RTÜK'TEN FUTBOL SEVERLERE MÜJDE

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Yeni Şafak gazetesi Ankara bürosunda Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi ve Haber Müdürü Kazım Canlan'a çarpıcı açıklama yaptı.

RTÜK'TEN FUTBOL SEVERLERE MÜJDE
RTÜK'ten futbolseverlere müjde!
 
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Yeni Şafak gazetesi Ankara bürosunda Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi ve Haber Müdürü Kazım Canlan'a çarpıcı açıklama yaptı.
 
 
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun'dan futbolseverleri oldukça sevindirecek bir açıklama geldi. Yeni Şafak gazetesi Ankara bürosunda Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi ve Haber Müdürü Kazım Canlan'ın kahvaltı konuğu olan Dursun, televizyonlardaki spor programlarında maç görüntüsü olmayışının 'şiddeti dolaylı olarak tetiklediğini' belirtti. 'Bu programlarında artık maçlar konuşulsun' diyen Dursun, Süper Lig maçlarına ait görüntülerin müsabakanın bitiminden makul bir süre sonra TRT haricindeki diğer kanallara da verilmesi için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) nezdinde girişimlerde bulunacağını kaydetti.
 
GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILACAK MI?
 
2010 yılındaki Medya Hakları İhalesi'nde, Süper Lig maç özetleri ve 1. Lig maçlarının yayın hakkını içeren 'B Paketi' ihalesini TRT'nin kazandığını hatırlatan Davut Dursun, maç görüntülerini yalnızca TRT'nin yayınlamasından ötürü başka kanallardaki spor programlarında maç haricinde bambaşka konuların konuşulduğunu dile getirdi. Maçların bitiminin ardından birkaç saat sonra, özet görüntülerin başka kanallara da verilmesini isteyen Dursun, 'Önümüzdeki ihale dönemi öncesinde sözleşmenin diğer kanallara da özet görüntülerin dağıtılabilmesine imkan verecek şekilde düzenlenmesi için TFF Başkanı ile görüşüp öneride bulunacağım' diye konuştu. Dursun, ihaleyi alan kuruluşla imza aşamasında TFF'nin, 'görüntü paylaşma şartı'nı muhatabına sunabileceğini aktardı.
 
12 SAAT SONRASI ÇOK GEÇ
 
Görüntüleri yayınlama hakkına sahip TRT'nin dışında diğer kanalların da özet yayınlayabilmesi için görüntü ücretlerinin düşürülmesi ya da özetlerin maçın bitiş saatinden makul bir süre sonra yayınlanma imkanının verilmesi gerekiyor. Mevcut uygulamaya göre TRT, maçların bitiminden 45 dakika sonra kısa özetleri, bir saat sonra ise uzun özeti yayınlama hakkına sahip. TRT görüntü yayın hakkını daha önce ihaleyle aldığı için bu yayınlara ayrıca ücret ödemiyor. Diğer kanallar ise maç özetlerini ancak haftasonu oynanan son maçın bitişinden 12 saat sonra ücret karşılığı yayınlayabiliyor. Ayrıca TRT, maç özetinin 3 dakikaya kadar kullanılmasına izin veriyor. Özet görüntü satın almak isteyen kanalların TRT'ye 5 ile 10 bin dolar arasında ücret ödemesi gerekiyor. Görüntü almak isteyen kanallar önce bunu TFF'ye bildiriyor, sözleşmeleri onaylanırsa özet görüntü alabiliyor.
 
ÖZET GÖRÜNTÜ YOKSA 'ŞOV'A DÖNÜŞÜYOR
 
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 ve 2013-2014 futbol sezonları TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakaları yayın haklarının devri için 2010'da düzenlenen ve 3 ayrı paketten oluşan Medya Hakları İhalesi'nde Süper Lig maç özetleri ile TFF 1. Lig maçlarının yayın hakkını içeren B Paketi ihalesini TRT yıllık 40 milyon 210 bin dolarlık bedelle kazanmıştı. İhaleyi TRT aldığı için diğer kanallara maç görüntüsü vermiyor; bu da görüntü kullanamayan spor programlarının 'şov'a dönüşmesine neden oluyor. RTÜK, Üst Kurul'a gelen şikayetler üzerine harekete geçmeye hazırlanıyor. RTÜK Başkanı Davut Dursun, önümüzdeki ihale dönemi öncesinde ihale sözleşmesinin, diğer kanallara da görüntülerin dağıtılabilmesine imkan verecek şekilde düzenlenmesi için TFF Başkanı ile görüşüp bir öneride bulunacaklarını söyledi.
 
 
(Yeni Şafak)
Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER