Devlette Part Time İş Fırsatı Geliyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülük ettiği istihdam seferberliğini güçlendirmek için çalışma hayatında yeni bir dönem başladı. Türkiye İş Kurumu yeni sisteme göre tekrardan yapılandırılırken, her ilde öğrencilerin iş bulmaları için "artı hizmet noktası" kuruluyor.  Okuldan işe geçiş kolaylaşırken, meslek danışmanları özel gruplara göre uzmanlaşacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında gençlere part-time çalışma imkanları yaygınlaştırılacak. 

Devlette Part Time İş Fırsatı Geliyor

Hükümet gelecek beş senelik dönemde 5 milyon ilave istihdam sözü verirken, 2.5 milyon kişi de işgücü piyasası programlarından yararlanması sağlanacak. İstihdam oranı 2023'senesinde yüzde 54'e, bayanların işgücüne katılım oranı yüzde 41'e çıkaracak yol haritası kapsamında atılacak adımlar ise şöyle:

SEKTÖRLERE UYUM STRATEJİSİ

İstihdamda yeni sektörlere uyum stratejisi oluşturuluyor. Bayan ve gençlerin niteliklerini geliştirecek yeni eğitim programları uygulanacak, kariyer danışmanlığı yaygınlaştırılacak.

ESNEK ÇALIŞMA YAYGINLAŞIYOR

Esnek çalışma modellerinin yaygın olduğu hizmet sektöründe kaliteyi artırmak için meslek kursları düzenlenecek.

ESNEK ÇALIŞMA KOŞULLARI

Gençlere kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma koşulları sunulacak. Eğitimlerini iş yaşamlarıyla birlikte rahatça sürdürmeleri sağlanacak. İşgücüne meslekler arası geçici kolaylaştıran esnek beceriler kazandırılacak.

YENİ NESİL KURSLAR

İşgücü talebi ve iş arama düzene bağlanacak, özel politika gerektiren gruplara yönelik projeler devreye girecek. Yeni nesil meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme kursları yapılacak.

HİZMET MERKEZLERİ KURULUYOR

Nüfus, sigortalı, işyeri sayısı gibi kriterleri dikkate alarak yeteri kadar hizmet merkezi kurabilecek. Hem iş arayan hem de işverenin taleplerine hızlı şekilde yanıt verilecek. İşbaşı eğitim programlarının fonksiyonları artacak.

MESLEK TECRÜBESİ KAZANACAKLAR

Gençlerin mesleki tecrübe kazanarak işgücü piyasasına dahil olmaları kolaylaşacak. Dijital ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte işgücü yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yaygınlaşacak. Gençlerin talepleri dikkate alınarak aktif işgücü programları çeşitlendirilecek, kurs ve programları yeniden tasarlanacak.

İŞGÜCÜ İZLEME SİSTEMİ

Uluslararası işgücü ve yurtdışındaki Türk işgücü için izleme ve değerlendirme sistemi kurulacak. İşbaşı eğitim programlarının süresini bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde 6 ay, diğer işyerleri ve mesleklerde ise 3 ay olarak uygulanacak.

EĞİTİMLER 2 YIL SÜRECEK

Kupon modeli kapsamında başlatılan mesleki eğitim programları iki sene sürecek. Kursların da en az 6 olması hedefleniyor. Eğitimlerin saatlerinde esnek davranılacak. Gençler kendilerine uygun olanları seçebilecek.

İŞSİZE GEÇİCİ GELİR DESTEĞİ

İŞKUR yeni sistemin hızına uygun ulusal istihdam politikası oluşturacak. İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde işsizlere geçici gelir desteği sağlamaya yönelik programlar uygulanacak.

İSTİHDAM GARANTİLİ İŞLER

Gençlerin istihdama katılımını artırmak için eğitim kurumlarından belli oranda istihdam garantisi sözü de alınacak. İş tecrübeli kazanım programları yaygınlaşacak.

MESLEK LİSELERİ ARTACAK

Mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdam süreçlerinin planlandığı politikalara öncelik veriliyor. Sanayi bölgelerine meslek lisesi uygulamaları yaygınlaşıyor. Uygulamalı eğitimleri yaygınlaştırarak, okul ve iş dünyası arasındaki işbirliğini güçlendiriliyor.

EKONOMİYE GÜVEN ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yapılan tüketici eğilim anket neticelerinden hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4 oranda arttı. 

Haziran ayında 70.3 olan endeks temmuz ayında 73.1 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 3.3 oranda artarak temmuz ayında 92 oldu. 

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE AZALMA VAR

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi haziran ayında 92.1 iken, temmuz ayında yüzde 4.6 oranda artarak 96.3 değerine yükseldi. 

Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha kötü olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre azalmasından kaynaklandı.

İŞSİZ SAYISINDA 12 AYLIK DÖNEM ETKİSİ

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.9 oranda artarak temmuz ayında 76.9 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

TASARRUF ETME İHTİMALİNDE ARTIŞ

Tasarruf etme ihtimali endeksi haziran ayında 24.6 iken, temmuz ayında yüzde 10.2 oranda artarak 27.1 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı.
 
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER