Azerbaycan 100 yaşında

 Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde, '100. Yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Kongresi' düzenlendi.

Azerbaycan 100 yaşında

100. Yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Kongresinde konuşan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Naci Gündoğan; "Son 25 yılda Anadolu Üniversitesi bünyesinde eğitim-öğretim gören binlerce Azerbaycanlı öğrencimiz mezun oldu, Bakü’de açtığımız Anadolu Üniversitesi ofisi aracılığıyla da açık ve uzaktan öğretim sistemimizle Azerbaycan’daki birçok kardeşimize, öğrencimize ulaştık, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde eğitim köprüsü olarak faaliyetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.


    Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye; Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Azerbaycan Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan Kongresi Başkanı Dr. Asif Kurban, Azerbaycan Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, TÜDAM Müdürü Doç.Dr. Mehmet Topal, EsAzDer Başkanı Cavid Aydın, TADEF Başkanı Bilal Dündar, Akademisyen Doç. Dr. Vefa Kurban ve diğer davetliler ve çok sayıda akademisyen katıldı. 
 Kongrede Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Türk ve Müslüman dünyasında, kurulan ilk çağdaş cumhuriyet olduğuna değinildi. Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile ilgili bilgilendirme amaçlı kısa film gösterildi.
 Türkiye-Azerbaycan dostluğuna vurgu yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Rektör Gündoğan, kongrede yaptığı konuşmada “Azerbaycanımızın 100’üncü yılında böylesine önemli, anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bir millet, iki devlet sloganı aslında Azerbaycan-Türkiye dostluğunu ifade eden en güzel slogan. Yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Azerbaycan’ın sevinci Türkiye’nin sevincidir. Azerbaycan’ın kederi de Türkiye’nin kederidir” sözü aslında Türkiye-Azerbaycan dostluğunu anlatmaya başka bir söz bırakmıyor." ifadelerini kullandı.

Konuşmasına "Bizler de Anadolu Üniversitesi olarak gerçekten başta Türk Dünyası olmak üzere Türk Dünyası’nı oluşturan tüm Türk cumhuriyetlerine özel bir önem veriyoruz. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehirimizde kurulan Türk Dünyası’nın önemli bir üniversitesi olarak da Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla da bu tür faaliyetlere gerek ev sahipliği yapıyoruz gerekse de katılım göstermeye çalışıyoruz." şekilnde devam eden Gündoğan, "Özellikle son 25 yılda Anadolu Üniversitesi bünyesinde eğitim-öğretim gören binlerce Azerbaycanlı öğrencimiz oldu bu kampüslerde, iki kampüsümüzde binlerce Azerbaycanlı öğrencimiz eğitim-öğretim gördü, mezun oldu. Bunun yanında Azerbaycan’dan gelen öğretim üyelerimiz başta Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Devlet Konservatuarı olmak üzere birçok akademik birimimizde dersler verdi; hocalık yaptı ve hala da bu faaliyetlerini devam ettiriyorlar. Bunun yanında son 10 yılda Bakü’de açtığımız Anadolu Üniversitesi ofisi aracılığıyla da açık ve uzaktan öğretim sistemimizle Azerbaycan’daki birçok kardeşimize, öğrencimize ulaştık ve hala orada yüzlerce öğrencimiz Anadolu Üniversitesi’nin vermiş olduğu eğitimi alıyor ve bu bizi gerçekten çok mutlu ediyor. İnşallah bundan sonra da bizler Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde de eğitim köprüsü olarak faaliyetlerimize yine kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu etkinlik de aslında dostluğun bir göstergesi. İnşallah Türkiye-Azerbaycan dostluğunu daha da geliştirir bu tür etkinlikler" şeklinde konuştu. 
  Konuşmasının ardından Rektör Gündoğan’a plaket takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER