MEB'DEN ÇARPICI DERSHANE RAPORU !

MEB uzmanlarının bir yıl önce hazırladığı raporda ilginç tespitler yer alıyor

MEB'DEN ÇARPICI DERSHANE RAPORU !
Başbakan Erdoğan’ın, kapatılacağı açıklamasıyla “dershaneler” yine tartışılıyor. 
 
Dershane kurucuları “Yarış varsa dershane kalkmaz” derken MEB’in İç Denetim Birimi Başkanlığı uzmanlarının 1 yıl önce Mart 2011’de hazırladığı raporda dershane kurucularıyla aynı düşündüklerini gösterdi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e verilen rapora göre “kapatılırlarsa kayıt dışına çıkarlar.” 
 
İşte rapordan notlar: 
 
 
 
JUKO’LAR GİBİLER: 
 
Japonya’da öğrencilerin okul saatleri dışında eğitim almak için devam ettiği eğitim kurumlarına “özel eğitimli okullar” denilir. İlköğretime giden çocukların gittiğine JUKO, lisedekilerin gittiklerine ise CRAM denilir. Bizdeki SBS ve LYSYGS kurslarına benzer. 
 
ALMANYA’DA KURS: 
 
Yunanistan’da, “özel ders” şeklinde ve İngiltere’de özel dershaneler benzeri bir yapılanma var. Almanya’da her okul ek kurs düzenler. 
 
CUMHURİYET ÖNCESİ: 
 
Varlığı Cumhuriyet öncesine kadar uzanır. İstanbul’da moda, daktilo gibi kurslar düzenlenleyen çok eski özel kurslara rastlanıyor. Resmi belgelerde özel öğretime ilk kez 1856 Islahat Fermanı’nda yer veriliyor. 1869’da yayınlanan “Maarifli Umumiye Nizamnamesi”nde özel öğretimin daha geniş bir düzenlemesinin yapıldığı görülüyor. 
 
ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 211 ARTTI: 
 
Dershaneleri kısa sürede denetleyecek müfettişimiz bile yok. 2000-2010 yıllarında dershane sayısı yüzde 231, öğrenci sayısı da yine aynı yıl yüzde 211 oranında arttı. Fırsat eşitsizliğine yol açtığı, rant oluştuğu, stajyer öğretmenlerin sömürüldüğü eleştirileri var. Dershane eğitimi “Şifre çözer gibi öğrencilere test teknikleri öğretiyor.” 
 
KAYIT DIŞINA ÇIKAR: 
 
Tamamen kaldırılması veya kapatılmasıyla sorun çözülemez, kayıt dışına çıkarlar. 
 
SINAV YARATIYOR: 
 
Sınavın olduğu her sistemde seçme, seçmenin olduğu yerde özel dershane-ders sistemi olacaktır. Azaltılmak arzın yasaklanmasıyla değil talebin azaltılmasıyla olur. Okulların ikamesi durumundalar. 
 
 
 
 
OKULLARDA FARKLAR KALKSIN: 
 
Okullar arası başarı farklılıkları ve eşitsizliklerin azaltılması gerek. Üniversiteye girişteki baskı hafiflemeli. Dershanecilikle ilgili düzenlemeyi MEB tek başına yapamaz. Topyekûn bir reform şart.
 
'Kapatılmaları eğitim özgürlüğüne aykırı'
 
AVRUPA Dershaneciler Birliği Başkanı (ENES) George Hagitegas, Türkiye’de dershanelerin kapatılması uygulamasının sonuçlarının “olumlu olmayacağını” savunarak şöyle konuştu: 
 
EŞİTLİĞE AYKIRI: 
 
Kapatılması düşüncesi eğitim özgürlüğü prensibine aykırı. Ekonomik olarak dezavantajlı öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmelerine katkıda bulunuyor. 
 
CAHİL NESİLLER: 
 
Sınavları kaldırarak şampiyon nesiller değil ancak cahil nesiller yetiştirebiliriz. 
 
AB KABUL EDİYOR: 
 
Eğitimde dershanelerin katkısı ve bunun önemi ve gerekliliğini AB kabul ediyor. Birlik, Avrupa Birliği Eğitim Komitesi ve UNESCO başta olmak üzere ilgili bütün resmi kuruluşlara ve kurumumuzun üyelerine dershanelerin kapatılması ile ilgili düşüncelerini bildirecek. 
 
İHTİYAÇ: 
 
Sadece Avrupa’da değil bütün dünyada ihtiyaç duyulan bir sektördür. Araştırmalar paralel eğitim diye tanımlayabileceğimiz sektörün inkâr edilemez varlığını bir kez daha ortaya koymuştur. 
 
SÜMERLER BİLE YAPMIŞ:
 
İlk organize eğitim sistemini 4 bin yıl önce oluşturan Sümer’de bile destek eğitim kavramının var olduğu bilinmektedir.
 
 

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER