KÜRDİSTAN İSMİNE ONAY ÇIKMADI...

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır'daki bir gençlik derneğinin isminde yer alan Kürdistan sözcüğüyle ilgili kararında, "Kürdistan kelimesi Anayasanın 14. ve TCK'nın 302. maddelerine göre suçtur. Dernek adında bu kelime kullanılamaz" dedi.

KÜRDİSTAN İSMİNE ONAY ÇIKMADI...
Diyarbakır'da kurulan 'Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği'nin adına İçişleri Bakanlığı onay vermedi. Bakanlıktan Derneğe gönderilen yazıda, Kürdistan kelimesinin Anayasanın 14'üncü ve TCK'nın 302'nci maddelerine göre suç oluşturduğu belirtilerek, Derneğin adının değiştirilmesi istendi. Dernek Başkan Yardımcısı Roger Cağer, adlarını değiştirmeyeceklerini ve kendilerine dava açılması durumunda bunu mahkemelere taşıyacaklarını söyledi.
 
 
Diyarbakır'daki Kürdistan Gençlik Hareketi Derneğinin tabelasında yer alan Kürdistan ismine İçişleri Bakanlığı onay vermedi. Diyarbakır'da kurulan ve yasa gereği tabelasını asan Kürdistan Gençlik Hareketi Derneğinin tüzüğünü inceleyen Diyarbakır Valiliği, Dernek adında yer alan Kürdistan kelimesi ile ilgili tereddüt yaşayınca, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığından görüş istedi. İçişleri Bakanlığından Diyarbakır Valiliğine gönderilen yazıda, 5253 sayılı Kanunun 28'nci maddesinde Derneklerin İçişleri Bakanlığı'nın izni ile kullanabileceği kelimelerin belirtildiği, aynı kanunun 29'uncu maddesinde de derneklerin mevcut veya mahkeme kararıyla kapatılmış veya feshedilmiş bir siyasi partinin, bir sendikanın, bir üst kuruluşun bir derneğin adını kullanamayacağının hüküm altına alındığı belirtilerek, "5253 sayılı kanunda dernek adlarında kullanılması yasak kelimeler ile ilgili başka bir düzenleme bulunmaması, Derneklerin 28 ve 29'uncu maddelerde yasaklananlar dışındaki istedikleri her kelimeyi adlarında kullanabilecekleri anlamına gelmemektedir" denildi.
 
Derneğe de tebliğ edilen İçişleri Bakanlığı yazısında, Anayasanın 14 ve TCK'nın 302'nci maddelerinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve birliği bozmak suç olarak tanımlandığı ifade edilerek, "5253 sayılı kanunun 30'uncu maddesinin 1'nci fıkrasının (b) bendinde Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları ve konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurulamayacağı hüküm altına alınmış. Bu yasağa aykırı hareket edilmesi halinde uygulanacak müeyyideler ise aynı kanunun 32'nci maddesinin (p) bendinde belirtilmiştir.
 
Bu yasal düzenlemeler gereğince Diyarbakır ilinde kurulan Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği'nin adında bulunan Kürdistan kelimesi, Anayasanın 14'üncü maddesi ve TCK'nın 302'nci maddelerinde yer alan düzenlemelere göre suç oluşturduğundan, söz konusu olan kelimenin Dernek adında kullanılmasının uygun değildir" denildi.
Bakanlıktan gelen yazıda Derneğin adının değiştirilmesi istenirken, Derneği Başkan Yardımcısı Roger Çager ise yazıya tepki gösterdi. Cağer, Kürdistan isminin yasalara göre aykırı olmadığını ve Anayasanın 14 ve TCK'nın 302'nci maddelerinin ihlal edilmesi için silahlı bir örgütün kurulup eylem yapılması gerektiğini ifade ederek, "Biz Derneğimizin adını değiştirmeyeceğiz. Yasal süre dolduktan sonra kapatılması için mahkemede dava açılacak. Biz yargıda bunun mücadelesini vereceğiz. İç hukuk yollarından sonuç alamaz isek AİHM'e kadar bu olayı taşıyacağız" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER