SINIF ÖĞRETMENLERİNİ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE

İlk Atamada Sınıf Öğretmenlerini Bekleyen Tehlike

SINIF ÖĞRETMENLERİNİ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE
4+4+4 eğitim sistemi birçok yenilik getirirken özellikle sınıf öğretmenleri için ciddi problemleri de beraberinde getirdi.
 
4+4+4 eğitim sistemi birçok yenilik getirirken özellikle sınıf öğretmenleri için ciddi problemleri de beraberinde getirdi.
 
Bu problemlerin en başında gelen hiç şüphesiz atama ve yer değiştirme problemi geldi. 2012 ilk atama ve yer değiştirme de binlerce öğretmen mağdur oldu. Bakanlık bu problemin farkındaydı ama açıkçası sorunu nasıl aşacağını da bilmiyordu. 2012 yılında bazı çözüm yolları aramaya başladı. Bunlardan ilki sınıf öğretmenlerine kontenjan açmak için 1. sınıfa başlama yaşını erkene çekmek oldu. İlk çözüm kontenjan açısından çok işe yaramadı ve beraberinde birçok sorununda getirdi ve ciddi eleştiriler aldı.
 
2012-2013 eğitim-öğretim yılı başladıktan sonra, bakanlık radikal bir karar aldı ve sınıf öğretmenlerinden yan alanı olanların yan alana geçmelerine imkân tanıdı. 20 binin üzerinde sınıf öğretmeni yan alanla başka branşlara geçti. Bunun 5 bini zihinsel engelliler ile teknoloji tasarım öğretmenliği oldu. (Alan değişikliğinin fayda ve zararları ayrı bir tartışma konusudur.)
 
20 bin sınıf öğretmeninin yer değiştirmesi, sınıf öğretmenlerini kontenjan açısından rahatlattı. Bunun ilk meyvesi il içi atamalarda görüldü. Önceki yıl çakılı kalan sınıf öğretmenleri il içi ile yer değiştirme fırsatı buldu.
 
Peşinden iller arası yer değiştirmede önceki yıllarda açılan kontenjanların çok da daha fazlası açıldı. Bu iyi gelişmeler ilk atama bekleyen sınıf öğretmenleri için bir umut oldu. Biz de yazdığımız yazılarda en az 5 bin sınıf öğretmeninin alınacağını hatta geçen yıl ki ilk atama ile oranlarsak bu sayının 8 bin civarında olabileceğini yazmıştık. Çünkü bu kadar yer değiştirmeden sonra ilk atamanın birkaç bin ile sınırlı olmasının mümkün olamayacağını yazmıştık.
 
Bu tahmini sayılar yeterli miydi.? Tabi ki hayır. Çünkü geçen yıldan atama bekleyen 10-15 binin üzerinde sınıf öğretmeni vardı. Bu sene de yaklaşık 7 bin mezun olduğu düşünülürse bu ciddi bir yığılma idi.
 
Ama Danıştay’dan gelen dava sonucu bu ümitleri söndürebilir. Danıştay’a yapılan alan değişikliği ile ilgili itirazda 5 bin civarındaki sınıf öğretmeninin (zihinsel engelliler ve teknoloji tasarım alanına yer değiştirenler) ataması iptal edildi. MEB bürokratları karar hakkında nasıl bir çözüm bulur bilinmez. Bakanlık Danıştay’ın bu kararına bakarak ilk atama kontenjanlarını belirlerse beklenen kontenjanların verilmesi hayal gibi gözüküyor. Geçen yıl yaşanan şokun tekrar yaşanması içten bile değil.
 
Ümidimiz; Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Danıştay’ın kararına bakmadan ilk atamayı yapmasıdır. Çünkü geçen yıl ki mağduriyetin sebebi olan bakanlığın, en azından bu sene böyle bir mağduriyete sebep olmadan ilk atamada adayları sevindirecek bir kontenjan açıklamasıdır. Bunu yapılmaması halinde yığılma 30-40 binlere ulaşacaktır.
 
Bu durum bu yıl LYS’ de 2 yıllık ön lisans bölümlerinin puanlarına kadar gerileyen sınıf öğretmenliği bölümüm daha da gerilemesine ve kalitenin daha da düşmesine neden olacaktır.
 
Eğitim-öğretim de kalitesi düşen sınıf öğretmenliğinin acı sonuçlarını okullarda diğer branş öğretmenleri de yaşayacaktır.
 
Süleyman TANRIVERDİ
 
Sınıf Öğretmeni
Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER