​​PROJE OKULLAR MECLİS GÜNDEMİNDE!

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle önerge vererek proje okulları meclis gündemine taşıdı.

​​PROJE OKULLAR MECLİS GÜNDEMİNDE!
Proje okullar Meclis gündemine taşındı. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle önerge vererek, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin durumunu sordu.

KAMUOYUNDA TÜRKİYE’NİN GÖZDE OKULLARININ İÇİNİN BOŞALTILACAĞI ENDİŞESİ VAR

Geçtiğimiz hafta liselerde düzenlenen eylemlerin ardından Bakanlığın proje okullardaki öğretmen değişikliği uygulamasını durdurduğuna yönelik haberlerin kamuoyuna yansıdığını ancak resmi açıklama yapılmadığı gibi, geri adım atılmadığına yönelik haberlerin basın yayın organlarında yer aldığına dikkat çeken Bozkurt, halk arasında çağdaş, laik ve bilimsel eğitimi savunan, akademik başarı anlamında kendini kanıtlamış öğretmen kadrosu ve öğrenci profili bulunan Türkiye’nin gözde okullarının içinin boşaltılacağı, bünyelerine açılacak ortaokullara okul yönetimince yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre öğrenci alınmasıyla TEOG sınavlarının bertaraf edileceği ve bunun sonucu olarak öğrenci profilinin değiştirileceği, eğitim kalitesinin de düşeceği endişesinin hakim olduğunu belirtti.

PROJE OKULLARA YAPILAN ÖĞRETMEN ATAMALARI ŞÜPHE UYANDIRIYOR

“Proje okul” kapsamına alınan 155 okul arasında İstanbul Erkek, Vefa, Galatasaray, Cağaloğlu Anadolu, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Hüseyin Avni Akyol, Çankaya Fen, Ankara Atatürk Anadolu, İzmir Bornova Anadolu ve İzmir Fen Liseleri gibi, Türkiye'nin en yüksek puanlarla öğrenci alan ve en köklü okulları bulunduğunu, bu okulların hangi kriter ve gerekçelere göre “Proje okul” kapsamına alındığını soran CHP’li Bozkurt, proje okullarına atanan öğretmenlerin hangi kriterlere göre belirlendiğini, atama yapmak için neden tüm öğretmenlere açık sınav düzenlemek veya genel öğretmen atama yönetmeliğini uygulamak yerine, kamuoyunda da objektifliği şüphe uyandırdığı üzere Bakanlık onayının esas alındığını sordu.

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA CEMAAT KRİTERİ VAR MI?

Önergesinde, proje okullara atanan bazı öğretmenlerin belli cemaatlere mensup olduğu ve bunu da derslerde söyledikleri iddiasına yer veren Bozkurt, bu iddiaların araştırılması düşünülüp düşünülmediğini, proje okullara atanan öğretmenlerin neredeyse tamamının belli bir sendikaya mensup olmasının tesadüf ile açıklanıp açıklanamayacağını sordu.

CHP’li Bozkurt önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:

-          1 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin “Öğrencilerin Seçilmesi ve Kaydı” başlıklı 7. Maddesinin 1 fıkrasında, “Gerekli görülmesi halinde bünyesinde ortaokul bulunan proje okullarına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre belirlenebilir” denilmektedir. Bu madde ile proje okul kapsamına alınan okullara ortaokul bölümü açılması ve sonra okul yönetiminin uygun gördüğü öğrencileri alması suretiyle TEOG sınavlarının devre dışı bırakılması mı planlanmaktadır?

-          Proje okullara yönetim tarafından öğrenci alınması halinde, yüksek puanlarla girilen ve Türkiye’nin en başarılı okulları arasında gösterilen okullardaki öğrenci profilinin değişeceği ve başarı ortalamasının düşeceği düşünülmüş müdür?

-          Özellikle Türkiye’nin en başarılı okulları arasında gösterilen okullarda 8 yılını dolduran öğretmenler dışında, 8 yıllık çalışma süresi dolmayan pek çok öğretmenin, okul yönetimlerince türlü baskılarla başka okullara atanmaya zorlandıkları iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur; araştırılması düşünülmekte midir? 155 proje okul içinde, 8 yıllık görev süresini dolduran öğretmenler dışında, kaç öğretmen başka okullara atanmıştır?
Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER