VARLIK BARIŞI TRANSİT GEÇECEK

Varlık barışı tasarısına göre, yurtdışındaki parasını Türkiye’ye getirenler bir kuruş vergi ödemeyecek. İnceleme, soruşturma olmayacak. Bildirim, vergi dairesi yerine bankaya yapılacak. İsteyen, getirdiği parayı başka ülkeye transfer edebilecek

VARLIK BARIŞI TRANSİT GEÇECEK
Hükümet, 2008, 2011 ve 2013 yıllarının ardından, yurtdışından kaynak getirme amaçlı 4. Varlık Barışı için düğmeye bastı. Şimdiye kadarki en serbest varlık barışı olan düzenlemeyle, yurtdışındaki parasını getirenler vergi ödemeyecek. Bildirimler vergi dairesi yerine banka ya da aracı kuruma yapılacak. Şirket adına para getirenler, sermaye hesabına bağlı olmaksızın tasarrufta bulunabilecek. İsteyen de getirdiği parayı başka ülkeye transfer edebilecek. Para ve diğer varlıklar, bir başka kişi adına da Türkiye’ye transfer edilebilecek. 

Türk vatandaşlarının, yurtdışındaki para ve benzeri varlıklarını Türkiye’ye getirmeleri için hazırlanarak TBMM’ye gönderilen tasarı uyarınca şahıs ve şirketlerin paraları, mevduatları, hisse senetleri, menkul kıymetleri, taşınmazları, alacaklarının karşılıkları, daha basit ve yatırımcının "kendisini daha rahat hissedebileceği yeni bir modelle” Türkiye’ye çekilecek. Sadece varlık bildirimi yapılması nedeniyle herhangi bir şekilde araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, idari para cezası uygulanamayacak. 

Bankaya bildirilecek

Yeni düzenlemede, kişi ya da şirketler, yurtdışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirmek istediklerini 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye bildirecek. Geçen uygulamanın aksine, bildirim vergi dairesi yerine banka ya da aracı kuruma yapılacak. Yıl sonuna kadar yurtdışındaki alacağı ya da taşınmazına ilişkin bildirimde bulunanlar, 1 yıl içinde bunun karşılığını Türkiye’ye getirmesi halinde düzenlemeden yararlanabilecek. Düzenlemenin süresi, Bakanlar Kurulu’nca 6 aya kadar uzatılabilecek. 

Vergi ödemeyecekler

Yurtdışındaki parasını Türkiye’deki bankaya yatıranlar istediği tasarrufta bulunacak. Daha önceki varlık barışındaki yüzde 2’lik vergi oranının aksine, parasını getiren bu kez vergi ödemeyecek. Önceki düzenlemede yer alan "deftere kaydetme”, "fon hesabına aktarma” gibi şartlar yeni afta yok. Şirket adına para getirenler, sermaye hesabına bağlı olmaksızın tasarrufta bulunabilecek. 

Başkası adına transfer

İsteyen, getirdiği parayla yeni bir şirket kurabilecek ya da bina alabilecek, getirdiği parayı başka ülkeye transfer edebilecek. Vergi incelemesine tabi tutulmaması için taahhüt verilen para ve varlıklar, başka bir kişi adına Türkiye’ye transfer edilebilecek. Bu hallerde veraset ve intikal vergisi de istenmeyecek.

Tahsilatlar bildirilen tutarın altında kaldı

Varlık barışı son dönemde ilk kez 2008’de gündeme geldi. Bu kanun kapsamında 48 milyar liralık varlık beyan edildi. 2011’de vergi ağırlıklı bir yapılandırma programı uygulanırken, 2013 varlık barışında ise 69.8 milyar lira beyan edildi. 

Mehmet Şimşek, 2013 sonunda yaptığı değerlendirmede, varlık barışı uygulaması kapsamında 19 Kasım 2013 itibarıyla 69.8 milyar lira varlık bildiriminde bulunulduğunu, 1.4 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiğini ve 8.5 milyar lira tutarındaki varlık için 170 milyon lira vergi tahsil edildiğini bildirmişti.MİLLİYET
Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER