OKUL SERVİSLERİNE ZAM GELİYOR.

Servis işletmecileri, yeni eğitim sistemiyle bu yıl okula başlayacak öğrenciler için hazırlanıyor.

OKUL SERVİSLERİNE ZAM GELİYOR.
 

Binlerce öğrenci okullların açılması ile birlikte servislerden fayldalanmaya başlayacak. Okul servisler skandartları belirlenirken  artan benzin fiyatlarının servislere zam olarak yansıyacağı belirtiliyor.
 

Okulların açılmasına az bir süre kala, velileri ‘servis ücretlerine zam gelecek mi’ endişesi sardı

Okulların açılmasına az bir süre kala, velileri ‘servis ücretlerine zam gelecek mi’ endişesi sardı. Geçtiğimiz yıl en kısa mesafe için aylık 140 TL ödeyen veliler, bu yıl, servisçilerin yüzde 9’luk zam talebi kabul edilirse 152 TL ödeyecek.

İstanbul’da 15 bin okul servis aracının 17 Eylül'den itibaren yollarda olacağını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Servis Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Erol Uyanık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği’ne yüzde 9’luk bir zam talebinde bulunduklarını söyledi.

Geçen yıl ki maliyetlerle ayakta durmanın çok zor olduğunu belirten Uyanık, “Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ortada. Biz Ticaret Odası olarak maliyet hesaplarını yapıp, buna uygun bir zam talebinde bulunduk. Sektörün ayakta kalabilmesi için, zammın yapılması şart görünüyor. Zammın kabul edilmesi konusunda bize gelen net bir bilgi yok ama belediyenin onaylayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

4 MİLYON TL FARK

Hürriyet gazetesinin haberine göre İstanbul’da her gün 15 bin okul servisi aracı, yaklaşık 200 bin öğrenciyi okullarına getirip götürüyor. Geçen yılın fiyatlarına göre, bir öğrencinin ortalama servis ücreti masrafı aylık 230 TL’yi buluyor. Veliler bir okul döneminde, servislere yılda yaklaşık 46 milyon TL para harcarken, bu yıl rakam daha da artacak. Beklenen yüzde 9’luk zam kesinleşirse, İstanbullu velilerin servis harcamaları yılda 50 milyon TL’nin üzerine çıkacak.

2012-2013 eğitim öğretim yılı için ortalama yüzde 5 ila 12 arasında zam yapan özel okullardan sonra, servis ücretlerinin de artma ihtimali velileri endişelendiriyor. Ankara’da yeni okul dönemi için yüzde 7’lik zam yapılarak en yakın mesafe ücreti aylık 116 TL’ye çıkarken, İzmir’de ise zam oranı henüz netleşmedi.

Uyanık, servis şirketlerinin en büyük problemlerinin araçlarını verimli kullanamamaları olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: “İstanbul’da işçi servisleri 6’da, ilk ve orta öğretim servislerinin 7’de, lise servislerinin 8’de yola çıkması sağlanmalı. Eğer trafik akışını 4’e bölebilirsek trafikte yüzde 30 rahatlama olur.”

ZAM KARARI 1 HAFTA İÇİNDE NETLEŞECEK

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk ise, kendilerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde 10’luk zam talebinde bulunduklarını söyledi. Öztürk, “Pazarlık sürecek ama buna yakın bir zam oranı çıkacaktır. İETT araçlarına, taksimetre ücretlerine zam yapılıyorsa, servis araçlarına da yapılmalı. 1 hafta içinde netleşir. Şu anda velilerden para alınmıyor. Veliler, ücret isteyen servisçilri dikkate almasın. Zam netleşince, ücretler netleşecek” dedi.


 
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği Başkanı Orduhan  yaptığı açıklamada  ''4 4 4 ile 10 bin 400 okul servisinin bulunduğu İstanbul'daki eksik kapasitenin sadece bir kısmı giderilmiş olacak. Servis ücretleri önümüzdeki hafta içinde açıklanacak''
 
SERVİSLER ÇOCUKLARA UYGUN HALE GETİRİLİYOR.

İstanbul'da servis işletmecileri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4 4 4 eğitim sistemiyle bu yıl okula başlayacak öğrenciler için okul servisi yapan araçlarda 4 noktalı emniyet kemerine geçişin son hazırlıklarını yapıyor.
  
Tavsiyeleri üzerine İstanbul'daki birçok serviste, pusetlerdeki gibi, 4 noktalı emniyet kemerine geçileceğini belirten  Orduhan, ''Küçük öğrencilerin taşınması ve güvenliği bu şekilde sağlanacak. Bu uygulama servisler için bir zorunluluk değil, bir sosyal sorumluluk bilinci. Rekabet gereği çok sayıda servis, birkaç koltukta 4 noktalı emniyet kemerine geçecek'' şeklinde konuştu.
 
''Servisteki güvenliği hostes kontrol edecek''
 
Hakan Orduhan, okul servislerinde belden emniyet kemeri ve lise hariç, servis hostesi bulunması zorunluluğu olduğunu da hatırlatarak, hostesin servisteki güvenliği sağlayacağını ve kontrol edeceğini söyledi.
 
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER