'ENERJİ BAKANI OLMAYAN KÖMÜRÜN MÜJDESİNİ VERDİ'

Meclis İçişleri Komisyonu Üyesi ve Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “müjde” olarak açıkladığı, yılda 7 milyon ton taşkömürü üretileceği iddiasının gerçek olmadığını söyledi.

'ENERJİ BAKANI OLMAYAN KÖMÜRÜN MÜJDESİNİ VERDİ'

Yalçınkaya, “Sayın Bakan, Amasra’da olmayan kömür üretimini nasıl gördü de yılda 7 milyon ton kömür üretiminin protokolünü imzaladı? Anlamak mümkün değil! Allah aşkına bir kişi çıkıp söylesin bu 7 milyon ton kömür üretimi nerede? Bizim göremediğimiz ama sayın bakanın gördüğü bu kömür nerede?” diye sordu.

Yalçınkaya, TBMM Genel Kurulu’nda TTK ve TKİ’ye ait maden üretim sahalarının özelleştirilmesinin kapısını açacak olan Torba Kanun hakkında konuşma yaptı. Torba Kanunda, TTK ve TKİ ile ilgili düzenlemesi gündeme gelince Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yerli kömürle ilgili müjdeler vermeye, protokoller imzalamaya başladığını belirten Yalçınkaya, “Sayın Bakan, üç gün önce 2018 hedeflerinin yerli kömür üretiminde rekor kırmak olduğunu söyledi. Bunu nerede söyledi; TTK’nın üretim sahası olan Amasra B Sahası’nı rödovans usulü işleten firma ile termik santral sahibi olan bir başka firma arasındaki yerli kömüre dönüş protokolünün imzalanması sırasında söyledi. O sahada yıllık 7 milyon ton yerli kömür üretiminden söz etti” dedi. Gerçeklerin Bakanın söylediği gibi olmadığını vurgulayan Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Bakan’a birileri yanlış bilgi veriyor, bakan da bu bilgilere inanıyor bu sözleri söylüyor ve protokolü imzalıyor. Herhalde; Sayın Bakan madencilik sektöründe yer altı işletmeciliğinin ne kadar zor şartlar altında yapıldığının farkında bile değil. Bakan farkında olmadığı için, böyle afaki rakamlarla rekordan rekora koştuğunu zannediyor. Sayın Bakan, Amasra’da olmayan kömür üretimini nasıl gördü de yılda 7 milyon ton kömür üretiminin protokolünü imzaladı? Anlamak mümkün değil! Allah aşkına bir kişi çıkıp söylesin bu 7 milyon ton kömür üretimi nerede?  Bizim göremediğimiz ama sayın bakanın gördüğü bu kömür nerede?

BÖLGE İNSANI OLARAK KÖMÜR ÇIKARDIĞINI GÖREMEDİK

Bakanın yılda 7 milyon ton yerli kömür üretimini sağlayacağını iddia ettiği firmanın, 2005 yılında Amasra B Sahası’nı rödovans karşılığında TTK’dan aldığını hatırlatan Yalçınkaya, “Bu firma 3 sene hazırlıktan sonra, 4. Yılda üretime geçecekti. Toplam 20 yılda ise 56 milyon ton kömür üretimi yapacaktı. Bütün bunların karşılığında 400 milyon lira rödovans bedeli ödeyecekti. 2005 yılının üzerinden tam 12 yıl geçti ama bu şirketin yıllar itibarıyla taahhüt ettiği kömürü çıkardığını biz bölge insanı olarak görmedik. Firma, yapacağı üretim taahhütlerini yerine getirmedi. Bir de devlete yaklaşık 250 milyon lira rödovans borç taktı. Yani Sayın Bakan; kömürü çıkarmamış, devlete taahhüdünü yerine getirmemiş, borcunu ödememiş bir firmanın olmayan yerli kömürünün reklamını yapıyor. Dolayısıyla, daha kömür üretimi yapılmayan bir ocakla ilgili, 7 milyon ton kömür henüz ortada yokken; Enerji Bakanı’na 80 milyona yanlış bilgi vermek hiç yakışmıyor, devlet adamı ciddiyetiyle bağdaşmıyor. Doğruları yansıtmıyor” diye konuştu.

BAKAN SAYIŞTAY RAPORLARINI DA OKUMUYOR

Sayıştay raporlarında Amasra B Sahasıyla ilgili tespitleri de paylaşan Yalçınkaya, “Sayın Bakan, Sayıştay deneticilerinin hazırladığı raporları da mı okumuyor? Denetçiler 2015 kurum raporunda diyor ki: ‘Firmaya bugüne kadar verilen süre uzatımlarının iyi değerlendirilemediği, firmanın zamanı iyi kullanamadığı bir an önce kömür üretimine geçme çabasında olmadığı aşikardır. Bir an önce gereken hazırlık çalışmalarında, kömür üretimine geçilmesine yönelik olarak belirgin bir çabanın olmadığı görülmektedir. Uzunca bir süre daha taahhüt ettiği miktarda üretime geçemeyeceği anlaşılmaktadır. Bu anlayışla en az 3-4 sene daha kömür çıkmaz’ Anlaşılan Bakan bu yazılanları okumamış olacak ki, ne zaman üretileceği belli olmayan kömürü sadece firmanın yalan yanlış beyanlarına inanarak Türkiye’ye müjde olarak sunuyor” dedi. Yalçınkaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bir kez daha buradan söylüyorum: Amasra B sahasında ortaya çıkan yerli taşkömürü yok, Ortada üretim yok! Ortada yılda 7 milyon ton kömür değil, çıkan 7 kilo kömür bile yok! Eğer sayın bakan inandırıcı olmak istiyorsa; öncelikle Sayıştay raporlarında belirtilen hususları sorgulayarak açıklığa kavuşturmalıdır.  Ondan sonra yerli kömür müjdesini halka vermelidir. Sayın Bakanın öncelikli ve asli görevi budur”

SEVDASI TERMİK SANTRAL

Bu firmaların hiç birinin yerli kömür üretimi gibi bir derdi olmadığını, asıl sevdalarının termik santral kurup, ithal kömürle çalıştırmak ve “yerli kömür çıkarıyorum” iddiasıyla devletin teşviklerinden yararlanmak olduğunu dile getiren Yalçınkaya, “Sayın Bakan ve bürokratları bunu göremiyorlarsa gerçekten çok yazık” dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2017, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER