KÖPRÜ VE OTOYOLLARIN YENİ SAHİBİ BELLİ OLDU !

İşte köprü ve otoyolların yeni sahibi!

KÖPRÜ VE OTOYOLLARIN YENİ SAHİBİ BELLİ OLDU !

Otoyol ve köprülere en yüksek teklif 5 milyar 640 milyon dolarla veren “Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu” İhale Komisyonu Başkanı İbrahim Halil Kırşan'ın talebi üzerine tekliflerini 5 milyar 720 milyon dolara çıkardı.

 

5.72 milyar dolarlık fiyatın beklentileri dahilinde olduğunu söyleyen Haşimoğlu, “Hakikaten çok iyi bir fiyat oluştu. Bununla Türkiye’ye iyi bir nakit girişi olacak. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Haşimoğlu, ortaklık yapısında bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Otoyolların ve köprülerin işletmesini 25 yıl boyunca özel sermayeye devredecek ve tek paket usulü ile gerçekleştirilecek ihalenin nihai pazarlık görüşmesi yapıldı. Nihai pazarlık görüşmelerinde İhale Başkanlığını ÖİB Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan yaptı. İhalede 3 konsorsiyum yarıştı. İhaleye katılan konsorsiyumlar şöyle:

“ 'Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu’, ‘Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu’ ve ‘Autostrade Per I’Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu’."

-1 ELEMESİZ, 1 ELEMELİ TUR YAPILDI-

Kırşan’ın ihale kurallarını anlatması ile başlayan ihalede, 1 elemesiz,  elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 3 milyar 830 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli tura geçildi.

Elemeli turda “Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu” elendi.

-AÇIK ARTIRMA-

Elemeli turun ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın başlangıç tutarı 5 milyar 630 milyon dolar, artırım aralığı ise 10 milyon dolar olarak belirlendi. Açık arttırmanın 1. turunda “Autostrade Per I’Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu” ihaleden teşekkür ederek çekildi. Böylece ihale açık artırmanın 1. turunda 5 milyar 640 milyon dolar teklif veren “Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu”na kaldı. Açık artırmanın tamamlanmasının ardından İhale Komisyonu Başkanı Kırşan, OGG’nun teklifini 5 milyar 720 milyon dolara yükseltmesini istedi. Bunun üzerine kendi aralarında bir görüşme yapan konsorsiyum Kırşan’ın talebini kabul etti.

-ÖNEMLİ BİR FİYAT ORTAYA ÇIKTI-

Koç Holding, Turizm, Gıda, Perakende Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu yaptığı açıklamada, 1 yıla aşkın bir süredir bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bugün Türkiye tarihindeki en büyük özeleştirme projelerinde önemli bir aşamaya gelmiş buluyoruz. Daha bu süreç tamamlanmadı. İhale Komisyonu Başkanını da yaptığı açıklamada bu çok açık belli. Önümüzdeki dönemde ÖYK’nın onayına sunulacak. Daha sonda Danıştay onayı var. Buralardan onay aldıktan sonra bizim devir işlemimizi sonlandıracağız. Daha sonra finansmanını tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
Dünyanın geçtiği ekonomik açıdan çok zorlu bir süreç olduğunu kaydeden Haşimoğlu, “Hem yerli hem de yabancı yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyum olarak Türkiye’nin geleceğine olan güvenimizi pekiştirmiş olduk. Önemli bir fiyat ortaya çıktı. Bu açıdan ÖİB Başkanlığını da kutlamak gerekir. Son derece şeffaf, açık bir süreç oldu” dedi.

-ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE ŞARTNAMEDEKİ YATIRIMLARI TAMAMLAMAMIZ GEREKİYOR-

İhale şartnamesinde gerekli yatırımların tanımlandığını dile getiren Haşimoğlu, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu yatırımları tamamlamaları gerektiğini kaydetti. Haşimoğlu, “Her yıl şartnamede belirtilen teknik şartnamede belirtilen standartları karşılamak üzere bakım onarım yatırımlarını sürdürmemiz gerekiyor. 25 yıllık sürecin sonuna kadar devam ettireceğiz.

-3. KÖPRÜYÜ PLANLANAN ŞEKİLDE YAPACAĞIZ-

Finansman konusunda ön hazırlıklarını yaptıklarını anlatan Haşimoğlu, “Uzun bir süreç var önümüzde. Bu sürecin tamamlanmasına kadar bunlarda bazı değişiklikler olabilir. bu aşamada o detaylara girmek doğru olmaz” dedi.
Haşimoğlu, 3. Köprüyü de şu anda planlanan ve öngörülen şekilde aldıklarını ve hesaplarına dahil ettiklerini söyledi.

-TÜRKİYE’YE İYİ BİR NAKİT GİRİŞİ OLACAK-

5.72 milyar dolarlık fiyatın beklentileri dahilinde olduğunu söyleyen Haşimoğlu, “Hakikaten çok iyi bir fiyat oluştu. Bununla Türkiye’ye iyi bir nakit girişi olacak. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Finansman konusunda kendi çalışmaları, ön hesapları ve değerlendirmeleri bulunduğunu dile getiren Haşimoğlu, şunları kaydetti:

“Önümüzde ne kadar olduğunu kestiremediğimiz uzun bir süreç var. Bu aşamada gerek piyasalarda, gerek finansman piyasalarında bazı değişiklikler olabilir. Finansmanın ne kadarının öz kaynak olacağı gibi ayrıntıları daha sonra açıklayacağız.”

-ORTAKLIK YAPISINDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK-

Haşimoğlu, ortaklık yapısında bir değişiklik olmadığını kaydetti. Malezyalı ortaklarının, kendi alanında uzman olduğunu belirten Haşimoğlu, “Malezya’da bin km’ye yakın otoyol işletiyorlar. Dolayısıyla onların bilgi birikimi ve tecrübesinden azami ölçüde fayda sağlamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
mehmet uçar
mehmet uçar - 11 yıl Önce

sat sat ye. Ye babam ye. satıyoruz satıyoruz. sattıklarımızdan aldığımız paralarla ne işler yapıyoruz belli değil.

SIRADAKİ HABER