TÜRKİYE, DIŞARDAN ÖĞRETMEN Mİ ALACAK?

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı İsmet Muhammed, Türkiye'nin istemesi halinde tecrübe sahibi Kürtçe öğretmenleri göndermeye hazır olduklarını söyledi.

TÜRKİYE, DIŞARDAN ÖĞRETMEN Mİ ALACAK?
'Türkiye'ye öğretmen göndermeye hazırız'
 
 
  Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı İsmet Muhammed, Türkiye'nin istemesi halinde tecrübe sahibi Kürtçe öğretmenleri göndermeye hazır olduklarını söyledi. İsmet Muhammed, Türkiye’de açıklanan demokratikleşme paketinde yer alan anadilde eğitim ilgili konuyu değerlendirdi.  Muhammed, eğitimde anadilin önemine vurgu yaptı. Muhammed, anadilini iyi öğrenmenin, anadilinden eğitim görmekten daha öncelikli ve daha önemli olduğunu ifade etti. 
 
“Artık bütün dünyanın kabul ettiği anadilde eğitim hakkının, Türkiye’de büyük bir gelişmeymiş gibi sunulması anlaşılır” diyen İsmet Muhammed, buna rağmen demokratikleşme paketindeki anadilde eğitim hakkı adımını önemsediğini dile getirdi. 
 
Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı Muhammed sözlerine şöyle devam etti; ”Dünya eğitimde bilim dili olarak İngilizceye rağbet gösteriyor. Ama anadilde de eğitim önemli. Her millet kendi anadilini öğrenmeli. Kendi anadilinde eğitim alabilmeli, kendi dilini rahatça konuşabilmeli. Bu uluslararası kabul edilen bir haktır, bu hakkı kimse inkâr edemez.” 
 
TÜRKİYE’YE KÜRTÇE ÖĞRETMENİ GÖNDERMEYE HAZIRIZ
 
Türkiye’nin Bölgesel Kürt Yönetimi’nden destek istemesi halinde tecrübe sahibi Kürtçe öğretmenleri göndermeye hazır olduklarını dile getiren Bakan Muhammed, böyle bir talebin gelmesi durumunda ise şeref duyacaklarını kaydetti. 
 
 
Mardin Artuklu Üniversitesi için Kürtçe eğitim programı hazırladıklarını söyleyen Kürt Bakan sözlerine şöyle devam etti: ” Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay ile 2 yıl önce Kürtçenin öğretilmesi amacıyla bir program hazırladık. Bu yıl Mardin Artuklu Üniversitesi ‘nde 500 öğrenci Kürtçe yüksek lisans eğitimi aldı. Bundan çok büyük mutluluk duydum. Türkiye’ye bu konuda her zaman destek vermeye hazırız ve bundan da büyük mutluluk duyarız.” 
 
HÜKÜMETİN DAHA BÜYÜK ADIMLAR ATMASI LAZIM
 
Türkiye’de hükümetin son dönemlerde Kürtlere yönelik önemli adımlar attığının altını çizen Bakan Muhammed, gelecekte Kürtçe hususunda daha radikal kararların alınması gerektiğini söyledi. Türkiye’deki devlet okullarında Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının, Türkiye sınırları içeresinde yaşayan Kürtlere yararlı olacağını aktaran İsmet Muhammed, hükümetin böyle bir adım atmasından ümitli olduğunun altını çizdi.
 
ÖZEL OKULLAR YILLARDIR KÜRTÇE DE EĞİTİM VERİYOR
 
Bu arada Irak genelinde yıllardır eğitim alanında başarılı çalışmalarını sürdüren Fezalar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Talip Büyük, demokratikleşme paketinde yer alan özel okulların anadilde eğitim verebileceği hususunu önemsediğini ifade etti. Büyük, bölgedeki Türk okullarında Kürtçe eğitimi ve özel okulların bu konudaki fonksiyonunu Cihan’a değerlendirdi. 
 
Açılanan demokratikleşme paketinin özellikle anadilde eğitim kısmının önemine dikkat çelen Talip Büyük,” Demokratikleşme paketi, bizim Güneydoğu’da yaşayan çoğunluktaki Kürt vatandaşlarımızın beklentilerine belki tamamıyla cevap vermemiş olabilir; ama epeyi bir mesafe alındı. Paketin bizim Kürt kardeşlerimizin problemlerine ciddi katkı sağladığını bir kenara koymak lazım.” dedi. 
 
 
BİZİM OKULLARDAN ÖĞRENCİLER DÖRT DİLLE MEZUN OLUYOR
 
Kuzey Irak’ta 1994 yılından bu yana eğitim faaliyetini sürdürdüklerini hatırlatan Büyük, Türk okullarında mezun olan bir öğrencinin 4 dili öğrenerek gittiğini ifade etti. “ Okula aldığımız çocukların anadilleri Kürtçe ve Türkmence. Bunlara Türkçe de öğretiyoruz, İngilizce de öğretiyoruz, Arapça da öğretiyoruz. Kürtçeyi de öğretiyoruz.

Ortaokula kadar çocuklar zaten Kürtçenin yazı dilini de öğrenmiş olarak geliyorlar. Biz ortaokula başlayacak öğrencilere bir yıl İngilizce ve Türkçe öğretiyoruz. Akabinde de sayısal dersleri İngilizce, sözel dersleri ise Kürtçe öğretiyoruz. Türkçe ve Arapça ise yabancı dil statüsünde müfredatta yer alıyor. Dolayısıyla bizden mezun olan öğrencilerin ana dili Kürtçe en iyi derecede. İngilizce, Türkçe ve Arapçayı da yüksek seviyede öğrenerek mezun oluyorlar. 
 
 
DEVLET KÜRTÇE YAYIN YAPAN TELEVİZYON AÇTI; KÜRTÇE OKUL NEDEN OLMASIN 
 
 
Fezalar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Büyük, Türkiye’de devletin Kürtçe yayın yapan televizyon kanalı açtığını hatırlatarak, Kürtçe eğitim veren okulların da devletin kontrolünde açılabileceğini ifade etti. “Biz Irak’ta eğitim hizmeti veren bir şirketiz, bizim Türkiye’de ana dil eğitimi şöyle olsun, böyle olsun deme hakkımız yok. Biz sadece görüşlerimizi, düşüncelerimizi ve tecrübelerimizi paylaşırız.

Bana göre burada uyguladığımız sistem, biraz daha revize edilerek Türkiye'de pilot olarak uygulanabilir. Talep gelirse biz bütün bilgi ve tecrübelerimizi paylaşırız. Bunda gizleyecek, saklayacak bir şeyimiz de yok.” diyen Büyük, Kuzey Irak’ta Kürtçenin resmi dil olduğuna işaret ederek,” Bu coğrafya Mezopotamya coğrafyası, her türlü ırk var. Arap, Türkmen, Asuri, Kürt hepsi bir arada bu coğrafyada. Burada yaşayan bir Türkmen, Kürtçe öğrenmeden Türkmence eğitim ile yetinirse yanlış yapmış olur.

Çünkü; burada konuşulan ana dil Kürtçe. Şimdi Türkiye'de de konuşulan bir dil var, o da Türkçe. Bu Türkiye'nin bütün coğrafyasında konuşulan resmi dildir. ‘Benim çocuğumun Türkçe öğrenmesine gerek yok, sadece Kürtçe eğitim görsün’ diyenlere fırsat vermemek lazım. Türkiye'deki bütün vatandaşların Türkçe bilmesi lazım, öğrenmesi lazım. Ama herkes anadilini de öğrenme hakkına sahiptir” şeklinde sözlerini tamamladı.
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER