Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kendi Millî Paramızla Ticaret Yapmalıyız

Başkan Erdoğan bazı ülkeler uluslararası meseleleri çözümünde diplomasi, diyalog ve çok taraflılık yerine, tehdit, baskı ve şantaj öne çıkarmaya çalıştığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kendi Millî Paramızla Ticaret Yapmalıyız

Kırgızistan ziyaretin üçüncü gününde “Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi”ne katılan Başkan Erdoğan “Bugün bizleri bir araya getiren sadece dilimiz, tarihimiz ve kültürümüz değil, güvenli ve müreffeh bir geleceği hep birlikte inşa etme arzu ve irademizdir. 

Refahımızı ilerletmek, kalkınma hamlelerimizi başarıya ulaştırmak ve yüzleştiğimiz sıkıntılarla etkin bir şekilde mücadele etmek için güç birliği yapmamız şarttır.

TEHDİT, ŞANTAJ

Son zamanlar da uluslararası teamül, prensip ve kuralların hoyratça ihlal edildiğini belirten Başkan Erdoğan “Bazı ülkeler, uluslararası meselelerin çözümünde diplomasi, diyalog ve çok taraflılık yerine; tehdit, baskı ve şantajı öne çıkarmaya çalışıyorlar. 

Ticaret kısıtlamaları, gümrük vergileri ve yaptırımlar gibi araçlar üzerinden, uzun seneler eseri olan anlaşmalar bir anda anlamsız hâle gelebiliyor.

Başkan Erdoğan, ticaret hacmini yükseltmek ve potansiyeli daha iyi değerlendirebilmek için yeni açılımlara ihtiyaçların olduğunu belirterek, şunları söyledi: Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Biz bu konuda kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz. 

Çağımız bize ulaştırma ve iletişim ağların geliştirilmesi için de önemli imkanlar sunuyor. Bu bakımdan Kafkasya ve Orta Asya’yı aşarak Çin’e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimine önem veriyoruz.

İŞ BİRLİĞİ ARTACAK

Modern İpek Yolu-Orta Koridor’ olarak bilinen bu projenin en önemli ayağı Azerbaycan’la birlikte yürüttüğümüz Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi’dir. Batı Avrupa’dan çıkan bir tren, kesintisiz olarak Hazar Kıyılarına, oradan da Aktau Limanı üzerinden Şanghay’a ve Seul’a ulaşabilecektir. 

Bu önemli ulaşım hattı, halklarımızın refah seviyesinin artmasına ve ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Enerji alanında iş birliğinin çoğaltılmasına önem verdiklerine söyleyen Başkan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı projelerinin, bu iş birliğinin en önemli meyveleri olduğunu bildirdi.

Başkan Erdoğan, güney gaz koridorunun belkemiği olan TANAP’ı da haziran ayında faaliyete geçirdiklerini anımsatarak, “Hazar Denizi’nin Statüsüne Dair Sözleşmenin imzalanmasından duyduğumuz memnuniyeti de burada özellikle belirtmek istiyorum.

Türkiye olarak FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi farklı terör örgütleriyle yoğun bir mücadelenin içinde bulunduklarına dikkati çeken Başkan Erdoğan, şunları kaydetti: 

Takiyye, yalan ve gizlilik, bu örgütün en önemli özelliğidir. Son 5 senedir yaşadıklarımız bize olduğu kadar tüm dostlarımıza da FETÖ ile mücadelede geç kalınmaması gerektiğini çok açık ve net bir şekilde göstermiştir. Bu konuda özellikle Özbekistan’ın atmış olduğu adımları bizler de takdirle anıyoruz.

OYUNLAR 2020’DE TÜRKİYE’DE

Başkan Erdoğan, Ankara’ya dönüşünde Twitter’dan, Kırgızistan’ın dünya kültür mirasına kazandırdığı Göçebe Oyunları’nın, 2020 senesinde Türkiye’de olacağını açıkladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER