MESLEK LİSESİ VURGUNU

Öğrenci başına bin lira teşviği gören müteahhitler, hatta manavlar bile sağlık lisesi açtı Veliden de yıllık ortalama 15 bin lira alan okullar mantar gibi çoğalınca, sınırlama geldi

MESLEK LİSESİ VURGUNU
Öğrenci başına veliden ortalama 15 bin lira, devletten de bin lira teşvik alan sağlık meslek liseleri, neredeyse her köşe başında açılmaya başladı. 'İş garantili' vaadiyle ilgi çeken okullarla birlikte bugünden Türkiye'nin 2023'te ulaşması hedeflenen hemşire rakamlarının üstüne çıkıldı. Sağlık Bakanlığı, 'atanamayan hemşire' krizinin kapıda olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) sağlık meslek liseleri için sınırlama getirmesini istedi. MEB, yeni kriterler belirledi, hastane yanında açılma ve kontenjan sınırı getirdi.

HEMŞİREDE 2023 HEDEFİ AŞILDI
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. İrfan Şencan, "Türkiye'nin bugün için hemşire ihtiyacı var. Ancak biz bunun üniversiteler aracılığı ile karşılanmasını istiyoruz. Gelecek 5 yıl içinde ihtiyaç karşılansın diye istisnai olarak sağlık meslek liselerine de izin verildi. Ancak bu istisna geneli geçti. 2023 yılı için öngörülen 315 bin hemşire ihtiyacımızın şimdiden üstüne çıkmış durumdayız" dedi. MEB yetkilileri ise "İş garantili reklamlarıyla yıllık 10-15 bin lira ücret karşılığında açılıyorlar. Hiçbir hastane ile ilişkileri yok. Hemşirelik eğitimini hastane olmadan nasıl verilebilecek? Aralarında müteahhit, hatta manav olan okul sahipleri bile var" şeklinde konuştu. Özel sağlık meslek lisesi sahipleri ise okullar açıldıktan sonra getirilen "Hastaneye yakın olsun" kriterinin yasalara aykırı olduğunu savunarak, dava açacaklarını söyledi.

OKULLAR İÇİN YENİ KRİTERLER
İşte sağlık meslek liseleri için yeni kriterler:
* Kurum açma izni almadan açılanlar valiliklerce kapatılacak.
* Özel anadolu sağlık meslek liselerinin açılması için gerekli şartların yerine getirildiğine, Bakanlıkça karar verilene kadar, bu okullara yeni öğrenci kaydı ve nakli yapılamayacak.
* Anadolu sağlık meslek lisesi açacaklar, öğrencilerinin beceri eğitimi, staj çalışması ya da yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları içerisinde, okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastanelerle yapacakları, en az 10 yıl süreli ve il sağlık müdürlüğünce onaylı protokolü ilgili kurumlara verecek.
* Anadolu sağlık meslek liselerinde sınıf mevcudu en fazla 24 olacak.
* Özel anadolu sağlık meslek liselerinin her sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı, staj yapılan hastanede görevli personel sayısının yarısını geçemeyecek.


Safure CANTÜRK
Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER