MÜDÜRLÜK MÜLAKATLARI İPTAL EDİLİR Mİ ?

16-23 Ekim 2014 tarihleri arasında il milli eğitim müdürlüklerince müdür görevlendirmeleri için mülakatlar yapıldı. Kimi adaylara yazılı sorular kimi adaylara sadece sözlü sorular soruldu. Mülakat sonuçları açıklandığında ise görülen sonuç maalesef eğitim sistemimiz adına üzücüydü. Bu yazımızda müdürlük mülakatlarının hukuksal anlamda iptal edilip edilmeyeceğini incelemeye çalışacağız.

MÜDÜRLÜK MÜLAKATLARI İPTAL EDİLİR Mİ ?
Bu mülakatlar şunu göstermiştir ki mülakat sonuçları adrese teslimdir. Yani  kimin hangi okula atanacağı önceden belirlenmiş buna göre de mülakat puanları verilmiştir. Bazı il yöneticileri bu savımıza şu savunmayı yapacaklardır “biz yazılı yaptık cevapları da yazılı aldık”. Bu cevaba bizde "demek öyle diyoruz" ve iddia ediyoruz ki istediğiniz adaylara istediğiniz zarfı verdiniz, istediğiniz adaya yazılı cevapları söylediniz yazdırdınız… bu iddialarımızı artırabiliriz ama buna gerek duymuyoruz. İspatlayın derseniz bu yükümlülük hukuken size aittir. Kamera kaydınız var mı?  “YOK” o zaman bu iddialarla her zaman gündeme geleceğinizi bilmelisiniz. Kamera kaydının olmayışı bile bir iptal sebebidir. Dava açacak sendika ve kişilere belirtelim ki kesinlikle ve kesinlikle bulunduğunuz ilde yapılan mülakatların tümünün iptalini isteyin.

 

          Gelelim iptal sebeplerine:

 

          1)   Kamera kayıtlarının olmayışı, hukuksal denetimin etkin kılınmasının engellenmesi, mülakatların iptal sebebidir.

 

       2)   Müdürlük mülakatlarına 3 katı aday katılımının tespiti hususunda yasal mevzuat dışına çıkılması. Önce sınavlılar sonra kalan yerler Ek-2 den gelenlerle tamamlanmalıydı. Buradaki amaç sınav kazananları egale ederek istedikleri kişilerin önünü açmaktır. Sonuçlar incelendiğinde hemen hemen her ilde ilk 100'e giren adayların 80-100 arasının sınav kazanmayanlardan oluştuğu görülmektedir. 3 katı aday hesabında bilerek yanlış yapılması mülakatların iptal sebebidir.

 

          3)   Sınav kriteriyle mülakata katılmaya hak kazananların değerlendirilmesinde sınav sonuçlarının kullanılmaması yani hesaplamaya dahil edilmemesi. Mülakatların iptal sebebidir. Bu konuda mahkemelerimizin verdiği birçok emsal karar bulunmaktadır. Güncel olarak karar arayanlar hukuken iptal edilen fakat idarece halen iptal edilmeyen şube müdürlüğüyle ilgili verilen kararların tümünü emsal olarak gösterebilir.

 

      4)   Aynı şekilde, mülakat komisyonlarında hukuken ataması iptal edilen ve şube müdürlüğü yeterliliğine haiz olmayan kişilerin bulunması ve adayların değerlendirilmesinde aktif rol alması mülakatların iptal sebebidir. Çünkü bu kişiler değerlendirmede bulunamaz.

 

        5)   Mülakat sonuçları incelendiğinde yazılı puanı 90 ve üstü olanların mülakatlarda düşük puanlar alması aynı şekilde yazılı puanı olmayanların veya 01-85 arası olanların mülakat puanlarının 90-100 arası olması tutarsızlık örneğidir. Bu kişiler yazılıda çok başarılı olurken mülakatta neden olamamıştır? Yazılı sınavda başarısız olan ya da düşük puan alanlar nasıl olmuştur da mülakatlarda 90-95-98-100 gibi notlar alarak çok ama çok başarılı olmuşlardır? Bu kişiler nasıl olmuştur da “MÜLAKAT KAHRAMANI” olmuşlardır? Bu sonuçlardaki tutarsızlıklar mülakatların iptal sebebidir.(Bu arada eğitim literatürümüze yıllar önce “gece kondu müdür” tanımı girmişti şimdi bir de “mülakat kahramanı” tanımı girdi sistemimiz için hayırlı olsun).

 

      6)   Özellikle bir sendikamızın üyelerinin demek istemiyoruz ama mülakata katılan tüm yöneticileri nasıl olmuştur da bu kadar başarılı olmuşlardır? Hâlbuki çoğu ya yazılı sınava girmemiş ya da yazılı sınavdan düşük puan almışken ne olmuştur da biranda “MÜLAKAT KAHRAMANI” oluvermişlerdir? İşte bu kıyas bile mülakatların iptal sebebidir.

             

 

          Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu mülakatlar için özellikle Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen, Eğitim İş Sen üyelerinden ziyade eğitim sistemimiz için gerekli mücadeleyi yapmalı ve toplu iptal davaları için idari yargıya biran önce başvurmalıdır. Bu arada Anayasa Mahkemesi süreci de göz ardı edilmemelidir. Anayasa Mahkemesinin dosyayı görüşmesi için eğitim sendikalarınca kamuoyu oluşturulmalıdır. Ne diyelim bugünleri görmemizin, yaşamamızın da bir hayrı vardır elbet!


kamuajans.com
Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER