Seçim Bildirgelerinde Eğitim Alanındaki Politika ve Vaatlerin Karşılaştırılması

Seçim bildirgeleri, toplum ile devlet arasındaki bağı kuran siyasi partilerin iktidara geldikleri takdirde yürütecekleri politikaları kamuoyuna açıkladıkları bildiri metinleridir.

Seçim Bildirgelerinde Eğitim Alanındaki Politika ve Vaatlerin Karşılaştırılması

80 milyon nüfusa sahip ülkemizde 17 milyondan fazla öğrencinin örgün eğitime kayıtlı olduğu düşünüldüğünde seçim bildirgeleri kapsamı içinde toplumun tüm kesimlerini kaçınılmaz olarak etkileyecek konuların başında “eğitim” başlığının geldiği açıktır.

Mevcut çalışmanın ana hedefi 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde mecliste grubu bulunan beş siyasi partinin 2018 genel seçim bildirgelerinde yer alan eğitim politikalarını karşılaştırmalı olarak ele almaktır. Bu çalışma siyasi partilerin seçim bildirgeleri olarak yayımlanan metinlerle sınırlıdır. Siyasi partilerin seçim bildirgelerinde yer almayan ancak seçim çalışmalarında dile getirilen söylem, politika ve vaatler bu çalışmanın kapsamına dahil edilmemiştir.

Bu kapsamda çalışmanın odağındaki partiler; (partilerin meclis grubundaki milletvekili sayılarına göre sırasıyla) Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti olarak belirlenmiştir.

Araştırmada kullanılan yöntem nitel araştırma süreçlerinden biri olan doküman incelemesidir. Süreçte ilk olarak seçim bildirgeleri incelenmiş, eğitim politikalarında yer verilmesinin önemli olduğu düşünülen temalar belirlenmiştir. Bu kapsamda ortaya çıkan 23 tematik başlık sırasıyla şu şekildedir;

  1. Eğitime Temel Yaklaşım
  1. Eğitimde Erişim, Eşitlik ve Adalet
  1. Anadilde Eğitim
  1. Bakanlık Teşkilatı ve Yönetişim İlkeleri
  1. Okul Yönetimi
  1. Öğretmen Yetiştirme, Öğretmen Niteliği ve İstihdamı
  1. Eğitim Finansmanı
  1. Özel Öğretim
  1. Okul Öncesi Eğitim
  1. Temel Eğitim ve Ortaöğretim
  1. Mesleki Eğitim
  1. Kademeler Arası Geçiş Sınavları
  1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri
  1. Özel Eğitim
  1. Eğitimin İçeriği
  1. Din Eğitimi
  1. Eğitim Ortamları ve Fiziksel Altyapı
  1. Okul Güvenliği
  1. Yükseköğretim
  1. Yurtlar
  1. Teknoloji
  1. Hayat Boyu Öğrenme
  1. Eğitim İstihdam İlişkisi

 Siyasi Partilerin 2018 Seçim Bildirgeleri: Eğitim Alanındaki Politika ve Vaatlerin Karşılaştırılması için TIKLAYINIZ...

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2018, 15:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER