İstisnai memuriyet TRT'ye geçiş için köprü oldu!

İstisnai memuriyet kadrosu olan özel kalem ve basın müşavirliği kadroları, AKP iktidarıyla birlikte kamu kurumlarında kadrolaşmanın yolu olarak kullanıldı.

İstisnai memuriyet TRT'ye geçiş için köprü oldu!

İstisnai Memuriyet kadrosu TRT’de de kadrolaşma için en çok kullanılan yöntemlerden birisi haline geldi. Bakan danışmanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi, binlerce yurttaşın kapısında kuyruğa girdiği TRT’ye atanmak için özel kalem müdürlüğü ve basın müşavirliğini basamak olarak kullandı.

Bu uygulamanın son örneği TÜBİTAK’ta görevli Arif Koyuncu'nun, önce Körfez Belediyesi’ne özel kalem müdürü olması, ardından da TRT'ye “transfer” olmasıyla yaşandı.

TÜBİTAK’ta yüksek lisans bursları ile ilgili birimde çalışan Arif Koyuncu 6 Mayıs 2010 tarihinde görevinden ayrıldı. Koyuncu TÜBİTAK’tan ayrılır ayrılmaz Körfez Belediyesi’nde Özel Kalem Müdürü olarak göreve başladı.

12 Mayıs 2010 tarihinde TRT’ye naklen geçiş yapmak için dilekçe veren Arif Koyuncu’nun bu isteği TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in 15 Haziran 2010 tarihli oluru ile gerçekleşti. Ancak, Şahin’in imzasının üzerinde “15 Haziran 2010” tarihi yer almasına karşın, atamaya onay isteyen yardımcısı Ahmet Koyuncu’nun imzasının üzerinde “18 Haziran 2010” yazması dikkat çekti.

Bu olur ile Genel Müdür Müşaviri kadrosunu alan Arif Koyuncu, atandığı tarih itibariyle 6100 ek göstergeye ve özel hizmet tazminatı ve fazla mesai hariç 3 bin 33 lira brüt sözleşme ücretine sahip oldu.

Hızla yükseldi
Yayıncılık konusunda eğitimi ve deneyimi olmayan Arif Koyuncu’nun TRT’de yükselişi de hızlı oldu.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in öğrencilik döneminden arkadaşı olduğu iddia edilen Koyuncu, Nisan 2011’de Ankara Radyosu’na vekaleten müdür olarak atandı.

Koyuncu’nun TÜBİTAK’ta 4857 sayılı iş kanununa göre işçi statüsünde çalıştığı TRT’ye geçiş yapabilmek için önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 59. maddesine göre istisnai memuriyet kadrosundan özel kalem müdürü olarak memur statüsüne geçtiği öğrenildi.

Ancak Körfez Belediye Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde özel kalem müdürlüğü görevini 2007 yılından bu yana Muhammed Ali Işık’ın yürüttüğü yazıyor.

Amasya’dan sonra Tokat kadrolaşması mı?
Ankara Radyosu’na müdür olarak atanan Arif Koyuncu’nun Tokat’lı olması TRT’de Amasya’dan sonra Tokat kadrolaşması mı sorusunu akla getirdi. İbrahim Şahin daha önce 2007 seçimlerinde Tokat’tan AKP milletvekili aday adayı olan Şakir Özbek ve Tuncay Yürekli’yi TRT’ye almıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı 1. hukuk müşaviri olarak görev yapan Şakir Özbek, önce TRT'ye avukat olarak atandı daha sonra TRT İstanbul Müdürü oldu. Özbek son olarak TRT Arapça’nın kanal koordinatörü olarak atandı. Tuncay Yürekli de TRT Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

İstisnai memuriyet TRT’ye geçiş için köprü
İbrahim Şahin TRT Genel Müdürü olmasından sonra bugüne kadar yaklaşık 150 kişiyi başka kurumlardan TRT’ye aldı. Bu kişilerin bir bölümünü bakanlıkların özel kalem müdürlüğü ya da basın müşavirliği kadrosuna atananlar oluşturuyor.

AKP, bakanlıkların basın müşavirliği ve özel kalem müdürlüğünü TRT’ye geçiş için köprü kadro olarak kullanıldı.

AKP yandaşı medyada çalışanlar önce “istisnai memuriyet” kadrosu ile bakanlıklara alınıyor. Bu kişiler birkaç ay sonra da TRT’ye transfer edildi.

Bugüne kadar bu yöntemle başta TRT ile ilgili Devlet Bakanlığı’nın basın müşavirleri olmak üzere toplam 13 kişi TRT’ye alındı.

Süleyman Erdal / Genel Müdür Müşaviri: 17 Aralık 2002 tarihinde Başbakanlık’ta özel kalem müdürü olarak başladı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın Özel Kalem Müdürü iken kadrosu TRT’ye alındı.

Erkan Durdu / Genel Müdür Müşaviri: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da selefinin izinden gitti. Basın Danışmanı Erkan Durdu’nun kadrosunu TRT’ye aldırdı. Erkan Durdu 16628 sicil numarası ile TRT Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nda müdür olarak göreve başladı, bir süre sonra genel müdür müşaviri kadrosuna atandı.

Rukiye Karçaaltıncaba Serttaş Genel Müdür uzmanı olarak TRT’ye alındı. Şu andaki unvanı Strateji Uzmanı. Halen Milli Eğitim Bakanı’nın basın müşavirliğini yapıyor.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun Özel Kalem Müdürü iken kadrosu TRT’ye alındı.2004–2005 yılarında Yurt Haber Ajansı’nda çalıştı.

Birol Uzunay: Genel Müdür uzmanı olarak TRT’ye alındı, daha sonra Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı. 2005 yılında Bayındırlık Bakanlığı Basın Müşaviri olarak memuriyet kadrosuna geçti. 2008 yılı Şubat ayında TRT’ye alındı. Bayındırlık Bakanlığı’na alınmadan önce Aksiyon dergisi Ankara Temsilcisi olarak çalıştı

Çetin Tüzün: Genel Müdür uzmanı olarak TRT’ye alındı, şu andaki unvanı Strateji Uzmanı. 2005 yılında Batman Valiliği özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. AKP Batman Milletvekili Ahmet İnan’ın danışmanı iken kadrosu TRT’ye alındı.

Ertan Ömeroğlu / Müdür: Genel Müdür uzmanı olarak TRT’ye alındı, daha sonra Strateji Uzmanı kadrosuna atanan Ömeroğlu şu anda TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı’nda MÜDÜR olarak görev yapıyor. Ertan Ömeroğlu, Kanal 7’de muhabir olarak çalışırken 2007 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda Özel Kalem Müdürü kadrosuna atandı, daha sonra da TRT’ye alındı.

Ahmet Turan Ayhan: Genel Müdür uzmanı olarak TRT’ye alındı, şu andaki unvanı Strateji Uzmanı. 2007 yılının Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Müşaviri olarak atandı. 2008 Mayıs ayında (5 ay sonra) TRT’ye atandı. Bakanlıktaki görevinden önce Zaman gazetesinde editör olarak çalışıyordu.

Sibel Tokgöz / Genel Müdür Müşaviri: Genel Müdür uzmanı olarak TRT’ye alındı, daha sonra Strateji Uzmanı kadrosuna atanda halen Genel Müdür Müşaviri kadrosunda bulunuyor, ancak Maliye Bakanı’nın basın müşavirliğini yapıyor. Bir dönem Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yaptı. 7 Nisan 2008’de Başbakanlıkta özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in Basın Müşavirliğini yaparken 4 ay sonra 3 Temmuz 2008’de TRT’ye alındı. Türkiye Gazetesi'nin AKP muhabiriydi.

Mualla Ayşegül Kumrulu / yapım ve yayın elemanı: 2007 yılının Mayıs ayında Çorum Valiliği özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. 23 Aralık 2008 tarihinde TRT’ye atandı. Ankara Televizyon Müdürlüğü’nde memur olarak göreve başlayan Kumrulu daha sonra Yapım ve Yayın Elemanı kadrosuna geçirildi.

Ali Güney (Amasyalı) / Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı-Yapım ve Yayın Elemanı: 13 Ocak 2009 tarihinde ASKİ Genel Müdürlüğü’nde özel kalem müdürü olarak çalışmaya başladı. Yaklaşık üç ay sonra 3 Mart 2009 tarihinde TRT’ye geçti. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in hemşerisi.

Volkan Metin / AKP Uşak Milletvekili Mustafa Çetin'in damadı: TOKİ'de uzman olarak göreve başladı. Volkan Metin, Vali Aydın Nezih Doğan'ın talimatıyla 3 ay süreyle Valilik Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptı. Özel kalem müdürü olarak işe başlama tarihi 5 Ocak 2009.TRT'ye geçiş tarihi 27 Mart 2009 Volkan Metin İnsan Kaynakları Başkanlığı'nda memur olarak çalışıyor.

Yalçın Salay: Aksiyon dergisinin muhabirlerinden Yalçın Salay 20.06.2007 tarihinde Başbakanlıkta özel kalem müdürü olarak göreve başladı. Salay 3 Nisan 2009 tarihinde Yapım ve Yayın Elemanı olarak TRT’ye geçti.

İlker Hakan Baş: Geçmişte Yalova Belediye Başkan Yardımcılığı yapan, daha sonra TBMM Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı Saray ve Köşkler Grup Başkanlığı’nda memur kadrosuna geçen İlker Hakan Baş 23 Aralık 2008’de TRT’ye naklen geçti. İlker Hakan Baş Ankara Televizyon Müdürlüğü’nde Yapım ve Yayın Görevlisi olarak çalışıyor.


Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahiyan
ahiyan - 13 yıl Önce

bir belediye başkanı kendi oğlunu itfayeci yapmak için felsefe mezunu olma şartı koymuştu.onun gibi..başbakanlık bunu yaparsa.belediye de bunu yapar..

Laf Söyledi Balkabağı
Laf Söyledi Balkabağı - 11 yıl Önce

Yoruma ne hacet, adamlar hacetlerini giderecek bir otlak bulmuşlar!!!...

SIRADAKİ HABER