ÖĞRETMENLERİN BEKLEDİĞİ YOLLUK MÜJDESİ !

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Büyükşehir kapsamından ötürü İl içinden yer değiştiren öğretmenlerimizin sürekli görev yolluk ücretlerini haziran ayından bu yana ödememektedir. Bu konuyla alakalı MEB'in açıklaması...

ÖĞRETMENLERİN BEKLEDİĞİ YOLLUK MÜJDESİ !

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Büyükşehir kapsamından ötürü İl içinden yer değiştiren öğretmenlerimizin sürekli görev yolluk ücretlerini haziran ayından bu yana ödememektedir. Bu konuyla alakalı MEB'in açıklaması...

 

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Büyükşehir kapsamından ötürü İl içinden yer değiştiren öğretmenlerimizin sürekli görev yolluk ücretlerini haziran ayından bu yana ödememektedir. Bu konuyla alakalı Anadolu Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığına sürekli görev yolluklarının neden ödenmediğiyle alakalı çeşitli sorular sormuştu;

 

*Bakanlığımızın bu sorulara yönelik cevabı ektedir.

 

Bakanlığın büyükşehir kapsamında il içi yolluk ödemeleri hakkında sendikamıza verdiği yanıtın sendikamız hukuk servisince yorumu; sürekli görev yolluklarının ödenmesi gerektiğini yönündedir. Şöyle ki:

 

Büyükşehir olmayan illerde şehir belediye sınırları ile ilçe belediye (Yasada kasaba deniliyor. TC İdari yapısında kasaba kalmadı) sınırları dışında kalan yerlere atananlara harcırah ödenmelidir.

 

Köyden ilçe merkezine atanan memurun yolluk alıp almayacağı köy ile ilçenin ulaşım ve diğer özellikleri bakımından ilçenin devamı niteliğinde olup olmadığına göre çözümlenecektir. Büyükşehirlerde ise il mülki sınırları içinde kalan ilçeler ile yerleşim özellikleri bakımından bu ilçeler ile bütünlük arzeden yerler ve ilçe belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu ilçelerin devamı niteliğinde olan bir yerlerin dışına atananlar harcırah alır.

 

Geçmişe dönük yürürlük tarihi konularak hak gaspı yoluna gitmek hukuka aykırıdır. Ancak, yasa yolu ile yapılan bir düzenleme olduğuna göre ya 60 gün içinde Anayasa Mahkemesine doğrudan iptal davası açılmalıdır ki bu davayı bireyler ya da sendikalar açamaz. Ya da hak mahrumiyetine uğradığını düşünen memurlar idari dava açmak suretiyle Anayasaya aykırılık def-inde bulunup bu hükmün Anayasa Mahkemesine götürülmesini davayı gören mahkemeden talep edebileceklerdir. Mahkeme bu iddiayı ciddi bulur ise konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyabilecektir. Eğer Mahkeme bu yola gidecek olursa Anayasa Mahkemesinin kararını bekleyip ona göre karar verecektir.

 

Bu durumda olanlar aynen daha önceki dilekçelerde olduğu gibi yolluk talep edecekler reddedilince de idari dava yoluna gideceklerdir. Dava zamanaşımı süresi bir/beş yıldır.

 

İdare isterse diğer kişilere de uygular ancak, zorunlu değildir.

 

Bu kapsamda, sürekli görev yolluğu alamayan öğretmenlerimizin izleyeceği adımlar

 

1- Dilekçeleriyle yolluk talebi başvurusunda bulunmaları (Ayrıldığı Kuruma)

 

2- Gelen cevap ret ise bu konuyla alakalı 60 gün içinde dava açmaları

 

3- Dilekçeye cevap verilmediği takdirde 60 gün sonunda dava açmaları mümkündür.

 

Anadolu Eğitim Sen bu konun takipçisi olmaya devam edecek ve mağdur olan öğretmenlerimize her türlü hukuki desteği sağlayacaktır.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER