MESLEK LİSELERİNİN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ. İŞTE ÇARPICI SONUÇLAR

MEB'in teşvikiyle meslek lisesi sayısı katlandı. Ancak eğitimi tartışmalı. Öğrencilerin yüzde 38'i "Şimdi olsa meslek lisesini seçmezdim" diyor.

MESLEK LİSELERİNİN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ. İŞTE ÇARPICI SONUÇLAR

Radikal gazetesinden Umay Aktaş Salman'ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek lisesini özendirirken son sekiz yılda bu okulları seçen öğrenci sayısı da meslek lisesi sayısı da iki kat arttı. Düz liselerin kaldırılmasıyla öğrencilere sunulan seçeneklerin başında gelen meslek liselerinde bu yıl öğrenci sayısı daha da artacak. Ancak meslek liseleri iyileştirilmeye muhtaç. Eğitim-Sen’in araştırmasına göre meslek lisesi mezunlarının yüzde 49.5’i okuldaki eğitimin iş hayatı için yeterli olmadığını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 59.2’sine, işletmelerin de yüzde 49.7’sine göre mezunlar, iş yaşamının taleplerini karşılamayacak düzeyde. Öğrencilerin yüzde 30’u staj yerlerinde kendilerine alanları ile ilgili görevler verilmediğini söylüyor. Yüzde 38’i “Yeniden tercih hakkım olsa meslek lisesi seçmezdim” diyor…
Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube, ekim ayında yapılacak 5. Demokratik Eğitim Kurultayı için mesleki eğitimle ilgili ayrıntılı bir rapor hazırladı. Mustafa Özcan ve Murat Tamer tarafından hazırlanan ‘Örgün Mesleki ve Teknik Eğitim Sürecine Genel Bakış’ isimli raporda, İstanbul’daki bazı endüstri meslek lisesi, kız teknik ve meslek lisesi, ticaret meslek liseleri araştırıldı. Araştırmada 101 meslek lisesi mezunu, 320 meslek lisesi son sınıf öğrencisi, 120 meslek lisesi öğretmeni, 82 işletme ve kurum yetkilisi ile görüşüldü.
Araştırmayı gerçekleştiren Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı ve aynı zamanda meslek öğretmeni olan Hüseyin Tosu, ”Meslek edinilmesi amaçlanan ve piyasadaki ara eleman ihtiyacını karşılamaya dönük tasarlanmış olan meslek liseleri, mevcut durumları itibariyle çocuk emeğinin daha çok sömürülmesinin yolunu açmıştır” diye konuşuyor.
Hüseyin Tosu, Meclis’te kabul edilen ve kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen yasada stajyer olma yaşının düşürüldüğünü, işletmelerde 10 kişiye bir stajyer üst sınırının kaldırıldığını, stajyerlere ödenen ücretlerin 326 TL’den 257 TL’ye ve çalışan sayısı az ise 128 TL’ye düşürüldüğünü hatırlatıyor.
‘İyileştirmek gerek’
Rapor, özellikle devlete bağlı meslek liselerinin altyapı açısından eksiklerini gözler önüne seriyor. Bu okullara özendirmek ve yönlendirmek dışında iyileştirmenin zorunluluğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın çarpıcı verileri şöyle:
Liseden sonra okuyan az

Araştırmaya katılan meslek lisesi mezunlarının yüzde 71.3’ünün eğitimi lise düzeyinde kalıyor. Katılımcıların yüzde 12.9’u ön lisans, yüzde 13.9’u lisans ve lisansüstü mezunu.
Mezunların sadece yüzde 27.7’si kendisini yabancı dil konusunda yeterli görüyor. Yeterli görmeyenlerin oranı yüzde 67.3.
Mezunların yüzde 88’i iş sağlığı ve güvenliği, yüzde 90’ı mesleki alanda kendisini yeterli buluyor.
Mezunların yüzde 49.5’i okuldaki eğitimin iş hayatı için yeterli olmadığını düşünüyor.
’İş yaşamında meslek lisesini bitirmenin bir ayrıcalık olduğunu’ düşünen mezunların oranı yüzde 83.6.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER