ARINÇ'TAN ESNAFI SEVİNDİRECEK HABER

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, küçük esnafı korumak amacıyla yılbaşına kadar bir yasayı Meclis'ten geçireceklerini söyledi.

ARINÇ'TAN  ESNAFI SEVİNDİRECEK HABER
Arınç'tan esnafı sevindirecek haber

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, küçük esnafı korumak amacıyla yılbaşına kadar bir yasayı Meclis'ten geçireceklerini söyledi.
 
 Yasanın bir dönem süpermarketler, perakendeciler yasası gibi isimlendirildiğini hatırlatan Arınç, 'İsmi ne olur bilmiyorum ama küçük esnafı AVM'lere karşı koruyacak bir yasa olacak.' dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Esnaf Odaları Birliği (BESOB) tarafından düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. BESOB Başkanı Arif Tak tarafından karşılanan Arınç, Bursa'ya seçim kampanyası için geldiğinde ilk ziyaret ettiği yerin BESOB olduğunu hatırlattı. Esnaf ve sanatkara sürekli değer verdiğini kaydeden Arınç, şunları söyledi: 'Esnaf ve sanatkarın bir ülkenin omurgası olduğunu, hepsinin namuslu, çalışkan ve vatansever insanlar olduğunu biliyorum. Buralardan kolay kolay kötü kötü adam çıkmaz. Aza kanaat ederler. Çoktan da azmazlar. Onların gönlünü yapan memlekete hayır getirmiş olur. Onları zor durumda bırakmamak lazım. Beklenti içinde bırakmamak lazım. Sırtımızı dönmemek, kapıyı kapatmamak lazım. Benim bildiğim esnaf ve sanatkar böyledir. Çünkü onlar ahi evran geleneğinden geliyor. Birileri sokaklara çıkmıyor, onun bunun malını gasp etmiyorsa bereket denen bir şeye inanmak lazım. Esnafla birlikte olmalıyız ve onların taleplerine kulak vermeliyiz. Geçmişe göre esnafımız daha iyi artlar altında. Elbette daha iyi olmasını isteriz. Siyasette bir istikrar olduğu gibi ekonomide bir istikrar devam ediyor."
 
"SOKAK İÇİNDE MARKET OLUR MU, BU NEYİN NESİ"
 
Marketler yasası ile ilgili düzenleme hakkında da bilgi veren Bülent Arınç, yılbaşına kadar düzenlemenin olmasını planladıklarını ifade etti. Arınç, şunları kaydetti: 'Aslında geciken bir işi inşallah yapacağız. Bir zamanlar süpermarketler yasası, şimdi ki ismi ne olur bilmiyorum. Kimi perakendeciler yasası diyor. Bunların içinde ülkemizi bir uçtan uca, yan yana AVM'lerle dolduran çarpık anlayışın esnaf lehine korunması için imkan hazırlayacağız. Meclis başkanlığı dönemimde bu konuyu sürekli gündeme getirdim. Batıda nasılsa ona göre bir yasa çıkartalım dedim. Madem AB normları nasılsa, biz de ona göre yapalım. Sokak içlerine kadar süpermarket olur mu bu neyin nesi?"
 
"Meclis başkanıyken bunları yapmadılar, daha kötüsü başbakan yardımcısıyım 5 senedir söylüyorum gene yapmıyorlar. Şimdi zamanı geldi. Zamanı gelmeden çiçek bile açmıyor." diyen Arınç, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz bunu konuştuğumuz zaman maliye bakanı para sever. Para alıyorum. Bu marketler benimi için kayıtlı bir iştir. Kayıp kaçak yoktur diyor. Gene olsun. Dünyanın geldiği noktada AVM'lere gözlerimizi kapatacak değiliz. O kadar izin verildi ki, vahşi kapitalizm gibi büyüdüler. Şimdi birbirlerini boğuyorlar. 300 milyon yatırımla filan yer yapılmış şimdi içi bomboş. Peki bu böyle devam edemez. Biz de açanlar büyüklerini bir yerde açtılar. Ben tasarılarını bilirim. 400 metrekareden küçük olmayacak dediler sokak içinde 400 metrekarelik yer yaptılar. Sonra biz taslak hazırlamıştık. Bütçenin bir dengesi var. Bu dengin içinde benzin ve akaryakıt fiyatları Türkiye'de fazla ise buradan da aldığımız vergilerle bir takım dengeleri koruyoruz dediler. Ama şimdi zamanı geldi. Yeni bir hazırlık yapılıyor. Bu hazırlık umarım ki, yeniden birilerini müdahalesine maruz kalmadan inşallah yılbaşına kadar bu işi çıkartmış oluruz. Biz AVM'lere doğrudan karşı değiliz. Küçük esnafı boğmasını kabul edemeyiz. Elin emeği ve küçük sermayelerle yaşayan insanları zamanında birleşmeyi teklif ettik. AVM'lerin belli bir standardı olmalı. Bu standart içinde her şeyi güzel bir şekilde gözden geçirmeliyiz. Bu işin takipçisi olacağız. Bunu başarabilirsek faydalı olacağız. Bu kadar denizleri geçtik, küçük bir gölde boğulmayız."
 
Esnafların kamuoyu oluşturarak destek olmasını isteyen Arınç, "Sizin bir çatı kuruluşunuz var. TESK şu anda çok iyi çalışıyor. Eskisini bilirim ben. Hükümete sırtını dönen, elini uzatmayan tepeden bakan, ideolojik düşünceler içinde olanların elindeydi. Parlamento ile TESK'in arasındaki mesafe 50 metredir. 50 metreyi aşıp Meclis'e gelemezlerdi. Meclis başkanlığım dönemde, 7'den 70'e 72 milletten insanla tanıştım. TESK'in başındaki zat, 50 metreyi yürüyerek meclise gelemedi. TESK bir zamanlar böyleydi. Şimdi hükümetin karşısına dimdik çıkıp, benim taleplerim var, diyor. Sizi bu açıdan tebrik ediyorum. Geçmiş böyleydi. Sıkılı yumruklu eller sıkışılmıyordu. Yapılan işler böyle yapılacak." ifadelerini kullandı.
 
BESOB Başkanı Arif Tak ise esnaf ve sanatkarların en önemli hedefinin Türkiye'nin huzura ulaşması olduğunu belirterek, ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini açıkladı. Marketler yasasının önümüzdeki aylarda Meclis'e gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Tak, "Bu konu esnaf ve sanatkarımızın tümünü etkiliyor. Bu yasanın gözden geçirilmesi lazım." dedi.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Bursa'nın en önemli özelliğinin esnaf ve sanatkar kenti olduğunu, bu sayede şehirde sanayi ve ekonominin geliştiğini söyledi. Bülent Arınç daha sonra bir dergi tarafından düzenlenen yarışmada dereceye giren esnafa ödülünü verdi.
 
Programa, Vali Vekili Vedat Müftüoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BESOB Başkanı Arif Tak, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve çok sayıda davetli katıldı.
Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER