ASTSUBAYLARA ZAM YAPILACAK MI?

Astsubaylara ZAM; Ama Ne Zaman? Maaşlarında düzeltme yapılmamasından şikayet eden astsubayların isyanı bitmek bilmiyor.

ASTSUBAYLARA ZAM YAPILACAK MI?
ASTSUBAYLARA ZAM YAPILACAK MI?
 
Astsubaylara ZAM; Ama Ne Zaman? Maaşlarında düzeltme yapılmamasından şikayet eden astsubayların isyanı bitmek bilmiyor.
 
  
 
Maaşlarında düzeltme yapılmamasından şikayet eden astsubayların isyanı bitmek bilmiyor.
 
Maaş konusunda askeriyede büyük adaletsizlikler olduğundan dert yanan astsubaylar, yüzde 20′lik iyileştirme zammının yapılacağı haberiyle bir nevi olsun teselli bulmuşlardı.
 
İYİLEŞTİRME ZAMMINI BAKANLIK AÇIKLADI
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, rütbelilerin yanı sıra sivil memurlar ile emeklilerin de dahil edildiği çalışmayla özellikle düşük rütbeli personelle astsubaylar ve uzman erbaşlara yüzde 20 ‘iyileştirme zammı' yapılacağını bildirmişti.
 
ASTSUBAYLARIN İSYANI BİTMEK BİLMİYOR
 
Fakat yüzde 20′lik iyileştirme zammını henüz alamayan astsubayların isyanı bitmek bilmiyor. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Başkanı Ahmet Keser ve Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Binici Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Tunca Bengin'e artan asker intiharlarının nedenlerini açıkladı. TEMAD'a göre; Ekonomik nedenler, mobing, keyfi uygulamalar, eşitsizlik astsubayları bunaltıyor. Umutsuzluk ve geleceğe olan güvensizlik de intiharları tetikliyor.
 
İşte Tunca Bengi'nin yazısından öne çıkanlar:
 
Halihazırda TSK'da 34 bin subay 97 bin astsubay var. Astsubaylar Nisan 2012′de “Bu kadarına pes” adı altında sosyal medyada bir araya gelerek sıkıntılarını duyurmuştu. O günlerde hareketin önderliğini yapmakla suçlanan TEMAD ile Genelkurmay Başkanlığı arasında da gerginlik yaşanmıştı.
 
TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser ve Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Binici'den astsubayları umutsuzluğa sürükleyen nedenleri dinledik. Ortak tespit “Ekonomik nedenler, mobing, kötü davranış. Gündemdeki yeni disiplin yasa tasarısı, (Subay iki kez düşük sicil verdiğinde atılma kolaylaşacak.) İki dudak arasındaki askeri cezalar” yönündeydi.
 
CEPHANELİKTE 25 CAN NEDEN GİTTİ?
 
 
Bunu da 24 yıl astsubaylık yaptıktan sonra emekli olan Yüksel Binici detaylandırıyor:
 
“Astsubaylar üzerindeki en büyük baskı bitmek bilmeyen denetlemeler. 7- 8 ay öncesinden hazırlıklar başlar. Komutan terfi edecek, rütbe alacak, astsubay gece - gündüz baskı altında. Denetleme hazırlığı denilen de genelde depo düzenlemesi, ağaç budama, çimleri biçme. Sadece Özel Kuvvetler'de farklı olarak atış ve spor denetlemesi olur. O da bir kez. Afyon'daki cephanelikte 25 can ne için gitti.
 
Onlar da denetleme için hazırlık yapıyorlardı. Bir hafta sonra denetleme vardı. Ertesi gün yapılsaydı, far ışığında yapmaya gerek var mıydı? Operasyona tamam, ama çiçek sulamak için depo düzeltmek için geliniyor. Subay yatar uyur, astsubaya ‘Askerleri getir yaptır' der. Bu baskı, sıkıştırma nereye kadar
 
ER BENİM KUCAĞIMDA ŞEHİT OLUYOR
 
Ezilen hep astsubay oluyor. Operasyon bölgesinde kalıyorsun. Komutanlık ücreti almıyorsun. Oysa erin başında olan astsubay. Er benim kucağımda şehit düşüyor ya da ben onun kucağında ölüyorum, ama komutanlık ücreti verilmiyor. Komutan cephede yok, o arka planda. Bu çok önemli çünkü komutanlık ve makam ücretleri emekliliğe de yansıyor. Emekli olan subay son maaşının yüzde 85′ini alırken astsubaylar da yüzde 55′e düşüyor. Astsubay, parasız kalıyor. Operasyon bölgesine gönderiliyor, ailesini götüremiyor. Üstüne kötü muamele ve baskı binince de dayanamıyor.”
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER