DİKKAT BAŞINIZ DERDE GİRMESİN

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, çek senet tanzim eden vatandaşları uyardı.

DİKKAT BAŞINIZ DERDE GİRMESİN

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, çek senet tanzim eden vatandaşları uyardı.
İmzalı boş senet verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kriminal Daire Başkanlığı, senedin tüm hanelerinin tanziminde kullanılacak kalemin aynı kalem olmasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, 'çek-senet tanzim ederken ve alıp verirken dikkat edilmesi gereken hususlar' kamuoyu ile paylaştı. Vataündaşların imzalı boş senet vermemesinin istenildiği açıklamada, "Tanzim ederken hem rakamla hem de yazıyla değer gösteren bölümleri doldurun, rakamla ve yazıyla değer gösteren bölümlerine meblağ yazıldıktan sonra bu bölümlere ilave yapılmasını engellemek için bitişik bir şekilde kapatma çizgilerini kapatınız. Verilen senedin bir fotokopisini muhafaza ediniz. Senet muhtevasındaki yazıları mümkünse borçluya yazdırınız. Ödenmiş senetlerin üzerine ödendiğine dair şerh düşüp tahrif etmeden saklayın. Borcunuzu ödedikten sonra aldığınız senetteki imzaların size ait olup olmadığını kontrol ediniz. Tanımadığınız kişilerden ciro yoluyla senet almayınız. Senetleri alacaklı ve borçlunun bulunduğu ortamlarda düzenleyin. Birçok mağazada taksitli alışveriş yapılabilmektedir. Bu mağazalardan taksit kart alabilmek için taksitli borç senetleri düzenlenmektedir. Bu amaçla düzenlenen sözleşme formunun bir bölümü senet niteliğinde olup düzenleme esnasında meblağ kısmı boş bırakılmak suretiyle sadece imza atılmaktadır. Bu tür belgelere imza atıldığı takdirde taksitli alışveriş senedindeki meblağ kısmı doldurulmalıdır. Borç bittikten sonra bu sözleşme tekrar geri alınmalıdır. Taksit ödediğimize dair bilgisayar çıktıları onaylanmadığı takdirde hiçbir hükmü yoktur" denildi.

BELGEDEKİ SAHTECİLİK KOLAYLIKLA ORTAYA ÇIKARILIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, belgedeki sahtecilik olaylarının da kolaylıkla ortaya çıkarıldığını bildirdi. Pasaport, nüfus cüzdanı, kimlik, sürücü belgesi, çek, senet, trafik ve tescil belgeleri ve diğer resmi evrakların hakiki olup olmadıkları veya üzerlerinde tahrifat yapılıp yapılmadığı hususlarının belge inceleme laboratuvarlarında optik cihazlar yardımıyla belirlendiği dile getirildi. Şüpheli belgeler üzerinde mevcut kaşe izleri, soğuk mühür izleri ve mürekkepli mühür izlerini; mukayese edilmek üzere gönderilen örneklerle veya belge türüne göre gerekirse laboratuvar arşivinde mevcut; kara, hava, deniz, demiryolu hudut kapılarına ait giriş-çıkış mühür izlerinin karşılaştırma yapılarak, inceleme konusu kaşe izleri, soğuk mühür izleri ve mürekkepli mühür izlerinin sahte olup olmadığı tespit edildiği vurgulandı.

POLİSTEN İMZA ATMANIN TÜYOLARI


Açıklamada imza atmanın ayrıntılarına da yer verildi. İşte Emniyet Genel Müdürlüğü'nün imza atma tüyoları: "Basit ve gelişmemiş imza yerine gelişmiş, içerisinde kişiye has pek çok kaligrafik unsurlar içeren imza kullanılmalıdır. İmzamızın basit yapıda olduğunu ve kolaylıkla taklit edilebileceğini düşünüyorsanız, imzaladığınız belgeye imzanızın yanına adınızı ve soyadınızı el yazınızla da yazmanız lehinize olacaktır. İmzanın gelişmiş bir imza olabilmesi için, içerisinde fazlaca harfle birlikte çizgisel el hareketleri de bulunmalıdır. İmza tutarlı olmalıdır. Kişi tüm belgelere aynı imzayı atmalıdır. Paraf tarzında atılan imzalar, ya da tebliğ mazbatası gibi belgelere baştan savma bir şekilde atılı bulunan imzalar sahtecinin işini kolaylaştıracaktır. Baştan savma atılan imzalar kimi zaman imzayı atan şahıs tarafından dahi tanınamamakta, sahte bir imza olduğu sanılmakta ve bu durum gereksiz yere imza incelemesi talep edilmesine sebep olmaktadır. Özellikle mesleği gereği yoğun bir şekilde imza atması gereken şahısların bu hususa daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle önem arz eden belgelere paraf tarzına indirgenen basit imzalar atılmamalıdır. İmza atılan belgelerin içerikleri iyi anlaşılmalı, özellikle kapıya gelen kargo görevlileri, PTT görevlileri, satış elemanları gibi kişilerin kimlikleri kontrol edildikten ve neyin imzalattırıldığı hususundan emin olunduktan sonra belgeler imzalanmalıdır. Mesleği gereği sürekli belge imzalaması gereken kişilerin, imza kalemlerini yanında taşıması ve hep aynı kalemlerle imza atması da imza sahteciliğinin önlenmesinde ve tespitinin kolaylaştırılmasında uygulanabilecek yöntemlerdendir."

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER