SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİ NE İSTİYOR?

Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sesini Duyun!

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİ NE İSTİYOR?
HAYATIN TÜM SOSYAL "BİLGİLERİNİ" BARINDIRAN BİR DERS HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRÜYOR MU?

Ortaokullarımızda okutulan ve ülkemizin bir nevi mayası, çimentosu, temeli olan Sosyal Bilgiler dersine verilen önemin veya vurdumduymazlığın farkında mıyız? Bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen savaş, kaos, toplumsal barış değerlerinin çözülmesinin temelinde yatan etkenlerin farkında mıyız?

Anadolu’yu, Orta Asya’yı, Ortadoğu’yu, Balkanlar’ı, Avrupa’yı, küreselleşen dünyayı ve küresel değerleri bünyesinde toplayan tek dersin Sosyal Bilgiler olduğunun farkında mıyız? İlk Medeniyetleri, çağları, savaşları, barışları, üretimi, tüketimi, adaleti, demokrasiyi, toplumsal barışı, toplumsal ve kültürel birikime ait tüm maddi ve manevi değerleri bünyesinde toplayan tek dersin Sosyal Bilgiler olduğunun farkında mıyız? Mete Hanı, Hz Muhammedi, Alp Arslanı, Fatihi, M. Kemali, Dede Korkut’u Mevlanayı, Yunusu, Hacı Bektaşı bünyesinde harmanlayan başka bir ders var mı?

İlim, bilim, teknik, düşünce, vb konularda dünyaya çivi çakmış düşünür, kaşif, mucitlerin bir arada olduğu tek dersin Sosyal Bilgiler olduğunun farkında mıyız? Bu dersin okullarımızda okutulan ders saatlerinin her geçen yıl (dersin öneminin farkına varılmadan) azaltıldığının farkında mıyız?

Bizler 20 bin mezunuyla atama bekleyen Sosyal Bilgiler öğretmenleriyiz.MEB bazında hiçbir öğretmenlik alanında bizim kadar mezunu olan başka bir bölüm yok.Yeni sistemimiz 4+4+4 ile umuda kapıldık ve mezun sayımızın azalacağını düşünmüştük.Nitekim 2012 yılında Ağustos ayında ek atamayla birlikte 2312 kontenjan aldık.Fakat MEB in plansızlığı sonucunda norm fazlası sınıf öğretmenlerinin zorunluluk adı altında alan değişikliğiyle bölümümüze geçmesi biz Sosyal Bilgiler öğretmenleri üzerinde şok etkisi yarattı.Sadece bizim bölümümüz de değil her bölümde yapılan alan değişikliği sebep ne olursa olsun çözüm adı altında mağduriyetten başka bir şey değildir.

2012 yılında bölümün esas sahibi bizlere 2312 kadro verilirken alanında uzman olmayan norm fazlası alan değiştiren sınıf öğretmenlerine 2728 kadromuzun ayrılması akla mantığa aykırıdır.Bizler 4+4+4 sistemiyle de mağdurken hangi sistemde çözüme ulaşacağız.Bu yüzden alan değişikliğinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.

SOSYAL BİLGİLERİN DERS SAATLERİ 5-6 ve 7’inci Sınıf Sosyal Bilgiler ders saati haftada sadece üçer saat olarak görülmektedir.Budenli önemli olan derse sadece 3 saat ayrılması geleceğimiz için büyük tehlikeler doğurmaktadır.Öğrencilerimiz de vatandaşlık bilinci sadece bu derse kapsamında ele alınmaktadır.Kişiler bilinçli olmadan istedikleri kadar zeki olsunlar ülkelerine milletlerine faydalı olamazlar. Öğretmen kılavuz kitabı incelendiğinde kazanımlarımıza verilen sürenin çok yetersiz olduğu apaçık şekilde gözükmektedir.. Ortaokullarda okutulan miğfer derslerden yani Sosyal Bilgiler, Türkçe, Matematik, Fen ve teknoloji derslerinden en az ders saatinin Sosyal Bilgilere ait olduğunu görmekteyiz.Diğer dersler kadar bölümümüze verilen sürenin artmasını gereken önemin verilmesini bekliyoruz. Sosyal Bilgiler ders saatinin 3 saatten 4 saate çıkarılması dersin verdiği kazanımlar açısından çok önemlidir.Bu sayede hem bilinçli bir nesil oluşturacağız hem de mezun sayısı 20 binleri aşan Sosyal Bilgiler öğretmenleri atama sorununa bir nebze ilaç olabiliriz.

 

 

 

 

TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERS SAATİ

8. Sınıflarda okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi günümüzde 2 saate sığdırılmaya çalışılan bir nevi koşturmaca işlenen bir ders konumundadır.Osmanlı Devletinin çöküş yıllarından Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına ve gelişmesine kadar geçen bir süreyi ela alan geniş bir yelpazaye sahip olan dersin sadece 2 saatte işlenmeye çalışılması dersin kazanımlarını es geçmekten başka bir şey değildir Milli Eğitim Bakanlığına bağlı hangi okuldaki Sosyal Bilgiler Öğretmeniyle görüşülürse görüşülsün İnkılap Tarihi ve Atatürçülük ders süresinin yetmediği, dersin kazanımlarının yıl sonuna yetişemediği görüşülen herhangi bir hocamızdan öğrenilecek kadar açıktır. Ülkemizin hangi zorlu koşullarda kurulduğunu anlatan geçmişten geleceğe ışık tutan bu dersin kazanımlarının yetişmesi için ders saatinin 2 saatten 4 saate çıkarılması gerekmektedir.Günümüzde birçok milletin anlatacak bir tarihi bile yokken bizim şanlı tarihimizi bütün öğrencilerimiz öğrenmeli geçmişten ibret alarak geleceğe daha sağlam adımlar atmalıdırlar.

 

VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ DERSİ

 2012-2013 yılı dönemine kadar 8.sınıflarda okutulan dersin MEB tarafından ilk okul 4.sınıflarda okutulması kararı Sosyal Bilgiler öğretmenleri üzerinde şok etkisi yaratmıştır.Günümüzde 4+4+4 Sistemiyle birlikte branş öğretmenlerinin derslere girmesine ağırlık verilirken bu geriye dönüşten başka bir şey değildir.Kaldı ki pedagojik açıdan somut işlemler döneminde olan 4. Sınıf öğrencileri vatandaşlık dersinin soyut konularını anlayamayacağı ortadadır.MEB yaptığı yanlıştan biran önce dönmeli soyut konuları içeren bu dersi yine soyut işlemler döneminde olan 8. Sınıf öğrencilerine yani Sosyal Bilgiler öğretmenlerine geri iade etmelidir.Vatandaşlık bilincinin iyi kavranamaması demek geleceğimizi çürük temeller üzerine inşaa etmekten başka bir şey değildir.Sağlam bir temel için sağlam uygulamalar yapılmalıdır.Kısa süre içinde bu yanlış uygulamadan geri dönülmesini temenni ediyoruz.

 

NORM FAZLASI SINIF ÖĞRETMENLERİNE ALAN DEĞİŞİKLİĞİ 

2012 Şubat atamasında 17 bin öğretmenden 5 bin kadro Sınıf öğretmenlerine ayrılmıştır.Aynı yılın sonunda yeni sistemimiz 4+4+4 ile birlkte 30 bin sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşmüş ve MEB bazında karışıklıklar yaşanmıştır.Kısacacı MEB in plansızlığı sorunları gün yüzüne çıkartmıştır.Bunun sonucunda dönemin Bakanı Ömer Dinçer alan değişikliği uygulaması getirerek sorunun çözümünü başkalarının mağduriyeti üzerine kurmuştur..Norm fazlası sınıf öğretmenlerinin Sosyal Bilgilerine etkilerine gelirsek: Sosyal Bilgiler mezun sayısı 20 bini aşan mezunlar topluluğu olmakla birlikte 4+4+4 sistemine umut bağlamış bir bölümdür.Yıllardır atama bekleyen bizler yeni sistemimizle atama umutlarını içimizde yeşertmiştik.2012 yılında ek atamayla beraber 2312 öğretmen kadrosu açılan bölümümüz ne yazıkki yeni sistemde de umduğu hak ettiği değeri görememişti. Üstünü alan değişikliği adı altında norm fazlası sınıf öğretmenlerinin branşlara kaydırılması üzerimizde şok etkisi yaratmıştır.Yıllardır atama umuduyla yanan bizlere yeni sistemimizde 2312 kadro verilirken alanında uzman olmayan norm fazla sınıf öğretmenlerine 2728 Sosyal Bilgiler kadrosu verilmesi akla mantığa aykırı bir durumdur. Öğretmenlik alan sınavının olduğu bir dönemde alan değişikliği bir tezat olmaktan öteye gidememektedir.Eğitimde kalite alanında uzman bireylerle sağlanır yani 4 yıl o bölümü okuyan bireylerle , bölümün alan sınavını başarıyla geçen kişilerle sağlanır.

Norm fazlası sınıf öğretmenlerine verilen alan değişikliği bir zorunluluk değil mağduriyettir.Hangi alanda olursa olsun haksız bir uygulamadır.Alanın uzmanları varken hemde binlerce kişiyken yapılan bu uygulama geleceğimize vurulan bir darbedir. Alan değişikliği ihtiyacı çok ama mezun sayısı az olan bölümlere yapılabılırdi.En fazla yığılmayla 20 binden fazla mezunu olan ve yıllardır düşük alımlara maruz kalan Sosyal Bilgilerin alan değişikliğine açılması binlerce mezunu ve ailelerini mağdur etmekten başka bir şey değildir.Eğitimde kalite yine diyoruz alanında uzman bireylerle sağlanır.Nasıl ki Beyin cerrahı kalp ameliyatına girmiyorsa Sınıf öğretmenleri de bizim derslerimize girmemeli. Siz yekililerden beklentimiz Sosyal Bilgiler öğretmenlerinden alınan 2728 kadronun geri iade edilmesi.Sosyal Bilgilerde olan alan değişikliğinin iptalinin sağlanmasıdır. SOSYAL BİLGİLER MEZUN SAYISI VE YIĞILMA Sosyal Bilgiler 2013 KPSS ye yaklaşık 20 bin kişiyle giren bir mezun yığınıdır.Senede 40 bin alım yapıldığını düşünürsek yapılan alımın yarısı kadar mezunumuz var.En fazla yığılmaya sahip olan bölümümüz düşük alımlara rağmen her sene üniversiteler öğrenci alımında en yüksek kontenjanları açan bölümlerin başında gelmektedir. Senede 4 bin civarı mezun veren Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinin bu gidişatına dur demek sizlerin elindedir.Üniversitelere kepçeyle öğrenci almak ancak atama döneminde kaşıkla atama yapmak yeni mağdurların doğmasına yol açmaktadır.Sosyal Bilgilerdeki bu mezun kitlesinin eritilmesi için geçici süreyle üniversitelere öğrenci alımlarımız azaltılmalı gerekirse kapatılmalıdır.Mezun sayısı az ihtiyacı çok olan bölümlere bu öğreciler yönlendirilerek bir taşla iki kuş vurulabilir. Böylelikle hem mezunlarımız hem de üniversiteye yeni adım atacak olan arkadaşlarımız mağdur olmadan geleceğe daha umutla bakabilirler. SOSYAL BİLGİLER VE SERFİTİKALAR 20 binden fazla mezunu olan biz Sosyal Bilgilerde kimimiz 6 kimimiz 7 yıldır atama bekleyen öğretmenleriz. Bu süreçte evlenen çocukları olan arkadaşlarımız var ve mağdur durumdalar.Sosyal Bilgilerin ihtiyacının hangi koşullarda artacağını yukarıda az çok anlattık.Sosyal Bilgilerle ilgili en önemli sorun mezun sayısının çok olmasıdır.Sınıf öğretmenlerine verilen serfitikalarla Zihinsel Engelliler öğretmeni olabildiği gibi biz Sosyal Bilgiler öğretmenleri de böyle serfitikaları sizlerden beklemekteyiz.20 binden fazla mezuna istihdam sağlamak için; mezun sayısı az ama ihtiyacı çok olan bölümlere çeşitli serfitikalarla biz Sosyal Bilgiler öğretmenlerini yönlendirebilirsiniz.19 bin ihtiyacı olan ama sadece 4 bin mezunu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ya da 17 bin ihtiyacı olan fakat mezun sayısı yok denecek kadar az olan Rehberlik dersine biz Sosyal Bilgiler öğretmenleri vereceğiniz serfitikalarla girmeye hazır bulunmaktayız.İleriki yıllarda bölümüzdeki açıkla birlikte tekrar kendi branşımıza dönmeyi istemekle birlikte bu uygulamayla kanayan yaramıza bir nebze olsun ilaç olabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

KISACA SİZ YETKİLİLERDEN BEKLENTİLERİMİZİ SIRALARSAK

1:Mezun sayısı 20 binleri geçen yığılmada başı çeken bölümümüze 2013 yılı İlk Atamada 5 bin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği kadrosu istiyoruz.

2:Norm fazlası sınıf öğretmenlerine verilen 2728 Sosyal Bilgiler kadromuzun bizlere geri iade edilmesini talep ediyoruz.Yine diyoruz eğitimde kalite alanın uzmanlarıyla sağlanır.

3:Sosyal Bilgiler dersi 5-6-7 inci sınıflarda süre olarak 3 saaten 4 saate çıkarılmalıdır.

4:TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 2 saatten 4 saate çıkarılmalı ve dersin kazanımlarının yetişmesi sağlanmalıdır.

5:Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersi pedagojik açıdan uygun olduğu 8. Sınıflarda okutulmaya devam edilmeli, yapılan yanlıştan biran önce dönülmelidir.

6:Yukarıda saydığımız beklentilerimiz gerçekleşmezse eğer ihtiyacımızın artması için İngilizce öğretmenlerinin 2. Sınıflara girdiği gibi bizlerde 4. Sınıf Sosyal Bilgiler dersine girmeye talibiz.

7:Sosyal Bilgilerin 20 binden fazla olan mezun yığılmasına çeşitli serfitikalarla dur diyebilirsiniz.

 

Biz Sosyal Bilgiler öğretmeleri Sayın Bakanımız Nabi Avcı ve Siz müsteşarlarımıza güveniyoruz.Bizlere duyarlılığınızı göstereceğinizden kuşkumuz yok. Uzlamacı tavırlarınızla sorunlarımıza çözüm bulacağınıza inanacımız tam. 2013 İlk Atama için 5 bin öğretmen kadrosu talep ediyoruz..Bu 20 binden fazla mezunu olan bir kitle için haklı bir taleptir. Önümüzdeki yıl için de dersimize, ders saatlerimize yapılan haksızlığın telafi edilerek bölümümüze hak ettiği değerin verilmesini rica ediyoruz..Yıllardır süren umutsuz bekleyişlerimize son vermenizi ve hakkımız olan önemin dersimize bizlere verilmesini Temenni ediyoruz. 

20 BİNDEN FAZLA MEZUNU OLAN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİ

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER