7 İŞADAMININ MALLARINI TEDBİR KONULDU

İkinci yolsuzluk operasyonu: Yedi işadamının mal varlığına tedbir konuldu.

7 İŞADAMININ MALLARINI TEDBİR KONULDU
Önemli isimleri kapsayan yolsuzluk iddiasıyla yürütülen ikinci soruşturma kapsamında 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına tedbir konuldu. Habertürk'ten Bülent Ceyhan'ın haberine göre hâkim Süleyman Karaçöl, başta Abdullah Tivnikli olmak üzere işadamları Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Üsame Kutub ve Cengiz Aktürk’ün mallarına tedbir kararı aldı Listede Kalyon Grubu’na ait Zirve Holding ile Cengiz Aktürk’ün şirketi Bosphorus 360 da yer aldı. Suçlamalar arasında ‘ suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet’ bulunuyor. 



Hâkim Süleyman Karaçöl tarafından 25 Aralık 2013'te yani önceki gün verilen ihtiyati tedbir kararının, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘Kurulan örgüte üye olmak’, ‘İhaleye fesat karıştırmak’, ‘Nüfuz ticareti’, ‘Rüşvet’, ‘Kamu malına zarar verme’ suçları kapsamında yürütülen 2012/656 sayılı soruşturma çerçevesinde alındığı bildirildi. 

KALYON’DAN İKİ İSİM VAR

Hâkimin mal varlıklarına tedbir konulan işadamlarının BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, işadamı Üsame Kutub, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Kalyoncu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Türk Telekom ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli, tekstilci işadamı Cengiz Aktürk olduğu bildirildi. 

CMK’NIN 12. MADDESİNE GÖRE

Hâkimin tedbir koyduğu iki şirketten biri ise Kalyon Grubu tarafından kurulan ve geçtiğimiz günlerde Sabah ile ATV'yi satın alan Zirve Holding oldu. Bir diğeri ise yatırım danışmanlık şirketi olarak faaliyet gösteren Bosphorus 360. Söz konusu şirketin Cengiz Aktürk'e ait olduğu biliniyor. Hâkim Süleyman Karaçöl tarafından gönderilen tedbir kararında şöyle denildi: “Söz konusu kişi ve iki tüzel şirketin üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli şüphe bulunduğundan CMK'nın 12. maddesi ve devamı maddeleri gereğince tedbir alınması uygun görülmüştür.”

Altında Hâkim Süleyman Karaçöl imzasının yer aldığı kararda, Abdullah Tivnikli, Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Üsame Kutub, Cengiz Aktürk adlı işadamları ile Bosphorus 360 ltd Şti ve Zirve Holding A.Ş' adlı iki şirketin tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verildiği belirtiliyor. 25 Aralık tarihini taşıyan kararda 7 işadamı ile 2 şirketin el konulacak varlıkları da şöyle sıralanıyor. 
- Tüm bankalarda bulunan her türlü TL ve döviz cinsi hesapları.
- Bono,ve  tahvil gibi  yatırım enstrümanları ile kiralık kasaları.
- Gayrimenkuller ve taşınmazlar.
- Kara, deniz ve hava ulaşım araçları.
- Merkezi kayıt kuruluşlarında bulunan hak ve alacakları.
- Üzerlerine kayıtlı ve hisse sahibi oldukları tüm şirket ortaklıkları.
- Sermaye piyasasında işlem gören tüm hisseleri.
- Sigorta şirketlerinde bulunan hak ve alacakları.
 
EL KOYMA KARARININ GEREKÇESİ : KUVETLİ ŞÜPHE VE DELİLLERİ KARARTMA İHTİMALİ
Savcılığın talebi ve hakimin kararının yer aldığı 2 sayfalık metinde, soruşturma konusu ve kararın gerekçesi de açıklanıyor.
Kararın kamuoyunun "2'nci dalga" olarak bildiği, adliyede ise 2012 / 656 sayısıyla süren soruşturmaya dair olduğu belirtiliyor. "Suç İşlemek için Örgüt Kurmak ve Yönetmek","Kurulan Örgüte Üye Olmak", "İhaleye Fesat Karıştırmak", "Nüfus ticareti", "Rüşvet" ve "Kamu malına zarar" verme başlıklarında süren soruşturmada savcılığın talebi hatırladıktan sonra karar açıkılanıyor. Hakim Süleyman Karaçöl kararına açıklamadan önce gerekçesini açıklıyor, o gerekçe şöyle,  "Soruşturma kapsamında üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli şüphe olması, ve delilleri karartma durumu bulunduğundan" Karar metni, usule göre tarih ve hakimin e-imzasıyla bitiyor. 

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
KARACA MEHMET
KARACA MEHMET - 10 yıl Önce

YAZIKLAR OLSUN MİLLETİN PARASINI YİYEN VE YEDİRENLERE

SIRADAKİ HABER