ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI MÜHENDİSLİK VE FEN BİLİMLERİ KONGRESİ BAŞLADI!

Türk Eğitim-Sen ile Uluslararası Avrasya Eğitimciler Birliği,7-10 Aralık 2017 tarihleri arasında Mühendislik ve Fen Bilimleri alanında, Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi düzenliyor.

ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI MÜHENDİSLİK VE FEN BİLİMLERİ KONGRESİ BAŞLADI!

Bilindiği üzere; Türk Eğitim Sen olarak, 2016 Yılının UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan edilmesi münasebetiyle, 1-4 Aralık 2016 tarihlerinde Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) ile işbirliği içinde Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi’ni düzenlemiştik. Sendikamız, Eğitim ve Sosyal Bilimler alanında yaptığımız çalışmanın bir benzerini Fen Bilimleri ve Mühendislik alanlarında gerçekleştiriyor.

Toplantıya Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri, Avrupa ve Türk dünyasından saygın bilim insanları, YÖK’ten temsilciler, Uluslararası Avrasya Eğitimciler Birliği’ne üye kuruluşların genel başkan ve genel başkan yardımcıları, üniversite şubelerinin başkanları ve şube yönetim kurulu üyeleri, üniversite temsilcileri katılıyor. 15 ülkenin katıldığı kongrede, katılımcılar tarafından 340 adet bildiri sunulacaktır.

Kongre saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kongre Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Fırat kongrenin açılış konuşmasını yaptı. Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maira Amantaeva,  Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Mirza Caferzade, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Akif Gaş, Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı Elvin Hasan, Kıbrıs Türk Memur sendikası genel Başkanı Kaan Mındıkoğlu, Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Asylbek Toktogulovu protokol konuşmaları yaptı.

Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk konuşmasında, Türk Eğitim-Sen olarak üniversitelerimizin çalışmalarının milletimizin geleceği bakımından ne kadar önemli olduğunun idrakinde olduklarını söyleyerek, “Bu nedenle üniversitelerimize yönelik her çalışmayı bugüne kadar yaptık, inşallah bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Üniversitelerimizi kazanmadan, üniversitelerdeki problemleri çözmeden ülkemizi bir yerlere taşımanın mümkün olamayacağını kaydeden Koncuk, “Başta YÖK Başkanı Sayın Yekta Saraç olmak üzere, YÖK yöneticileri ile elbette diyalog içinde olacağız, kanaatlerimizi ileteceğiz, çözüm yollarının neler olabileceğini konuşacağız” diye konuştu.

“Bu ülke bizim. Başka gidecek bir adresimiz yok. Dolayısıyla bu ülkede başarının yollarını aramak, bulmak zorundayız. Başka bir çare yok, çözüm yok.” diyen Koncuk, ülkemizin kalkınmasının, huzurunun, üniversitelerimizin elde edeceği başarılara bağlı olduğunu ifade etti.

Koncuk, akademisyenlerin, idari personelin iş kalitesinin artmasının, huzurlu olmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Eğitim-Sen bu şuurla hareket ederek, geçen yıl Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi’ni düzenlemişti. Geniş bir katılım olmuştu. Bu kongrenin sonuçlarını kitap haline getirdik ve ilgili kurumlara, üniversitelere gönderdik.

Fen Bilimleri alanında da ilk kez kongre düzenliyoruz. Bu kongreye tebliğ sunmak için 550 başvuru yapıldı, bunlardan 381’i kabul edildi. Kongre’de ayrıca 34 adet poster sunum yapılacak. Alanında uzman 12 yetkin davetlimiz var, konuşmalarını yapacaklar. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, KKTC, İngiltere, İspanya, Cezayir, Danimarka, İran, Kenya, Lübnan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri’nden yani tam 15 ülkeden katılımcımız var. Buradaki kıymetli bilim adamları da kongremize tebliğ sunacaklar. Bu kongre uluslararası olması bakımından da amacına ulaşmış bir kongredir. İnşallah önümüzdeki süreçte belki bir farklı bir formatla kongrelerimize devam edeceğiz.

Türk Eğitim-Sen olarak sosyal bilimler alanında hakemli bir dergi çıkarıyoruz. Hakemli dergi camiamızın ve ülkemizin bir ihtiyacıdır. Bu alanda bir hayli yol kat ettik. Ayrıca fen bilimleri alanında bir hakemli dergi hazırlığımız var. Fen bilimleri alanında çıkaracağımız hakemli dergimizi akademisyenlerimizin sunacağı yazı ve bilimsel çalışmalar ile hayata geçireceğiz. Bu derginin de akademisyenlerimiz tarafından desteklenmesini arzu ediyoruz.

Fen bilimleri alanı belki de bu dünyayı daha yaşanabilir kılabilecek bir öneme sahiptir. Kuraklığın arttığı, nefes almakta zorlandığımız bir dünyada yaşadığımızı düşündüğümüzde, fen bilimleri alanındaki çalışmalara ihtiyacımız vardır.

Aslında tüm dünyanın, elbette ülkemizin, siyasi tartışmaların ötesinde, ‘Geleceğimizle ilgili neler planlıyoruz?’ sorusunu tartışması gerekir. Yaşanan kavgalar maalesef hepimizi üzüyor. Hem insanlığın, hem ülkemizin geleceği bakımından ciddi kaygılar duymamız gereken günlerden geçiyoruz. Umuyorum ki, aklı başında insanlar bu kötü gidişe dur diyecek. Bu da bilim adamlarının ortaya koyduğu anlayışlar ile mümkün olacaktır. Toplantımızın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Toplantımıza emek veren yürütme kurulu üyelerimize, akademisyenlerimize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Fedakârca bir çalışma yaptılar. Organizasyonun her safhasında onların emekleri, alın terleri var. Katılımcıları da kutluyorum. ”

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman da yaptığı konuşmada, yaşadığımız dönemde ülkeler arasında hızlı bir rekabet yaşandığına dikkat çekerek, “Bu rekabet ortamında ayakta kalabilmemiz için kendi bilim ve teknoloji üretimimizi gerçekleştirmemiz ve bunu toplumsal faydaya dönüştürmemiz gerekir.  Bilim ve teknoloji, sürdürebilir ekonomik kalkınmanın temelini oluşturmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’nin son yıllarda bu konuda ciddi mesafeler aldığını bildiren Şişman, “Teknoloji bağımlılığından kurtulan ve mili teknolojisini üreten ülke olma yolunda süratla ilerliyoruz. Bu noktada başta üniversiteler olmak üzere bütün kurumların iş birliği ve koordinasyon içinde çalışması son derece önemlidir. Çok geniş bir yelpazeyi kapsayan bu alanda değişim ve dönüşüm bir zaruret halini almıştır. ” dedi.

Öte yandan kongremizde her oturum Türk dünyasına hizmet eden zirve şahsiyetlere ithaf edilmiştir. Açılış oturumu Mustafa Kemal Atatürk oturumudur. Diğer oturumlar ise şu şekildedir: Oktay Sinanoğlu, Cengiz Aytmatov, Bahtiyar Vahapzade, Prof. Dr. Turhan Yazgan, Rauf Denktaş, Aziz Sancar, Naim Süleymanoğlu. 

Türkiye Eğitim.com

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2017, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER