SGK VE TEB ANLAŞAMADI, VATANDAŞ TEDİRGİN

SGK ile TEB arasında imzalanacak ilaç alım protokolünde uzlaşma sağlanamadı

SGK VE TEB ANLAŞAMADI, VATANDAŞ TEDİRGİN
SGK ve TEB yetkilileri arasındaki görüşmeler gece geç saatlere kadar sürdü. Toplantıda, anlaşma sağlanamadı. Taraflar bugün yeniden bir araya gelecek. 

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TEB arasında imzalanacak ilaç alım protokolü ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Çolak, yeni protokolün yapılabilmesi için her türlü çabanın sarf edildiğini, ancak bir "uzlaşmaya varılamadığını" vurguladı. 
Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının tek çatı altında birleşmesinden bu yana SGK ile İlaç Alım Protokolü’nün imzalandığını anımsatan Çolak, Kurum ile 2005, 2007, 2009 ve 2012 yıllarında protokol yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"2012 yılında imza attığımız protokolün süresi 2015 Haziran ayında sona erdi. Haziran ayının 7’sinde ve 1 Kasım’da yaşanan seçimler dolayısıyla iki kez protokol süresinin uzatılmasını kabul etmek zorunda kaldık. Daha sonra 31 Aralık’ta seçimler sonrası hem yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte bakan değişikliğinin yaşanması hem de geçici bütçe yapılmış olması nedeniyle 31 Mart 2016’da sona erecek, ekonomik hükümler içermeyen geçici bir protokol imzaladık.
 
Geçici protokolün yürürlükte olduğu süre boyunca TEB ve eczacı odaları, eczacılar olarak defalarca SGK yetkilileri, Kurum Başkanı ve Sayın Çalışma Bakanı ile son olarak da Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) ile görüşmeler gerçekleştirip, taleplerimizi ve taleplerimizin gerekçelerini ayrıntılı bir biçimde sunduk. 2013 Eylül ayında yapılan protokol revizyonundan bugüne 3 yıla yakın bir süredir eczacıyı ve eczane işleyişini rahatlatacak hiçbir iyileştirme olmadığını, eczane ekonomilerinde yaşanan erimeyi rakamlarla ortaya koyduk.
 
ANLAŞMA OLMAZ İSE...
Çolak, şöyle devam etti:
 
"Tam bir mutabakatla aldığımız kararla, Sayın Çalışma Bakanı’nın kamuoyuna da açıkladığı teklifin, eczanelerimizi içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmakta yetersiz kaldığını, haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek protokolü bir kez daha uzatmayacağımızı, protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi 1 Nisan itibariyle noter kanalıyla kuruma bildireceğimizi üzülerek ilan ediyoruz. şeklinde konuştu.
 
 
ANLAŞMA SAĞLANMAZSA NE OLACAK?
 
Eğer SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasındaki sözleşme yenilenmezse hastalar eczaneden ilaçları SGK indirimi olmadan, normal fiyatı ile alacak ve daha sonra faturaların tahsilatı için SGK'ya gidecekler.
 
TEB'İN TALEPLERİ NELER?
 
İstanbul Eczacı Odası'nın talepleri ise şöyle,
 
- SGK iskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması 
- Satış hasılatı baremlerinin arttırılması
- İskonto oranlarının düşürülmesi
- Reçete başına hizmet bedelinin arttırılması
- Reçete hizmet bedelinin KDV hariç olarak tanımlanması
- Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması
- Majistral tarifede yer alan fiyatların güncellenmesi
- Enjektör bedellerinin arttırılması
- Mobil reçetelerde, reçete başı hizmet bedeli ödenmesi
- Tıbbi cihaz ve medikal malzemelerin eczanelerden satışının sağlanması adına Medula'da gerekli düzenlemelerin yapılması
- Mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczanelerce karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin yüzde 50 oranında arttırılması.






 
Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER