ASKERLİK 12 AYA İNİYOR

Başbakan Erdoğan, 15 ay olan uzun dönem askerliğin 12 aya indirilmesi için hazırlık yapıldığını açıkladı. 6 aylık kısa dönemin aynı kalacağını vurgulayan Erdoğan, “Bedellide değişiklik yok” dedi.

ASKERLİK 12 AYA İNİYOR
Erdoğan açıkladı: Askerlik 12 aya iniyor!
 
 
Başbakan Erdoğan, 15 ay olan uzun dönem askerliğin 12 aya indirilmesi için hazırlık yapıldığını açıkladı. 6 aylık kısa dönemin aynı kalacağını vurgulayan Erdoğan, “Bedellide değişiklik yok” dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15 ay olan uzun dönem askerliğin 12 aya indirileceğini açıkladı. Bu konuda ön hazırlıkların yapıldığını vurgulayan Erdoğan, adımın ne zaman atılacağı konusunda ise tarih vermedi. Başbakan Erdoğan, atv-a Haber ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, önemli değerlendirmelerde bulundu:
 
"SEÇİM BARAJI KONUSUNDA 3 ALTERNATİF SUNDUK"
 
Başbakan, Demokratikleşme Paketi'nde seçim barajıyla ilgili 3 alternatif sunduklarını, bu alternatiflerden biri noktasında adımlarını atacaklarını belirtti. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Demokratikleşme Paketi'nde seçim barajıyla ilgili, "Seçim barajları yasal düzenleme gerektiriyor. Bu yüzden baraj konusundaki düzenlemeyi bayrama yetiştirmemiz mümkün değil. "Demokratikleşme Paketi'ne halkımızın yüzde 60 ila 70 oranında desteği var.  Demokratikleşme Paketi'nin hedefi belli bir bölge değil." dedi.
 
ANADİL KONUSUNDA GEREKEN YAPILDI
 
"Türklüğü kaldıracak mısınız? Andımız meselesiyle ilgili böyle bir eleştiri var size karşı" sorusuna yanıt veren Başbakan, "Bu şeddeli bir yalan. Biz diyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı altında toplayalım herkesi. Millet kavramını ırki olarak alırsak, bilimsel olarak da yanlışa düşeriz. Millet kavramının içinde birçok etnik unsurlar toplanır. Türk Milleti dediğiniz zaman bunun içinde hepsi var.  Andımız noktasında ise, And'ın içinde birçok kesimi rahatsız eden beyanlar var. Tektipçilikten kurtulmamız lazım.  Niye Q klavye olsun. Biz F klavyeyi kullanalım. Bizim dilimize uygun olan F klavyedir.  W,Q ve X harfleriyle ilgili: Harf inkılabının içinde öyle basit şeylere takılınılmış ki. Bu komiklikten de kurtulmamız lazım dedik. Bu adımı da böyle attık. " açıklamalarında bulundu.
 
"ONLAR ZATEN ÖZGÜR"
 
"Başörtülülerin özgürlüğünü zaten siz getiriyorsunuz. Mini eteklilerin özgürlüğü nasıl olacak?" sorusuna "Onlar zaten özgür." şeklinde yanıt verdi.
 
’THY’de Kürtçe anons mümkün mü?’ sorusuna, "Bunlar çok spesifik konular. Aynı şeyi o zaman Laz kardeşlerimizin yaşadığı illerde de yapılması lazım. Ülkenin belli bir oturmuş yapısı var. Ama dünyayı da iyi tanımamız lazım. Ülkemizi lokalize edersek ülkeye çok yazık etmiş oluruz" cevabını verdi.
 
"BEN HERKESİN BAŞBAKANIYIM"
 
"Tam iktidar olduğunuza göre herkesin Başbakan'ı olmak, muhalefeti de muhafelete bırakmak doğru olmaz mı?" sorusuna Başbakan Erdoğan "Öncelikle hiç şüpheniz olmasın ben herkesin Başbakanıyım. Bunu böyle bilin. Ayırım yapıyor olsaydık Doğu'ya o kadar yatırım yapmazdık.Kaç tane ilimizde havaalanı yoktu ama şimdi var.Olmayan yerlere de hızla yapılıyor.Hiçbir zaman ayrımcılık yapmadık. Ayrımcılık cezasını getirdik ve kim olursa olsun cezalandırılacak. Cezası da 1 ila 3 yıl arasında olacak.Din,dil,ırk konusunda ayrımcılığa asla göz yummayacağız.Ayrımcılığa asla tahammül edemeyiz." açıklamalarında bulundu.
 
"ATILAN ADIMLAR ÇOK ÇOK ÖNEMLİDİR"
 
Başbakan Erdoğan başörtüsü konusuyla ilgili, "TSK çalışanlarına arkadan emniyet teşkilatımız ve hakim savcı istinai olarak bunlar yasayla belirlenmiş şeyler değil.Kendileri istedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler. Önce direkt olarak süratle aşabileceğimiz kamu dairelerindeki adımları atalım,çözelim.Belli aşamaları dökmeden kırmadan götürmek gerek. Onlar kendi tasarruflarında adımlarını atarlar. Şu anda atılan adım çok çok önemlidir. Evet başörtülü adayımız olacak.Şu an size yerini ve sayısını veremem ama başörtülü adayımız olacak. Bunun için temayül yoklaması yapıyoruz. Bunun için oy kullanma işlemi olacak ve üyelerimiz seçim bölgelerinde oylarını kullanacaklar.Sonra heyetlerimiz gidip bu oyları getirecekler ve oylar sonucunda adaylarımız belli olacak ve sizlere bu adaylarımızı açıklayacağız. Diğer partiler gibi bunun için acele etmiyoruz." dedi.
 
Genelkurmay'ın Savunma Bakanlığı'na bağlanması konusu ile ilgili "Şu anda gündemimizde yok. Ruhban okulları konusunu biz çözeriz. Yunanistan başbakanıyla defalarca konuştuk. Hep ver ver ver diyorlar. Bir de siz verin ya. İpe un seriyorlar." dedi.
 
"YENİ PAKETTE BU DURUMLAR İNŞALLAH ÇÖZÜLECEK"
 
Ruhban okulu ve Cemevi meselesiyle ilgili Başbakan Erdoğan, "Ruhban okulu konusunu biz çözeriz.Bunu Yunanistan'ın bakanlarıyla çok konuştuk.Bu bizim için anlık bir şey. Dedim ki Atina'da iki tane camimiz var. Bize izin verin bu camilerimizi yapalım. Sen Sinod meclisisine üye 17 tane papaz vatandaşımız var. Batı Trakya'da 150 bin vatadanşımız var. Yunanistan yönetimi oradaki vatadanşımın dini vecibelerini yerine getirmesi için seçilmiş bir imam atadılar. Bu ana kadar hep yaptık yapacağız diyerek ipe un serdiler. Sümela'yı açtık mı açtık. Ahdamar'ı açtık mı açtık. Adalar'ı açtık. Dört tane öğrencimiz var. Hep biz açıyoruz ama onlar da bir gelişme yok. Hep destek olduk hiçbir zaman engel olmadık. Elektrik su gibi ihtiyaçlarının bedava verilmesini sağladık. Alevi vatandaşlarımız bir defa müslüman mı değil mi? Müslüman. Kendi aralarında bir ayrım var. Aralarında Cemevi'ni ibadethane olarak gören de var görmeyen de var. Bunlar üzerinde çok ciddi tartışılmış konular. Bizim dönemizde yapılan Cemevi sayısı önceki hükümetlere göre daha fazla.Bunu kim gelirse gelsin ispatlayabiliriz. Yeni pakette bu durum inşallah çözülecek." açıklamalarında bulundu.
 
"BÜTÜN BASAMAKLARI TIRMANARAK GELDİM"
 
Cumhurbaşkanlığı konusunda "Biz kendi aramızda daha bunu konuşmadık. Hayır böyle bir kararım kesin olarak yok. Zaten böyle bir kararım olsaydı açıklardım. Bizim sistemimiz istişareye bağlıdır. Partim hangi görevi benden isterse ben onu yapmanın gayreti içerisinde olurum. Bütün basamakları tırmanarak geldim. Hiçbir zaman isteyen olmadım. Biz hep görevlendirme noktasında olduk. Temayül yoklaması dediğim olaylarda hep böyle olmuştur. Ve her zamanda da doğru kararları almışızdır. Partinin içerisinde bir bölünmenin olmasına asla izin vermeyiz. Partim kimi isterse ona tabi oluruz. Bunu aramızda müzakeresini yapar ona göre de adımımızı atarız." dedi.
 
İSTANBUL ADAYI KİM OLACAK?
 
"İstanbul'un adayı kim,belli mi?" sorusuna, "Bu konuda kamuoyu araştırmalarını yaptık. Adayımızı şu an açıklamam doğru olmaz. Biz diğer partiler gibi bu konularda aceleci olmayacağız." yanıtını verdi.
 
"EN DÜŞÜK FİYATI ÇİN VERDİ"
 
Çin füzeleri nihai karar mıdır? sorusu üzerine, "Öncelikle bir defa bu füzelerle ilgili olarak bir Çin, Fransa, İtalya birlikteliği ABD-Rusya, dört ayrı yarışa katılan oldu.Bunların arasında en düşük fiyatı Çin verdi.Bunun yanında Çin ortak üretim teklifi verdi ama diğerleri ortak üretim teklifi vermedi.Bu bizim çok önemli. "Bir de tabi üretimdeki süre çok önemli.Çin en erken süreyi verdi.Diğerleriyle % 50 süre fark vardı. Belli puanlamalar yapılıyor ve bu puanlamalar sonucunda değerlendirme yapılıyor ve karar veriliyor." açıklamalarını yaptı
 
"ASKERLİK KISALACAK"
 
"Uzman çavuşlarla ilgili talimatı çoktan maliyeye verdim. Askerliğin kısaltılması konusunda Milli savunma bakanlığı ve genelkurmay başkanlığı ile mutakıbız. Askerlik kısalacak.12 ay olarak düşünüyoruz. Bu konuda bir taslak, bir çalışma var. Kısa dönem yine aynı 6 ay olarak devam edecek."
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER