YUMRUK YASASI DEĞİŞYOR

Başbakan yardımcısı Bozdağ’ın yumrukçusu serbest kalınca, tartışma başladı. AKP döneminde yapılan yasal değişiklikten geri adım atılıyor.

YUMRUK YASASI  DEĞİŞYOR

Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ’a Hacıbektaş törenlerinde yumruk atan kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının ardından yasal değişikliğe gidiliyor.  CMK’da yapılacak düzenleme ile üst sınırı 2 yıla kadar ceza öngören suçlarda yine tutuklama olmayacak ancak yasa maddesine, ‘’İnsan bedeninin bütünlüğüne yapılan saldırılar hariçtir’’ ifadesi eklenecek.

Gazeteport’un haberine göre; Adalet Bakanı Sadullah Ergin de bu yönde bir çalışma yapıldığını açıkladı ve ‘’ Daha önce maddenin ceza üst sınırı bir yıla kadardı, 2012′de biz bunu 2 yıla çıkarttık. Bu nedenle saldırgan tutuklanmadı. İnsan bedeninin bütünlüğüne yapılan saldırılarda saldırganın bu eylemin karşılığını görmesi lazım” dedi.

YİNE ERGİN SAVUNMUŞTU
Bozdağ’ın yumrukçusunun serbest kalması, 30 Haziran ve 1 Temmuz 2012’de TBMM’de sabahlara kadar süren görüşmelerle, 3. Yargı paketinin AKP oylarıyla benimsenmesi sonucu oldu. Üst sınırı 2 yıla kadar ceza gerektiren suçlarda tutuklama yapılamayacağı hükmü yasaya konuldu. Yumruk atan kişi için de, TCK’da 4 aydan 1 yıla kadar hapis öngörüldüğü için tutuklanmadı.

Tasarıyı TBMM’de Adalet bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın savunarak, bu düzenleme ile artık üst sınırı 2 yıla kadar olan suçlarda tutuklama olmayacağını belirttiler. Ergin tutanaklara da yansıyan konuşmasında ‘’Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100 ve 101′inci maddelerinde yapılacak değişikliklerle, üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili tutuklama kararı verilmeyecek, tutuklama kararları ise artık somut olgularla gerekçelendirilecektir’’ dedi.

Grup Başkanvekili Aydın ise ‘’Artık tutuklama kararı verilmesi zorlaşacak.  Kuvvetli bir suç şüphesi olacak, tutuklama nedenlerini  somut bir şekilde tek tek gerekçelendireceksin diyoruz ve dolayısıyla, bu manada tutuklama biraz daha zor olacak,  tutuklama tedbiri çok sınırlı sayıda, istisnai durumda başvurulan bir yola gelecek. Tutuklama yasağının sınırını iki yıla çıkartıyoruz yani iki yıla kadarki suçlarda tutuklama olmayacak’’ diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER