anne babası çalışan çocuklar, çocuk kulübü kurulamayan okullardaki  diğer çocuklar olarak belirlenecek. Müracaatın fazla olması durumunda bu  belirlemeler velilerin huzurunda kura çekimi ile yapılacak. 
 
Velilerin çocuğun kayıtlı olduğu okulda çocuk kulübü açılamıyorsa  açılan en yakın okuldaki çocuk kulübüne kontenjan olması durumunda kayıt  yaptırabilecek. 
 
Kulüplerde, durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla şehit, harp malulü  ve muharip gazi çocukları ile kulüpteki öğrenci kontenjanının10'da 1'i  oranındaki yoksul ailelerin engelli çocuklarından ücret alınmayacak. 
 
Çocuk kulübüne aynı okulda birden fazla çocuğu olan velilerden, diğer  çocuklarından kulübe kayıtlı olanlardan ücretin yarısı alınacak. 
 
Çocuk kulüplerinde sertifikalı öğretmen veya uzman usta öğretici  görevlendirilebilecek,  3 uzman öğreticiye 1 koordinatör öğretmen rehberlik  yapmak üzere görevlendirilecek. 
 
Çocuk kulübü etkinlik saati 2 çalışma saatinden az, 6 çalışma  saatinden fazla olmayacak. Etkinlikler, hafta içi yapılacak ve en geç 18.30'da  sona erdirilecek. 
 
Çocuk kulüplerinde, öğrencilerin yaş ve gelişimsel durumlarına göre,  bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor  çalışmaları, halk oyunları, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil ile  ilkokullarda günlük eğitim ve öğretimi destekleyici çalışmalar yapılabilecek.  Ancak eğitim ve öğretimi destekleyici çalışmalar, günlük bir etkinlik saatinden  fazla olamayacak. 
 
Kayda zorlanmayacak 
Çocuk kulübü isteğe bağlı ve ücretli olacak, veliler çocuklarını çocuk  kulübüne kayıt yaptırmaya zorlanmayacak. 
 
Mevcut durumda günlük 2 saat kulüp faaliyetlerine kalan çocuğun aileye  maliyeti aylık en az 43 TL, en çok 86 TL olabilecek. Günlük 6 saat çocuk  kulübünden yararlanacak çocuğun aileye maliyeti ise aylık en az 129 TL,  en çok  259 TL olabilecek. 
 
milliyet
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
öğretmen
öğretmen - 10 yıl Önce

Çok güzel bir haber, yönergeyi pembe motiflerle süsleyip haber yapmışsınız. Bir de uygulamaya bakın isterseniz. O paralarla yemeği nerede yapacağınızı, kime yaptırabileceğinizi, temizlik işlerine ayrılan paraya kimi çalıştırabileceğinizi, herşeyden önemlisi onay vermeye yetkili makamların kilere onay verip kimlere vermediğini de bir araştırın isterseniz.Biz işin içerisinde ve her gün velilerle yüz yüze gelen biri olarak yazıyorum. Ütopik siyasi düşüncelerle bu işer yürümüyor. müstakil anaokullarında ki sayılara bir sezon sonra geçen yılla bir karşılaştırdığınızda sonucu göreceksiniz. Ucuz eğitim mi çalışanı pahalı özel eğitime mahkum etmek mi.

SIRADAKİ HABER