İSTANBUL'DA 33 OKUL SURİYELİ ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİYOR

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız 24'te yayınlanan 'Söz Bitmeden' programına konuk oldu. Yıldız, İstanbul'da sadece Suriyeli çocuklara eğitim veren 33 okul bulunduğunu belirtti.

İSTANBUL'DA 33 OKUL SURİYELİ ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİYOR
Elif Çakır’ın sunduğu programda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız İstanbul’daki eğitim-öğretim ile ilgili istatistiki bilgiler verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Yıldız; “İstanbul’umuzda şu anda 2 milyon 680 yüz bin öğrencimiz var.

Okul öncesinden liseye kadar, Burada hem kamu okullarında hem özel sektörde okuyan tüm çocuklarımızı kastediyorum. 125 bin öğretmenimiz var, 6 bine yakın kurumda İstanbul’da eğitim öğretim devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı son 12 yılda özellikle müfredatla başlayan ve ders kitaplarıyla devam eden değişim ve dönüşümü yapmıştır. Fatih Projesi de çağın gereklerine uygun bir projedir.” ifadelerini kullandı.

133 DERSHANE DÖNÜŞÜM İÇİN MÜRACAAT ETTİ
Dershanelerin dönüşmesiyle ilgili şu ana kadar 133 dershanenin müracaatı olduğunu söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Yıldız, belli bir cemaate yönelik yapılan bir çalışmanın olmadığını söyledi. Yıldız şunları kaydetti: “İstanbul’da 624 dershane var. Bunların arasından 133 dershane dönüşüme müracaat etti. Bunlar istedikleri özel öğretim kurumuna dönüştürebilirler. Temel liseye de dönüşebiliyorlar. Süreç henüz yeni başlamış olmasına rağmen süratle devam ediyor. Rakamlar bizim açımızdan oldukça iyi. Dönüşüm talebi bakanlığımızın ortaya koyduğu çerçevede gerçekleşiyor. Zaten bu yasa da sadece bir cemaate yönelik dershanelerin kapatılması durumu yoktur. Burada eğitim süreçlerinin yeniden planlanması, yeniden yapılanması var. Dolayısıyla dershane sahipleri rahatlıkla ‘dershanemi okula dönüştürmek istiyorum veya okul öncesi, ilkokul olarak yoluma devam etmek istiyorum’ diyebilir. Burada belli bir gruba yönelik yapılmış bir çalışma yoktur.”

YETİŞTİRME KURSLARI ÜCRETSİZ
Dershanelerin kapatılmasıyla ortaya çıkan “takviye ders” ihtiyacının da ücretsiz kurslarla karşılandığını söyleyen Dr. Muammer Yıldız kursların ücretsiz olduğunun altını çizdi. Yıldız; “Yetiştirme kurslarımızla ilgili yönerge yürürlüğe girdi. Yönergemiz herkesin anlayabileceği ve çok kolaylıkla ulaşabileceği bir formdadır. Elektronik ortamda bir form hazırladık. 557 bin 242 öğrenci kurs talebinde bulundu. Bu kurslar ortaokul ve liselerdedir. En çok kurs talebi 124 bin 578 ile Matematik dersinden olmuştur. 2110 kadrolu öğretmenimiz bu kurslarda görev almak üzere bize müracaatta bulundu. Büyük bölümü de görevlendirilmiştir. Bir kısım kurslar da başlamıştır. Biz ücretli öğretmen görevlendirmesi de yapabiliyoruz. Öğrenci kurslara ücret ödemeyecek.”

YETİŞTİRME KURSLARI, DERSHANE DEĞİLDİR
Yetiştirme kurslarının dershanelerden çok farklı olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, hafta sonu kursun olmayacağını söyledi. Yıldız kursların çalışma sistemini şöyle anlattı: “Dershane mantığı ile konuya yaklaşılmaması gerekir. Bu kurslar dershane değildir. Tamamen dershaneden farklıdır. Okulu güçlendiren, okulda öğrencilerimizin öğrenmesi gereken temel kazanımlar var. Farklı zeka türlerine sahip öğrencilere yönelik farklı öğrenme yöntemlerini öğreniyorlar. Dershane mantığı ile ‘okulda dersleri verelim, bu kurs saatlerinde çocuklarla test çözelim’ hareket edilmeyecek. Her çocuğun öğrenme zaman dilimi farklıdır. Bu çocuklarımızı desteklemek amacıyla kurulmuştur kurslarımız. Ayrıca çocuklarımıza daha ileri seviyede projeler, uygulamalarda kurslarda verilecektir. Kurslar sadece akademik derslerle sınırlı olmayacak ve sanat, spor, sosyal etkinlikler alanında da olacaktır. Kurslarda hafta içi 22.00’ye kadar eğitim verilecek. En az 2 saat en fazla 8 saat ders olacak. Hafta sonu kurs olmayacak.”

SURİYELİ ÇOCUKLAR ÜLKELERİNİN MÜFREDATINA UYGUN EĞİTİM GÖRÜYOR
Suriye’de Esed zulmünden kaçan sığınmacıların çocuklarına yönelik yapılan çalışmaları da programda anlatan Muammer Yıldız, İstanbul’da 33 okulun Suriye müfredatına göre faaliyet gösterdiğini açıkladı. Yıldız; “Vakıfların, derneklerin katkılarıyla Suriyeli iş adamlarının kurmuş oldukları okullar var. Suriyeli çocuklar sembolik ücretlerle buralara devam ediyorlar. Altyapı gibi çeşitli ihtiyaçlarını da belediyeler karşılıyor. İstanbul genelinde sadece Suriyeli çocukların eğitim gördüğü 33 tane okul var. İstanbul’un hemen hemen her tarafında var. Bir de denkliklerini kabul edilen çocuklar var. Bizim kendi okullarımızda denklikleri kabul edilen çocuklar bir sorun yaşamıyorlar. Burada okuyan çocuklarımız daha önceden Kuveyt müfredatı esas alınmıştı. Fakat çocuklar Suriye’ye geri döndüklerinde uyumlu olsun diye şimdi Suriye müfredatı esas alındı. Arapça kendi dilleriyle eğitim görüyorlar. Suriye’den gelen öğretmenlerimiz de bu çocuklara eğitim veriyorlar. Ayrıca Türkçe derslerini de alıyorlar. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, yarın öbür gün ülkelerine döndüklerinde bu çocuklarımız eğitimlerinden mahrum kalmasın istiyoruz.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER