OKUL KANTİNLERİNE BÜYÜK GÖZALTI !

Oukulların açılması ile birlikte okul kantinleri yeniden gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, okullar ile kampların, kantin ve yemekhanelerinde gıda denetimlerini artıracak.

OKUL KANTİNLERİNE BÜYÜK GÖZALTI !

 

Türkiye genelinde faaliyet gösteren gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten, satan ve toplu tüketime sunan gıda işletmelerine dönük 4 bin 635 kontrol görevlisi ile denetim yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012-2013 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla okul ve okul çevrelerinde yaptığı denetimlere de ağırlık verecek.

Bakanlık bu kapsamda, rutin denetimlerin yanı sıra ''2012-2013 eğitim öğretim döneminde, eğitim veren okullar ile yaz okulları ve kamplarında bulunan kantin ve yemekhanelerinin, ayrıca okul çevresinde gıda satışı yapan veya toplu tüketime sunan iş yerleri ile söz konusu yerlerde satışa sunulan gıda maddelerinin ilgili mevzuata uygunluğunun, bir sömestr döneminde en az 1 kez olmak üzere yılda en az 2 kez kontrol edilmesi ve olumsuz sonuçlara yapılan idari işlemler hakkında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne bilgi verilmesi'' hususunda 81 il müdürlüğüne talimat gönderdi.

2012 yılında hedef 20 bin denetim

Bu yılın ilk yarısında, 7 bin 490 denetim yapan ve 178 idari para cezası ile 3 faaliyetten men cezası veren Bakanlık, yıl sonuna kadar denetim sayısını 20 bine çıkarmayı hedefliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda güvenilirliğini sağlamak amacıyla, risk esasına göre ön bildirim gereken haller dışında, önceden haber verilmeksizin, yıllık denetim programlarının haricinde, şüphe, şikayet, ihbar üzerine de denetimlerde bulunuyor.

Bakanlık BİMER ve Alo Gıda 174 kapsamında, şikayet edilen ürün ve firmalara yönelik resmi kontrol faaliyetlerini yürütüyor.

Resmi kontrol sonucu olumsuzluk tespit edilmesi durumunda ise 5996 sayılı Kanun kapsamında gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor.

Obezitenin önlenmesine yönelik çalışmalar

Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının ortak uygulaması kapsamında, geçen eğitim öğretim döneminde, okullarda obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli beslenmeye teşvik etmek için, okul kantinlerindeki hamburger tipi fast food gıda, kolalı içecek, hazır meyve suları, enerji içecekleri, kızartma ve cips gibi ürünlerin öğrencilere satılması yasaklanmıştı.

Sağlık Bakanlığı'nın tüm kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde oluşturduğu ''Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı (2010-2014)'' kapsamında, obezitenin önlenebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın görevleri de belirlendi.

Kontrol programı çerçevesinde, okul kantini ve yemekhanelerindeki beslenme hizmetlerinin belirli aralıklarla, gıda güvenilirliği kriterlerine uygunluğu açısından denetiminin sağlanması yapılıyor. Gıda ürünleri etiketlerinde tüketiciyi bilgilendirecek şekilde bir porsiyon ürünün bir insandaki günlük karşılama miktarının isteğe bağlı olarak bildirimine (enerji, şeker, toplam yağ, doymuş yağ,tuz/sodyum) yönelik mevzuat çalışmaları gibi Bakanlıkça yürütülmesi gereken iş ve işlemler de gerçekleştiriliyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER