AİDATI EV SAHİBİ ÖDESİN

Antalya'da bir kiracı, apartman ve sitelerde toplanan aidatlarda ev sahiplerinin ödemesi gereken kalemlerin kanunlara aykırı bir şekilde kiracılardan alındığı iddiasıyla dava açtı.

AİDATI EV SAHİBİ ÖDESİN
 
 
'Aidatı ev sahibi ödesin'
 
Antalya'da bir kiracı, apartman ve sitelerde toplanan aidatlarda ev sahiplerinin ödemesi gereken kalemlerin kanunlara aykırı bir şekilde kiracılardan alındığı iddiasıyla dava açtı.
 

Güzeloba Mahallesi Ahmet Öz Sitesi'nde 8 yıldır kiracı olarak oturan Akif Cengiz Bekret, 60 daireli sitenin yönetimi tarafından alınan karar gereği toplanan site aidatının miktarı ve içeriğinin, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20'nci maddesi, 6098 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 344 ve 346'ncı maddeleri, 6570 Sayılı Kira Kanunu'nun 16'ncı maddesi hükümlerine ve mevcut mahkeme kararlarına uymadığı gerekçesiyle dava açtı. 
 
Bu konuda Yargıtay'ın 6'ncı ve 8'inci hukuk dairelerinin aldığı kararların da bulunduğunu belirten Akif Cengiz Bekret, site yönetimini önce noter aracılığıyla uyardı. Durumun düzeltilmemesi üzerine Antalya Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açan Bekret, kanunen site giderlerinin, 'genel giderler ve işletme giderleri' şeklinde ayrılması ve kat maliklerine onaylatılması gerektiğini savundu. 
 
KAPICIDAN BAHÇE BAKIMINA KADAR 'GENEL GİDER'
 
Kat maliklerinin ödemesi gereken genel giderler ve kiracıların ödemesi gereken işletme giderlerinin kanunlarla belirlendiğini dile getiren Bekret, sitede çalışan her çeşit elemanın (kapıcının) maaşı, suyu, elektriği, sigorta primi, stopaj ücreti ile asansör ve hidrofor tamiratları, bahçe bakımı, sulanması, gübrelenmesi ve aydınlatılması, muhasebeci ve defter tasdik ücretlerinin genel giderlere ait olduğunu, kiracıların bunları ödemek zorunda olmadığını belirterek, belirlenen aidattan bunların çıkartılmasını istedi.
 
Bekret, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20'nci maddesine uygun olarak, Ahmet Öz Sitesi'nin genel gider ödemelerinin kiracılardan alınarak mülk sahiplerine verilmesini, kiracıların oturdukları binanın yan giderlerini ödemekle yükümlü oldukları yönünde karar alınmasını talep etti. 
 
KİMSENİN BİLGİSİ YOK
 
Türkiye 'de milyonlarca kiracıdan bu şekilde haksız aidat toplandığını belirten Bekret, "Örneğin benim ödediğim aidat 40 lira ve yaklaşık 30 lirası aslında ev sahibinin ödemesi gereken tutar. Sitelerde 80, 100 ve hatta daha yüksek rakamlarda aidat ödeyenler var. Kiracıların ödedikleri aidatların en az yüzde 70 ila 80'i aslında evsahipleri tarafından ödenmesi gereken giderlerden oluşuyor.

Kiracılar oturduğu bloktaki merdiven elektriği, merdiven temizlik malzemesi, asansör bakım ücreti, varsa havuz giderlerini, bloktaki daire sayısına bölünerek ödemekle yükümlüdür. Türkiye'de bu davanın başka bir örneğini görmedim. İnşallah tüm kiracılar için haksız yere ödedikleri aidatların önüne geçilmesi adına örnek bir dava olacak" diye konuştu. 
Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER