ÜÇ ÇOCUĞU OLAN VERGİ VERMEYECEK

Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilerin karşısına çıkan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ÜÇ ÇOCUĞU  OLAN VERGİ VERMEYECEK
Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilerin karşısına çıkan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
 
Asgari ücretin mümkün olduğu kadar yüksek tutulmasının prensip olarak kabul edildiğini açıklayan Arınç, "Asgari ücretin ne olacağı konusunda bir merak var. Sayın Bakan ve komisyon yarın bir açıklama yapacaktır" dedi.
 
Üç çocuğu olanın vergiden muaf tutulacağını kaydeden  Arınç şunları söyledi:
 
"Asgari ücrete ilave olarak da, bildiğiniz gibi 4 çocuğu olanlar sıfır vergiye tabii idi. Bunu üç çocuklulara değiştirmek suretiyle, 40-50 liraya yaklaşan bir gelir elde edebilecekler. Ama bu kanun ile olabilecek, kanun maddesi ilave edilebilecek."

Bülent Arınç'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
 
-Asgari ücretin mümkün olduğu kadar yüksek tutulması prensip olarak kabul edildi. 
 
 
-3 çocuktan da vergi alınmaması için bir kanun maddesi eklenecek. 
 
Asgari ücrete ilave olarak da, bildiğiniz gibi 4 çocuğu olanlar sıfır vergiye tabii idi. Bunu üç çocuklulara değiştirmek suretiyle, 40-50 liraya yaklaşan bir gelir elde edebilecekler. Ama bu kanun ile olabilecek, kanun maddesi ilave edilebilecek.  
 
-Bazı ilçelerde henüz doğalgazla ilgili bir çalışma yoktu. Bugüne kadar doğalgaz gidemeyen ilçelere ilişkin BOTAŞ'a verilen görev süresi 6 ay uzatıldı.
 
DANIŞTAY'IN KARARI
 
- (17 Aralık sürecinden sonra gündeme gelen Adli Kolluk ile ilgili yürütmeyi durdurmasının ardından, yasal süreç konusunda bazı adımlar atılabileceği doğrultusunda, bu konu gündeme geldi mi?)
 
-Bu geçen hafta yaşadığımız bir konuydu. Bu hukuki bir konudur. Ancak beklenmedik bir durum yaşandı. Karardan bir gün önce HSYK bir açıklama yaptı. Hepimiz hayretle karşıladık. 12 Eylül'de yeniden hayat bulan, başında Adalet Bakanı bulunan HSYK böyle bir karar alamaz. Bunu bazıları bir korsan bildiri olarak değerlendirdi, aralarında benim de bulunduğum bazı arkadaşlarımız bunun doğrudan yargıya müdahale olarak değerlendirdi. Görülmekte olan bir dava konusunda kurum, kuruluş ve kişi açıklama yapamaz. Bu HSYK'nın saygıdeğer üyeleri bile olsa. Eksikler şunlardır. Adalet Bakanı henüz göreve başlamıştır. HSYK'nın usule göre kendisini ziyaret etmesi gerekir. 2-HSYK toplanacaksa Adalet Bakanı veya yetki verdiği başkanvekili olmalıdır. 3-Bir karar alınacaksa bundan Adalet Bakanı'nın haberi olmalıdır. 
 
BUNDAN KURTULDUĞUMUZU SANMIŞTIK AMA...
 
-AB’den de tebrikler aldığımız bir konuda, beş kişilik HSYK’dan, her yaptığı işlemden sıkıntı duyan insanlar, bu üye sayısını 22’ye çıkarmak suretiyle, bir kısmının seçim, bir kısmının belli kişilerin ve kurumların atamasıyla gelmiş olmasını demokratik olarak görmüştük. Beş kişilik HSYK’nın militan yargıçları desteklediği, Yargıtay üyesi olarak seçtikleri insanların, kendilerini HSYK üyesi yapması karşılığında hangi uygulamaları yaptığının çetelesini tutmuştuk. Bundan kurtulduğumuzu zannediyorduk.
 
HÜKÜMETİMİZ GEREĞİNİ YAPACAKTIR
-HSYK’nın kendi kanununu ihmal ederek değil bilerek görmezden gelerek yaptığı çalışmanın bir karşılığı olması gerekir. Üç güçten bahsediyoruz. Burada bir itirazımız yok. Yeter ki her güç her erk kendi görevini bağımsızlık ve tarafsızlık içerisinde yerine getirebilsin. Yürütmenin bütün eylemleri yargısal denetime tabii. Yasama, yasama da pek çok denetim altında. Peki yargıya geldiği zaman onu denetleyecek hangi güç var? Görevini kötüye kullanan bir HSYK üyesi hakkında ne yapabilirsiniz? Hiçbir şey yapılamaz. Yürütmenin yasamanın ellerinin kollarının bağlandığı bir ülkede, yargı gücünün karşısında hiçbir denetim mekanizması yok, yaptığı yanlışlar dikkat çekebilsin. HSYK mahkemelere talimat vermek suretiyle büyük bir hata yapmıştır. Bu hukuk dışılıkları dikkate alan hükümetimizin gerekeni yapacağından hiç kimsenin kuşkusu yoktur. Bir kanun değişikliği, anayasa değişikliği gerekli olacaksa bugünden bir şey söyleyemem. Bunun merkezi TBMM’dir. Adalet bakanlığımızın, yargısal ve yasal ne yapılacaksa bütün bunları en kısa zamanda yerine getirecektir.
 
YENİDEN YARGILAMA OLACAK MI?
 
-Sayın Yalçın Akdoğan bir açıklama yaptı. Bir hukukçu olarak değerlendirince, iade-i muhakemenin şartları vardır. Bu şartlar bitmiş, kararı çıkmış, denetimden geçmiş kararlar içindir. Bitmiş davalar için her zaman, her an iade-i muhakeme başlayabilir. Bunu herkes bilir, hukukçular bilir. 
 
EFKAN ALA'NIN SÖZLERİ
 
-(İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın 'operasyondan önce kimler dolar aldı, biliyoruz' sözlerinin sorulması üzerine)
 
İçişleri Bakanı'nın sözleri üzerine yorum yapmam doğru olmaz. Son yaşanan olaylarda 100 milyarlık bir zarardan bahsediyoruz. Bu konuda özellikle mali durumlarla ilgili bakanlarımız ayrıntılı bir açıklama yapacaktır.
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER