Sözleşmeli Öğretmenlik Uygulamasına Son Verilmeli

MEB sözleşmeli öğretmenlerin sağlık özrü sonuçlarını açıkladı ve 331 sözleşmeli öğretmenin talebi karşılandı. Bu adımı olumlu bulmakla birlikte sözleşmeli öğretmenlerimizin kadrolu öğretmenlerin yararlandığı diğer özür gruplarından da yararlanmaları gerekir.

Sözleşmeli Öğretmenlik Uygulamasına Son Verilmeli

Sözleşmeli öğretmenlerin tayinlerindeki temel sorunlar görmezden gelinerek çözüm bulunamaz. Sözleşmeli öğretmenlerin sorunları bu kadar ciddiyken geçici çözümler yerine bu sorunu ortadan kaldıracak kökten çözüm önerilerine bakanlık açık olmalıdır.

Aile birliği mazereti sorunu; Anayasa’mızda aile birliğinin sağlanması esas olmasına rağmen, MEB sadece her iki eş de sözleşmeli öğretmense eş durumu tayini yapabiliyor. 

Eşi özelde veya başka bir kamu kurumunda çalışan sözleşmeli öğretmen için eş durumu tayini yok!

4+2 sözleşmeli öğretmenlik sistemi 15 Ekim’de açıklanacak vizyon belgesinde bazı rakamların değişebileceği kamuoyuna yansısa da 1 yıllık adaylık sürecini tamamlayan her devlet memuru için aile birliğinin sağlanması esastır. MEB eş durumu sorununu görmezden gelmesi kabul edilebilir değildir.

Can güvenliği mazereti hiç yok; Aile birliği mazereti kısmen her iki eş için de sağlansa da can güvenliği mazereti diye bir durum sözleşmeli öğretmenlik için hiç yok. Anadolu Eğitim Sendikası olarak sözleşmeli öğretmenlikte yaşanan sorunları yakından takip etmekte ve Bakanlığın açıklayacağı vizyon belgesinde tüm bu konuların çözüm bulmasını beklemekte, en azından ummaktayız.

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici’nin sözleşmeli öğretmenlik mazeret tayini sonuçlarının açıklanmasından sonra açıklama yaparak sözleşmeli öğretmenlik yerine teşviği içeren adil ve öngörülebilir bir yer değiştirme sistemi ile bu sorunun çözüleceğini açıkladı. Paylaşımları şu şekildedir:

1- Sözleşmeli öğretmenlerin, sağlık mazeretine bağlı yer değişikliği işlemleri gerçekleştirilmiş olup ve 331 öğretmenin atama kararnameleri sistem üzerinden valiliklere gönderilmiştir.

2- MEB'in sözleşmeli öğretmenlerimizin sağlık özrünü karşılaması önemlidir fakat bu öğretmenlerimizin aile bütünlüğü de bir an önce sağlanmalıdır. Artık öğretmenlerimiz eşinden, çocuğundan daha fazla ayrı kalmamalıdır.

3- Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açmaktadır. Çalışma zorluğu olan bölgelerde öğretmen tutmanın yolu bu değildir. Teşvik ile beraber adil ve öngörülebilir yer değiştirme sistemi ile bu sorun çözülebilir.

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2018, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER