YARIYIL TATİLİ YAKLAŞTI, "ARALIK SENDROMU" NA DİKKAT!

19 Eylül’de başlayan 2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk dönemi 20 Ocak’ta sona erecek. Fakat aralık ayında öğrenciler, okulda düzenlenen sınavların baskısıyla motivasyonlarını kaybedebiliyor. Uzmanlarsa ‘aralık ayı sendromu’ konusunda öğrenci ve velileri uyarıyor. Ayın sonuna kadar öğrencilere günde iki saat çalışmalarını ve uyku düzenlerine dikkat etmelerini öneriyorlar.

YARIYIL TATİLİ YAKLAŞTI, "ARALIK SENDROMU" NA DİKKAT!
19 Eylül’de başlayan eğitim öğretim yılının ilk dönemi 20 Ocak’ta sona erecek. İlk, orta ve lise düzeyindeki öğrenciler 23 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında yarıyıl tatiline çıkacak. Ancak uzmanlar gittikçe kısalan günler ve akademik performans baskısı nedeniyle öğrencilerin bu dönemi verimli geçirmekte zorlandığı belirterek şu önerilerde bulunuyorlar:
 
8-9 SAAT UYUYUN
 
Kuzey Yarımküre’de 21 Aralık’a kadar kısalan günler nedeniyle öğrenciler sabahları evden gün henüz aydınlanmamışken ayrılıyor. Bu da uyku düzeninde bozukluklar, yorgunluk hali ve motivasyonda düşüşe neden olabilir. Bu süreçte uyku düzenine dikkat edilmeli. Öğrenciler için ideal olan gece 8-9 saat gece uykusu göz ardı edilmemeli.
 
AZ KALDI İYİ ÇALIŞIN
 
Aralık ayında okullarda dönemin son sınavları yapılıyor. Bu da öğrencilerin notlarını iyi bir çalışma düzeni ile yükseltebileceği anlamına geliyor. Bu ay günde en az iki saat çalışmaya özen gösterin. Unutmayın sadece 15 gün sonra bu dönem sona erecek. Kendinizi yıpratmadan bu dönemi en iyi şekilde atlatmaya odaklanın.
 
SPORU ISKALAMAYIN
 
Zihinsel sağlığınızı ve motivasyonunuzu korumak istiyorsanız, daha fazla hareket etmelisiniz. Bütün gün ders çalışırsanız, siz isteseniz de istemeseniz de motivasyonunuzu kaybederseniz. Sevdiğiniz sporlara zaman ayırın. Bunlara vaktim yok diyorsanız, açık havada 20 dakikalık bir yürüyüş bile size kendinizi iyi hissettirebilir.
 
 
MUTLAKA KAHVALTI
 
Günler kısaldığı ve güneş daha geç doğduğu için öğrenciler yataktan çıkmakta zorlanıp, kahvaltıyı atlayabiliyor. İyi bir kahvaltı, size gün boyunca ihtiyacınız olacak enerjiyi kazandıracak. Kahvaltı yapamıyorsanız, uykunuzdan biraz ödün verip, kahvaltı için vakit ayırmaya çalışın.
 
REHBERLİK UZMANLARININ KAPISINI ÇALIN
 
Motivasyon kaybınız artıyorsa, okulda rehber öğretmeninizin kapısını çalın. Durumunuzu çekinmeden anlatın. Bu dönemde güvendiğiniz bir uzmanın yardımı çok önemli.
 
VELİLER, ÇOCUĞUNUZUN ÜZERİNE GİTMEYİN
 
Son sınavlarda zaman zaman anne-babalar çocuklarına baskı yapabiliyor. Bu dönemde çocuğunuzu yargılamak ve üzerinde baskı kurmak yerine, yanında yer alarak performansını geliştirmesi yönünde yapıcı önerilerde bulunmaya gayret gösterin.

HÜRRİYET
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER