(E)ĞİTİMDE (B)ÜYÜK (S)IKINTI

Büyük Sıkıntı Nedir...

(E)ĞİTİMDE (B)ÜYÜK (S)IKINTI
(Büyük) Sıkıntı nedir?
 
Müdürlük görevlendirmelerinde Ek-2 Ve Mülakat Puanlarının ortalaması ile yapılan tercih dönemi sona erdi. Sonuçların açıklanması an meselesi. Veya sizler bu yazıyı okurken açıklanmış olacak. Sonuçları daha sonra inceleyeceğiz ama şimdilik tercih sürecini ‘bir’ açıdan değerlendirmek istiyoruz.
Her biri ibretlik ve ülkemizde eğitimin geleceği açısından insanı üzüntüye gark eden ancak biraz sonra durumunu izah edeceğimiz garabeti duydukça ve yaşadıkça insana “olacağı buydu” dedirten olaylar meydana gelmeye devam etmektedir.
Bir ilçemizde -şu ana kadar eğitim adına yaptığı olumlu hiçbir farkındalıkla gündeme gelmeyen ancak israf olmasın diye! Ortaya koymadıkları engin tecrübeleri sayesinde- mülakatta aldıkları 100 puan ile tercih yapan malum sendika yöneticilerinin aynı okulu tercih ettiklerini öğrendik.
Bu ilk bakışta basit bir saptama olabilir. Ancak mülakatı geçen diğer arkadaşların aynı arkadaşlar tarafından sıkı bir markaja alındığı ve ilk tercihlerinin önemli olduğu bunun için kendileri ile bağlantıda olunmasını isteyen sendika yöneticilerinin aynı okulu 1. Tercihine yazması acaba koltuk paylaşımı kavgası mıdır? Eğer öyle ise kendi arasında organize olamayan! bu kişilerin koca Eğitimi nasıl ve hangi mantıkla düzenleme yapmaya çalıştıklarını bırakın karşılarındakilere, kendilerine bile mantıklı bir şekilde anlatabiliyorlar mı?
Tuhaflıklar bununla sınırlı değildir. Yaptıkları işlerin –olurda- sağlıklı çalışan bir adalet mekanizmasından geri döner şüphesinde olan bu sendikalılar, her aşamada kendi geleceklerini garanti altına almaya çalışmaktadırlar. Nitekim engin bilgi! ve tecrübeleri! ile mülakattan 99-100 alan bu arkadaşlar daha önce “eğitimci merakıyla” kapsından bile girmedikleri, ancak bu etkinliklerin sonucu olarak “sendika üssü” haline gelen eğitim kurumlarına kendilerini Müdür Yardımcısı olarak görevlendirmelerini çıkarmışlardır.
Bu arkadaşların görüldüğü kadarıyla kafaları da karışık. Çünkü aynı arkadaşlar tarafından, ağustosta açıklanan müdürlük değerlendirmeleri sonucunda 75 puan alamadığı için başka bir ilçeye tayini çıkan okul müdürüne gitmesi için baskı yapılmış ama okul müdürü yönetmelikte açıkça yer alan Bu maddenin birinci fıkrasına göre yöneticilik görevi 2013-2014 ders yılının bitiminde sona eren müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları, bu Yönetmelikte öngörülen usul ve esaslara göre yerlerine görevlendirilen yöneticiler göreve başlayana kadar görevlerine devam eder.hükmünü gerekçe göstererek görevi bırakmamıştır. (Yoksa başka sebeple mi bırakmamıştır) Söz konusu müdür görevi bıraksa da bırakmasa da yerine müdür görevlendirmesinin yolu da yönetmelikte açıkça yer almıştır. Fakat bu çok nitelikli müdür adayı hemen valilikten görevlendirme onayı çıkarmak istemiş ancak valilik onayı geç verince o vakitten sonra göreve başlamamanın uygun olacağını düşünebilmiştir. Burada kime gülersiniz kime kızarsınız? Bunca oyuna alet olan şube başkanına mı, İlçe Milli Eğitim Müdürüne mi? 
Buralarda dönen dolaplar bununla sınırlı değil. Ama bu derece basit, yakışıksız olayı yazmak bile insanı sıkıyor. Ancak söz konusu sendikanın yaptıkları her çalışmadan sonra, kendilerine gelen baskı sonucu, durumu soran siyasilere “sanki büyük bir fikir ürünü bir eylem yapıyormuşçasına”, “siz aleyhte yapılan yorumlara şikâyetlere bakmayın biz eğitimde 12 yıldır yapılamayan düzenlemeyi yapıyoruz…”, “Milli Eğitim artık hükümetimizin elinde…”, “Bunlar partinin ve hükümetin klasikdüşmanları”, “siz merak etmeyin biz Türkiye’nin yüksek menfaatleri için çalışma yapıyoruz“  değerlendirmeleri yapıyorlar.
Bu olayların örnekleri çok. Dolayısı ile yazılacak şey de çok… Ama sırası geldikçe…
Bizim onlara tavsiyemiz kendi sendika üyeleri arasında bir anket yapmaları. Ve hemen yapmaları... Soru olarak da: Sendikamızın görevlendirme çalışmaları aşamalarında kendi üyelerine gerçekten ve adil bir şekilde yardımcı olduklarına inanıp inanmadıkları. “Hemen” diyoruz çünkü bu anketi, tüm süreç tamamlandığında yaparlarsa memnuniyet oranı daha da düşecektir. Bizden söylemesi...

Erdinç ÖZTAŞ
Türk Eğitim Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER