LİSELERDE SKANDAL. BİNLERCE ÖĞRENCİNİN BİLGİLERİ İNTERNETE SIZDI.

Yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiriyor

LİSELERDE SKANDAL. BİNLERCE ÖĞRENCİNİN BİLGİLERİ İNTERNETE SIZDI.

Aralarında Alman Lisesi, Avusturya Lisesi, Fevziye Mektepleri Işık Lisesi gibi gözde kolejlerde okuyanların da bulunduğu yüz binlerce liseli öğrencinin kişisel bilgileri internette herkesin ulaşabileceği bir sitede yayınlandı. Bilgilerin sızdığını Alman Liseli bir veli ortaya çıkardı. Sendikalar “Şikâyet edin” çağrısı yaptı.

Yüzbinlerce liselinin kişisel bilgileri sanal ortamda herkesin ulaşabileceği bir sitede yayınlandı. Alman Lisesi gibi özel kolejler, Vefa, Pertevniyal gibi gözde Anadolu liseleri, Rum ve Ermeni cemaatine ait çok sayıda okulun listeleri tek tek ifşa edildi. Listelerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla e-okul sistemine girilen öğrenci adı, numarası, velisi, velinin yakınlığı, iş, ev, cep telefonları ve elektronik posta adresi bilgileri açıkça paylaşıldı.

BAZI OKULLAR KURTARDI

Özel Sahakyan Ermeni Lisesi, Özel Getronagan Ermeni Lisesi, İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Özel Bahçeşehir Lisesi, Özel Şişli Terakki Lisesi gibi bazı liseler ise kişisel bilgileri MEB’in e-okul sistemine göndermediği için ya tamamen kurtuldu ya da eksik bilgilerle yayınlandı.

BİR VELİ FARK ETTİ

Bilgilerin internete sızdığı, Alman Lisesi’den bir velinin dikkati sayesinde ortaya çıktı. Alman Lisesi yetkilileri “Öğrencilerimizin bilgilerini internete kimverdi?” diyerekMilli EğitimMüdürlüğü’ne başvurdu. İstanbul İlMüdürü Dr.Muammer Yıldız artan şikâyetler üzerine Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda inceleme içinmüfettiş görevlendirdi. Bakanlığa da bilgi verildi.

23.08’DE KİM VARDI?

Öğrenci bilgilerinin özel sektör tarafından öğrenci transferi ve ders materyali satmak için özel sektöre satıldığı ileri sürüldü.MEB Bilgi Teknolojileri Daire Başkalığı’nda olması gereken ve haksız rekabet oluşmaması içi herkesten gizlen listelerin sanal ortama indirildiği tarih 21 Ocak 2013 tarihi ve saat 23.08 olarak tespit edildi. Şimdi internette share.pdfonlie.com adlı belge arama motorunda yayımlanan bilgilerin kimtarafından sızdırıldığı araştırılıyor.

GÖZDE KOLEJLER İFŞA EDİLDİ

Bilgileri sızan bazı okullar: Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Özel Zapyon Rum Lisesi, Özel Alman Lisesi, Avusturya Lisesi, Kadıköy Bingül Erdem Anadolu lisesi, Özel Kadıköy Irmak Anadolu Lisesi, Şehremini Anadolu Lisesi, Özel İstek Vakfı Semiha Şakir Anadolu Lisesi, Sarıyer Emirgan Özdemir Sabancı Anadolu Lisesi, Pertevniyal Anadolu Lisesi, Vefa Anadolu Lisesi, Beyoğlu Özel Eseyan Ermeni Lisesi, Özel Fevziye Mektepleri Vakfı Ayazağa Işık Lisesi gibi okullarda yer alıyor. Eğitim-Sen: Cezası 5 yıla kadar hapis Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven: “Eğitimin piyasada alınır satılır bir meta haline dönüşmesi bu pazarda özellikle öğrenci-veli bilgilerine ulaşma anlamında ciddi bir sektör yarattı. Yasalara göre, kişisel bilgilerin 3. şahıslara bilgisi dışında verilmesi 2-5 yıl arasında hapis cezası gerektiren bir suçtur. Bilgileri paylaşılan veliler ile okul yönetimleri Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmalıdır. Firmalar on binlerce öğretmenin cep telefonunu satmamızı teklif ettiler. Bu işten bakanlık sorumludur.”

‘Öğrenciler tehdide açık hale gelebilir’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Tam bir sorumsuzluk. Nüfus cüzdanını kaybettiği için hâlâ yargılanan, üzerine şirket kurulan çok sayıda insan var. Mahkemeler arası insanlar kendilerini aklamak için ilden ile koşuyor. Milli Eğitim hemen soruşturma başlatıp, sorumlulara gereken cezayı vermelidir. Öğrenciler, aile bilgileri de yer aldığı için her türlü tehdide açık hale gelebilir. Aklımıza gelmeyenler maalesef üç kâğıtçıların aklına gelebilir. Anne-babalar MEB’e ve özel hayatın gizliliğini ihlalden savcılıklara başvurmalıdır.”

İlköğretimdeki skandalı da HABERTÜRK ortaya çıkarmıştı

2 yıl önce de ilköğretimdeki 11 milyon öğrencinin TC kimlik numarasından, yazılısözlü notlarına, devamsızlığından, projelerine hatta geçirdiği hastalıklara kadar her türlü bilgisi özel sektöre sızmıştı. Habertürk’ün ortaya çıkardığı skandal sonuda MEB, soruşturma açmış ve okulları veri göndermesini yasaklamıştı.

KAYNAK: habertürk gazetesi

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER