KALABALIK SINIFLAR İÇİN DAVA AÇILIYOR

“Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40’tan fazla olamaz” diyen kanun maddesinden yola çıkan Eğitim İş Sendikası dava açmaya hazırlanıyor.

KALABALIK SINIFLAR İÇİN DAVA AÇILIYOR
Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nda yasaya rağmen 3 önemli hata yapıldığına dikkat çeken Eğitim İş Sendikası hukuki süreç başlatmaya hazırlanıyor.
Çocuğu bu yıl ilkokula başlayacak olan milyonlarca veliyi doğrudan ilgilendiren  yasal düzenlemeye göre; İlköğretimde bir sınıfta öğrenci mevcudu hiçbir koşulda 40 kişiyi geçemez. Çünkü 222 sayılı yasanın 50.maddesi, ““Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40’tan fazla olamaz” diyor. E-devlet üzerinden adrese dayalı yapılan kayıtlarda ise özellikle İstanbul’un Bağcılar, Esenler, Sultangazi gibi bazı ilçelerinde sınıf mevcutları 80’e dayandı.
GÖZLER BAKANLIKTA
Eğitim-öğretimin sağlıklı yapılabilmesi bu koşullarda yine 222 sayılı yasaya göre mümkün görünmüyor. Yasada 40 kişi olan öğrenci sınırı uygulamada 80 kişiyi buluyor. Yasa ile uygulama arasında ciddi farklılık olduğunu saptayan Eğitim İş Sendikasının Genel Başkanı Veli Demir “derslik başına düşen öğrenci sayısı yasaya göre 40’ı aşmayacak. 80 kişilik sınıflarda kanundaki açık hükme rağmen eğitim yapılıp yapılmayacağını Milli Eğitim Bakanlığı’na resmi yazıyla sorduk. Kamuoyu bilgilendirilsin” dedi.
41 OLURSA DAVA
“70-80 kişilik sınıflar 222 sayılı yasaya açıkça aykırıdır. Veliler de yasal haklarını aramalıdır” diyen Başkan Demir şöyle konuştu: “Bakanlıktan  cevap bekliyoruz. Olumsuz yanıt gelirse, hemen dava açacağız. Çünkü, bu yasada kanun koyucu olan Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Pedagojik olarak da zaten çok kalabalık sınıfta sağlıklı bir eğitim verilmesi mümkün değildir. Çocukların yasayla güvence altına alınan normal sınıflarda eğitim hakkı ve öğretmenlerin de yine gerçek manada eğitim verebilemsi için önemli olan 40 kişi sınırı yasal güvence altındadır. Dolayısıyla da bakanlıktan gelen ‘Sınıflar 40 kişiyi aşacak’ veya ‘Yasaya  uygun olarak sınıflar kesinlikle 40 kişiyi aşmayacak’ yanıtına göre hukuk büromuz hareket edecek. Sınıf mevcutları 41 olursa yasal süreç başlatacağız. Çünkü yasada açık hüküm var. Sınıflar 40 kişiden fazla olamaz” diye uyardı.) habertürk
 
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
zero
zero - 12 yıl Önce

evet cok mantıklı bir iş.destekliyoz vnım evladım niye 50 kişilik sınıfta okusun

lütfi yenidünya
lütfi yenidünya - 12 yıl Önce

Devlet kendi koyduğu yasaya kendi uymuyor.Bazı okullar özel okul gibi bakımlı ve eğitim kaliteli.Bazı yerlerde ise sınıflar balık istifi gibi.Bu da eşitlik ilkelerine aykırı.Bu hükümet bu şartlarda nasıl özel dersaneleri kapatacak? Sorsanız sınıflar neden kalabalık? Mazeret hazır. Okul yapacak arsa bulamıyorlarmış. Yada ödenek yokmuş. Bu devlet topladığı vergileri ne yapıyor? Mahkemeye verilme hususunda geç kalınmış olsada bir an önce dava açılmalı ki belki hükümet çözüm üretmek zorunda kalır.

esma çece
esma çece - 12 yıl Önce

yapılacak birşeyler olmalı,kızım birinci sınıfta 45 kişi,oğlum üçüncü sınıfta 60 kişiden fazla...birinci sınıflarda kişi sayılarını düşürüyolar fakat 2.sınıftan sonrasını da düşünmeleri gerekiyor. böyle bir sisteme geçilirken 2 kere düşünülmesi gerekir kızım 66 aylıklarla aynı sınıftaydı 1 haftalık alıstırma zamnında ögretmenlerine ve arkadaslarına alışırken 66 aylıkları 72 aylıklarla ayırdılar ,evet ayırmaları çok iyi olurken tam alışmışken kızımı 45 kişilik başka bir sınıfa verdiler üstelikte öğretmeni ve arkadasları da değişti bu sabah kızımı okula götürdm ve bunları öğrendim ,kızım sınıfın kapısından içeriye girmedi ,ağladı cidden böyle bişey yapıcaksanız tamam da bunları okullar açılmadan yoluna koyup yeni eğitm sistemine öyle başlasalar da ne biz veliler ne çocuklarımız ne de öğretmenlerimz bu eziyeti çekmeseler..!

SIRADAKİ HABER