YENİ DERSHANE FORMÜLÜ

Dershaneler MEB'e bağlı olmadan eğitim danışmanlığı, eğitim koçluğu, adı altında çalışabilecek.

YENİ DERSHANE FORMÜLÜ
 
İşte dershane formülü
 
Dershanelere ‘ne olacağı’ belli oldu: Dershanelerin ruhsatları yenilenmeyecek. Ancak bu kurumlar MEB’e bağlı olmadan ‘eğitim danışmanlığı, eğitim koçluğu’ adı altında çalışabilecek. Özel okula dönenlere teşvik sağlanacak. 
 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1 Ocak 2014’ten itibaren dershanelere ruhsat verilmeyeceğini açıkladı. Avcı’nın bir TV programında verdiği bilgilere göre 2014-2015 öğretim yılından itibaren MEB sistemi içerisinde ‘dershane’ diye bir kurum olmayacak. Dershaneler haziran’a kadar derslerine devam edebilecek ancak ruhsatları Ocak 2014’ten itibaren yenilenmeyecek. Özel okul olmayı kabul eden dershanelere 3 yıl süre verilecek. Kurumlar ‘eğitim danışmanlığı’ adı altında, Milli Eğitim Bakanlığı dışında, ticari amaçla faaliyet yürütebilecek. Dershaneciler Bakan Avcı’nın açıklamalarını Radikal’e değerlendirdi: 

 
Türkiye Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkan Yardımcısı ve Avrupa Dershaneler Birliği 2. Başkanı İbrahim Taşel: Zaten dünyanın pek çok ülkesinde dershaneler bakanlıklara bağlı çalışmıyor. Belediyeden ruhsat alınıyor. Hizmetin karşılığında faturasını kesiyor. Adının yasadan çıkıp MEB’e bağlı olmayacağı kapatılması anlamına gelmiyor. Dershaneye olan ihtiyaç, her sokakta özel okul olsa da devam edecek. Aile çocuğu sınava hazırlandığı yıl 2-3 bin ayırarak eğitim aldırıyor.

Ancak 13 yıl boyunca özel okula 10’ar bin lira verecek aile sayısı sınırlı. Bakanlık dışında başka isimle eğitim danışmanlığı, eğitim koçluğu adıyla hizmet vermeleri de büyük sıkıntılar oluşturmaz ama kazanım da olmaz. 

 
Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Kurucusu Nazmi Arıkan: Zaten şu anda özel okulların kapasitesinin yüzde 40’ı boş. Bunlara dershaneden dönen İsim değiştirerek dolambaçlı yollar bulmanın âlemi yok. 100 bin çalışanı, 60 bin dersliği olan bir sektörden bahsediyoruz. 
 
İhtiyaç azalmadan yok sayılamaz Özel Dershaneler Birliği Başkanı (ÖZDEBİR): Şu anda bile kaçak faaliyet devam ettiğine göre, ihtiyac azaltmadan yok saymak mümkün değil. Güney Kore ’de yasayla dershaneleri kapattılar. Bir süre sonra bu çalışmalar daha yaygın şekilde yeraltına indi. Sonra tekrar izin verdiler.
Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER