YKS'ye Girecekler Dikkat! Ücretler Sadece O Bankalara Yatırılacak

15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları başladı. 

YKS'ye Girecekler Dikkat! Ücretler Sadece O Bankalara Yatırılacak

Adaylar, başvurularını okullarından veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınav başvuru merkezlerinden yapabilecek. 2019 YKS Kılavuzu’na www.osym.gov.tr adresinden ulaşılabilir. YKS başvurusu yapacak üniversite adaylarının dikkat etmesi gerekenler var.

Lise son sınıfta okuyanlar başvurularını kendi okullarından, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden ve ÖSYM tarafından belirlenmiş sınav merkezlerinden yapabilir. 

Mezun durumda bulunan adaylar ise ÖSYM aday işlemleri sisteminde yer alan bilgileri güncelse başvurularını bireysel olarak ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapabilecek. Bilgiler güncel değilse, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenen başvuru merkezlerinden başvurularını yapabilirler.

2019 YKS sınav ücreti her oturum için 50,00 TL'dir.

YKS sınav ücretleri TYT, AYT ve YDT'nin her biri için 50,00 TL'dir. Ücretler aşağıdaki bankalara yatırılacak.

Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Finansbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç) Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler

ING Bank'ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Vakıf Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.)

GEÇ BAŞVURU GÜNÜ

Belirtilen başvuru tarihleri içinde sınava başvuramayanlar 19 Mart’ta ‘geç başvuru günü’nde işlem yapabilecek. Geç başvuruda her oturumun (TYT, AYT, YDT) bedeli 75 TL. Sınav ücretinin mutlaka aynı gün ödenmesi gerekiyor. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvurusu geçersiz sayılacak.

12 Şubat-6 Mart tarihleri arasında YKS’nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıranlar, geç başvuru gününde herhangi bir değişiklik yapmayacak.

2018 TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019 YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018 TYT puanını 2019 YKS yerleştirmelerinde kullanabilecek. Fakat bu adayların 2019 YKS’ye başvuru yapmaları zorunlu. YKS başvuru ücreti olarak da 20 TL yatırmaları gerekiyor. Bu adaylar geç başvuru gününe kalırsa da 30 TL ödeyecek.

BAŞVURU ZORUNLU

2018 TYT’de 200 ve üzerinde puan alan bir aday, bu yıl YKS’nin hiçbir oturumuna girmezse, TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilir ve özel yetenek sınavlarına girebilir. 

Bu adayların 2019 YKS Aday Başvuru Formu’nda yer alan ‘2018-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018-TYT puanımı kullanmak istiyorum’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. 

2018 TYT puanı olmayan veya TYT puanı 200 puanın altında olan adayların, bu seçeneği işaretlemeleri sistem tarafından engellenecek. Bu seçeneği işaretleyenler, sadece TYT puanlarıyla öğrenci alan bölümleri tercih edebilecek.

2018 TYT puanı 200 ve üzerinde olanlar dışında, TÜBİTAK yarışmalarında sınavsız geçiş hakkı edinenler ve özel yetenek sınavına girecek olanların da 2019 YKS’ye başvurması gerekiyor.

AYT İLE YDT İSTEĞE BAĞLI

YKS, 3 oturumlu bir sınav. Tüm adayların TYT’ye girmesi zorunlu, AYT ile YDT ise isteğe bağlı. 2018 TYT puanı 200 ve üzeri olanlar istedikleri takdirde 2019 TYT’ye girmeden diğer oturumlarına girebilecek. 

İsterlerse de 2019 TYT’ye girebilirler. 2019 YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla herhangi bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin (2018-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) AYT ve YDT’ye başvurarak katılmaları zorunlu.

BAŞARI SIRASI

2019 YKS için ortaöğretim başarı puanının katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik yapılmadı. Tıp (en düşük 50 bin), hukuk (en düşük 190 bin), mühendislik (en düşük 300 bin), mimarlık (en düşük 250 bin), öğretmenlik (en düşük 300 bin) bölümlerinde başarı sıraları şartı devam ediyor.

SINAV İKİ GÜNDE YAPILACAK

15 Haziran Cumartesi günü TYT saat 10.15’te başlayacak ve 135 dakika sürecek. 16 Haziran Pazar günü sabah oturumunda AYT yapılacak. AYT, 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Aynı gün öğleden sonra saat 15.35’te YDT olacak. YDT de 120 dakika sürecek.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2019, 18:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER