Kız lisesi müdüründen ders gibi ceza!

Kız lisesi Müdürü, sigara içerken yakalanan 7 öğrenciye 'ders' gibi ceza verdi

Kız lisesi müdüründen ders gibi ceza!

İzmir Kız Lisesi Müdürü, sigara içerken yakalanan 7 öğrenciye 'ders' gibi ceza verdi. Öğrencileri disiplin yerine astım ve akciğer kanseri hastalarla görüşmeye gönderen müdür Pervin Töre, gençlerin sigarayı bırakmasını sağladı. Hastalarla yapılan röportajlardan hazırlanan belgesel tüm okula gösterilecek.


İzmir Anadolu Kız Lisesi Müdürü Pervin Töre, sigara içerken yakaladığı öğrencileri disipline göndermek yerine benzerine pek rastlanmayan bir yaklaşım sergiledi. İki yıldan bu yana sigara içen öğrencileri, başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi için kurulan Onur Kurulu'na sevkeden Müdür, bu çocuklara ceza yerine "sağlığını sigara nedeniyle kaybederek hastanede tedavi görenlerle görüşme" görevini verdi. Şu ana kadar uygulamaya katılan 7 öğrenci sigarayı bıraktı. Öğrenciler, hastanede röportaj yaptıkları hastaların görüntülerinden belgesel hazırlayıp okuldaki arkadaşlarına da sunacak.

CEZA BAŞARI GETİRMEZ
Okul Müdürü Pervin Töre, sigara kullanan 11 ve 12'inci sınıf öğrencilerine yönelik iki yıldır "Hayatınızda Keşke Olmasın" adıyla proje yürüttüklerini, öğrencileri, sigara kullananların sağlık durumunu görerek, alışkanlıklarından vazgeçirmeyen çalıştıklarını belirtti. Cezanın eğitimde hiçbir zaman başarı getirmeyeceğine inandığını anlatan Töre, "İki yıldır sigara alışkanlığı olan öğrencilerimizi, sağlığını sigara nedeniyle kaybetmiş hastalarla görüşmesi için hastanelere gönderiyoruz. Hastaneyle görüşüp pazar günleri çocuklarımızı hastalarla buluşturuyoruz. Öğrenci hastalarla röportaj yapıyor, hastaya hayatındaki 'keşke'yi soruyor, 'Keşke sigara içmeseydim' cevabını alıyor. Gördüklerini, öğrendiklerini okulda arkadaşlarıyla paylaşıyor. Hepsiyle görüştüm hepsi oradaki hastaların durumundan çok etkilenmiş. Bazıları gördüklerini ağlayarak anlattı. Birçoğu da onlarla görüşür görüşmez sigaradan vazgeçti" dedi.

7 KİŞİYLE BAŞLADI AMA 25 ÖĞRENCİ SIRADA
Töre, hastaneden dönen öğrencilerin sigaradan uzaklaştığını ifade ederek, "Okulumuzda bu tür olaylarda öğrencileri disipline verme uygulamasını doğru bulmadık. Çünkü çocuğa ceza verdiğinizde, yaşadığı stres ve belki de bize olan kızgınlığından dolayı daha fazla sigara içecektir. Cezanın eğitim biçimi olmadığını düşündüğümüz ve çocuklarımızı bağımlı olmadan sigaradan kurtarmak için bu proje hayata geçirildi. Biri 11, diğerleri 12'inci sınıfta okuyan, ikisi kız 7 öğrenciyle proje başlatıldı. 25 öğrencimiz aynı durumdaydı. Onlar da projeye katılacak. Hastane yetkilileriyle görüştük. Öğrencilerimiz Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde doktor ve özellikle sigara nedeniyle tedavi gören hastalarla görüşerek, bir film hazırlıyor. Ama kimliklerini gizli tutuyoruz, diğer öğrenciler de bilmeyecek. Bu film konferans salonunda diğer öğrencilerimize de gösterilecek. Amacımız, tüm öğrencilerimize sigaranın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini ceza olmadan da gösterebilmek" diye konuştu.

ÖDÜL VEREN KURUL PROJEYİ YÜRÜTÜYOR
Öncelikle bu uygulamanın "bir ceza" olmadığının altını çizmek istediğini kaydeden İzmir Kız Lisesi'nin Onur Kurulu Başkanı Öğretmen Jülide Özbay, asıl işlerinin ceza vermek değil, öğrencileri eğitmek olduğunu söyledi. Özbay, "Cezanın eğitimdeki rolü çok tartışmalı. Tıpta bile bir kol ancak kangren olduğunda kesiliyor. Biz de olaya böyle bakıyoruz. O yüzden biz cezaya başvurmaktansa eğitimin bu yönünü kullanmak istiyoruz. Sigaranın sağlığa zararlarını öğrencilere istediğiniz kadar anlatın, ceza verin çok da etkili olamazsınız. Ama görsel hafıza insanlar için en kalıcı ve etkili çözüm biçimidir. Öğrencilerimizin, sigaranın ne kadar zararlı olduğunu, ne gibi sonuçlar doğurabileceğini görmelerini istedik. Öğrencilerimiz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde hastalarla görüştüler" dedi.

"BURUNLARINDA HORTUMLA YAŞAYAN İNSANLARI GÖRÜYORLAR"
Öğrencilerin görüşmeden döndükten sonra burunlarında hortumla yaşamak zorunda kalan hastalardan söz ettiklerini ve çok etkilendiklerini ifade eden Özbay, "Sigara içmek çağın en büyük sorunlarından. Hekimlerin bile sigara kullandığını acıyla görüyoruz. Sigaranın sonuçlarının neler olduğunu biliyoruz. Cezai yaptırıma gitmektense birebir yaşanan trajediler görmelerini istedik. Öğrencilerimiz yarın geleceğin şekillendiricileri olacak. Bir öğrencimiz, ben sigaraya artık elimi bile sürmem dedi. Doktorlar kendilerini kanser hastalarıyla da görüştüreceklerini söyledi. İstediğimiz buydu. Bu öğrenciler henüz bağımlı değil, ama özentiyle bir şekilde başlamışlar. Amacımız onları bağımlı olmaktan kurtarabilmek. Sigarayı bıraktığını değil ama bırakacağını söyleyen oldu. Diğer arkadaşlarının da benzer hataları yapmamaları için onların sunumları çok önemli. Öğrencilerimiz görüştükleri hasta ve doktorlarla olan röportajlarısunacaklar. Hemen sıcağı sıcağına neler gördüklerini anlatacaklar, etkisinden çıkmadan anlatmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"DİSİPLİN DEĞİL, ONUR KURUL'NA SEVKEDİYORUZ"
Müdür Pervin Töre de ,"Hükümetin projelerinden en beğendiğim Dumansız Hava Sahası oldu. Sağlıklı, temiz bir toplum, gelecek nesillerin daha sağlıklı ortamlarda büyümeleri için yapılmış en güzel çalışmalardan biri. Öğrencilerimizi yaşayarak, sorgulayarak yaşamlarında bu modelleri hiç unutmayacakları şekilde bir proje geliştirdik. Disiplin kuruluna sevk etmiyoruz, ceza çok iyi bir yol değil. Biz onları Onur Kurulu'na sevk ediyoruz. Önce rehberlik servisimiz görüşme yapıyor, sonra Onur Kurulu devreye giriyor. 2 yıldır proje yürütülüyor. Bu zamana kadar 25 öğrenci gönderildi" dedi.




 

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
suat manap
suat manap - 13 yıl Önce

eğitim camiamızın,böyle öğretmenlere ihtiyacı var

SIRADAKİ HABER